Начало / Статии / Статии - Италия

Бая Домиция – очарование от Южна Италия

Автор

/

Бая Домиция е добре познато на италианците курортно градче на брега на Тиренско море. Името на градчето го описва по най-добрия начин. Baia – или залив, тъй като се намира в самия център на залива Гаета, и Домиция, тъй като се намира по средата на т.нар. Домицианско крайбрежие.

Пясъкът по плажната ивица е с вулканичен произход. Виновен за появата му е близкият изгаснал вулкан Рокамонфина. Силуетът на пейзажа се определя от типичните за Южна Италия пинии, а част от крайбрежието е включена в защитена местност с пясъчни дюни.

От незапомнени времена Бая Домиция е била вдъхновение за прочути художници, писатели, музиканти. Сред известните имена, посещавали градчето, са редица италиански артисти, както и самият Джон Ленън.

От няколко години през цялото лято се провежда международен блус фестивал – „Бая Домиция Блус“, който събира на сцена на открито едни от най-добрите музиканти от Италия, както и световни имена.

Бая Домиция се намира на около 80 км от Неапол и на по-малко от 200 км от Рим. Градчето е идеална отправна точка за изследване на Централна и Южна ИталияСоренто, Позитано, Амалфийското крайбрежие, Равело, Везувий...

Вижте актуални оферти за почивка или екскурзия в Италия! 

>
13 март 2024 г.

Тагове

кулинарни изкушения

летен туризъм

плажове

романтични места

семеен туризъм

фестивали

летни почивки

Забележителности наоколо

Избрани оферти