Пиза

За града

Оферти

Статии

Пиза / Piza

Пиза (Pisa) е столица на провинцията Пиза в Централна Италия. Градът с население от около 87 000 души се намира на мястото, където реките Арно и Серкио се вливат в Лигурско море и образуват лагуна.

Емблема на града е Наклонената кула в Пиза (Torre pendente di Pisa) - кой не е чувал за нея! Наклонена е на югоизток под ъгъл от 5,5 градуса. Най-високата й точка е на 56,7 м. Кулата е едно от зданията на площад Пиаца дел Дуомо, известен още като Площад на чудесата. Там се намират още катедралата на Пиза (Duomo), баптистерият (сграда за кръщение) и гробището (Camposanto Monumentale).

Дуомо - средновековна катедрала, започната през 1063 г. от архитекта Бускето - инициатор на романския стил в Пиза. Мозайката в катедралата е изпълнена във византийски стил, докато арките са в мюсюлмански стил. Фасадата е направена от сив и цветен мрамор с бели камъни – тази сграда не бива да бъде пропускана.

Баптистерият е посветен на Св. Йоан Кръстител. Завършен е през 1363 г., след като е строена в продължение на 211 г. Основният й стил е романски с изключение на горната част и купола, които са в готически стил и са творение на Никола и Джовани Пизано. Това е най-големият баптистерий в Италия – диаметъра му е 107,25 м.

Кампосанто или гробището до Наклонената кула в Пиза е мястото, в което се съхраняват множество саркофази (до днес са запазени само 84) и гробници. Твърди се, че това е най-красивото подобно здание в света. Има три параклиса и два входа. Вътре ще видите фрески от Беноцо Гоцоли, Буонамико Бафалмако, Антонио Венециано и др.

В Пиза можете да видите още много църкви, музеи и дворци. 

Забележителности около Пиза

Избрани оферти