Начало / Статии / Статии - Италия

10-те най-красиви и романтични градчета в Италия

Автор

/

Традиционните туристически дестинации в една от най-прелестните и, разбира се, посещавани страни, винаги са изпълнени от възторжени туристи. Но съществува една друга, не по-малко вълнуваща вселена от Италия, която привлича с пасторалност и зашеметяваща красота. 

Малки градове и села приютяват безгрижни, обляни в слънце рибарски общности, във великолепни бастиони на барока, сгушени сред средновековни хълмове. 
Предпочитайки ги пред обичайните туристически места, ще бъдете възнаградени не просто от изключителни панорами, но и от несравними деликатеси и вино, топло гостоприемство и увереността, че сте открили още по-красивото лице на Италия.

Портофино, Лигурия

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да видите перфектния Портофино като от картичка без тълпи, трябва да го посетите през зимните месеци, но дори когато е изпълнен до предел с туристи, той е изключително красив. Къщи, кафенета и ресторанти в цвят охра обграждат естественото пристанище като сценична площадка. Гористите хълмове крият вилите на Анели и Долче и Габана. През лятото невъобразимо скъпите яхти пускат котва, а корабчетата отнасят във вътрешността на градчето облечените в кашмир и мокасини собственици, за да похапнат trofie al pesto  в шикозното ресторантче Chuflay с изглед към пиацата.

Матера, Базиликата

Снимка: iStock by Getty Images

Трудно е да се повярва, че до 50-те години на миналия век Матера, който се намира в малко посещавания регион Базиликата и неотдавна гордо сияеше с титлата си Европейска столица на културата през 2019 г., е бил един от най-бедните градове в Западна Европа. Обявена от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство, пчелната пита от древни троглодитски жилища (sassi), която се намира под средновековния град с цвят на мед, сега е до голяма степен реставрирана и заета от галерии, ресторанти и хотели. Но за да добиете представа какъв е бил животът в пещерите, можете да посетите завладяващата Casa Grotta di vico Solitario или дори да преспите в нея, ако нямате нищо против стаите без прозорци.

Четара, Кампания

Снимка: iStock by Getty Images

Ако искате да разберете как е изглеждало крайбрежието на Амалфи преди тълпите да го обсадят, тръгнете на изток към малкото рибарско пристанище Четара, известно с производството на осолена аншоа и рибен сос колатура, подобен на римския гарум. Подобно на много от селата в тези части, пастелните сгради на Четара са прилепнали към дълбок естествен пролом, а стръмната главна улица води до малък пясъчен плаж и пристанище. Тук няма какво друго да правите, освен да се насладите на прекрасна храна. Задължително трябва да опитате спагети con colatura.

Пиетрасанта, Тоскана

Снимка: iStock by Getty Images

Разположен навътре в морето, недалеч от обширна ивица от плажове, които обграждат крайбрежието на Версилия северно от Пиза, и заобиколен от величествените, богати на мрамор Апуански Алпи, старият Пиетрасанта отдавна е дом на оживена общност от художници и скулптори. Неговите леярни за бронз и ателиета за мрамор привличат творци като Миторай, Ботеро и Хенри Мур. Градът е безлюден извън сезона, но е по-оживен през топлите дни, когато от крайбрежието се стича артистична общност от ентусиазирани и любопитни, за да разгледат галериите и независимите бутици, но и да се насладят на чаша кампари на прекрасния площад Пиаца дел Дуомо.

Орта Сан Джулио, Пиемонт

Най-малкото от италианските езера, е с буколически дух и  далеч не е така туристическо като Комо и Маджоре. Разположен на малък нос, очарователният ретро средновековен град Орта Сан Джулио представлява съвкупност от старинни каменни сгради и калдъръмени улички, изградени около площад Пиаца Мота, изпълнен с кафенета. По околните хълмове има прекрасни места за разходка, а посещението на мистичния остров Сан Джулио е задължително. Твърди се, че Свети Юлий е доплувал до острова на своето наметало, за да прогони змиите и драконите, след което е основал църква - днешната базилика, построена през 392 г.

Монтефалко, Умбрия

Снимка: iStock by Getty Images

В света на виното очарователният малък средновековен хълм Монтефалко е синоним на Сагрантино - наситеното и високо ценено местно червено вино. Лозята обагрят околните хълмове в тъмночервен цвят точно преди гроздобера. Известен като "балконът на Умбрия" заради великолепната панорама, градът има пет входни порти, всяка от които води по калдъръмена алея до кръглия централен площад. Не си тръгвайте, без да опитате виното и да видите изящния цикъл от фрески на Беноцо Гоцоли от 1452 г., изобразяващ живота на свети Франциск в манастира "Сан Фортунато".

Киоджа, Венето

Древното пристанище Киоджа се намира в южния край на Венецианската лагуна, а за още по-ярка изразителност, като фон му служат заснежените върхове на Доломитите. В тази миниатюрна Венеция, която представлява кръстовище от канали и овехтели стари сгради, се намира огромен риболовен флот. Рано сутринта на кея е оживено от траулери, които се връщат от нощен риболов, и от посетители, които наблюдават с любопитство щайги с хлъзгави, плъзгащи се морски обитатели, които само минути по-късно ще бъдат предложени на търг на местния пазар. Обядът се характеризира с миризмата на пържена риба, която се носи от местните тратории, а Венеция е само на миг разстояние.

Галиполи, Пулия

Името на този огрян от слънцето град на йонийското крайбрежие на Пулия произлиза от гръцкото "красив град". Разположен на малко островче и свързан със сушата с мост, компактният му център разкрива лабиринт от къщи с плоски покриви, барокови дворове, тесни сводести проходи, няколко великолепни църкви и крепост от 13 век. В града има отлични ресторанти, в които можете да опитате местните пресни риби и морски дарове, а отвъд бастионите му се простира блестящото тюркоазено море и някои от най-красивите плажове в Италия.

Мантуа, Ломбардия

Снимка: iStock by Getty Images

Приказна комбинация от древни кули, куполи, широки площади и улици с портици, заобиколена от обширни влажни зони, сънливата и красива Мантуа често е пренебрегвана. Но тя предлага много интересни възможности за посетителите, включително да открият огромния Палацо Дукале с творби на Рафаел, Тинторето и Рубенс. Неокласическият Палацо Каноса и ренесансовият Палацо Те, построен като любовно гнездо за любовницата на Федерико II, и изпълнен с необикновени фрески, не трябва да бъдат пропускани. Ще се насладите на отлична храна. Сред традиционните ястия популяни са stracotto d'asino (яхния с магарешко месо) и по-безопасните tortelli di zucca (пълнени с тиква тортели).

Карлофорте, остров Сан Пиетро

Снимка: iStock by Getty Images

Малкият остров Сан Пиетро се намира на около час път с ферибот в югозападната част на Сардиния, далеч от международния (и дори италианския) туристически радар. Столицата му е Карлофорте - колоритно, оживено пристанищно градче, основано от генуезки и тунизийски рибари, ловували и корали, в което живее общност, говореща лигурийски диалект и предлагаща лазаня с риба тон и песто. На Сан Пиетро ловът на риба тон е индустрия с вековна история. 
Градът чества кулинарното си наследство всяка година през май с фестивала Girotonno, на който се представя il tonno. 

Вижте актуални оферти за пътуване до Италия! 

>
08 март 2024 г.

Тагове

любопитно

полезно

романтични места

ваканция

почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти