Начало / Статии / Статии - България

Пещера Утробата - как да стигнем до Богинята Майка

Автор

/

Около култовете на траките има повече мистика и предположения отколкото факти, но не може да се отрече едно - че именно многото въпросителни около ритуалите и вярванията на траките правят техните култови места още по-примамливи.

Едно от впечатляващите тракийски светилища в Родопите е пещерата Утробата. Научете какво се знае за нея, кога е най-интересното време да я посетите, за да наблюдавате пътя на слънчевия лъч вътре и прочетете как се стига до Утробата.

Пещерата

Каква е формата на пещерата, можете да се досетите по наименованието й. Пещери във формата на утроба са характерни за тракийските култове, които почитат Богинята Майка и се срещат на много места в България.

Учените са установили, че още преди да дойдат траките, на това място е имало пещера, но те са я дооформили и са издълбали допълнителни около 6 метра до сегашните 22 метра дълбочина.

Самата пещера е високо в скалите и до нея се стига по дървена стълба, а още по-нагоре, над пещерата, са издълбани няколко трапецовидни ниши в скалите. И до днес няма единодушно мнение за функциите и начина на изсичане на тракийските ниши, които се срещат на много места в Родопите.

Много особено е усещането, докато сте вътре в пещерата. Може би ви връща към несъзнавания спомен за времето преди раждането или пък просто ви напомня колко сте мънички всъщност.

Най-доброто време да сте тук

Най-доброто време да посетите пещерата е зимата - ако снегът и студът не ви пречат и ако искате да видите явлението, което вероятно е било част от култа тук и което се наблюдава само в определени месеци.

От декември до февруари слънчевият лъч, който се процежда през входа на пещерата, около обяд достига до дъното на пещерата и символично “опложда” утробата. Както ще забележите, самият вход е изсечен във формата на фалос.

През останалите месеци лъчът също навлиза в пещерата, но не достига до дъното й. Във всеки случай гледайте да сте там преди обяд.

Какво да си носите

Стабилните обувки са задължителни - заради пътеката до пещерата и самото катерене до нея. Вземете много вода (особено за топлите сезони, част от пътеката и скалите са много напечени) и храна, която можете да хапнете в някоя от беседките или на някоя висока скала с панорамна гледка към целия район.

Как се стига до пещера Утробата

Карате по главния път от Хасково за Кърджали и отбивате към село Дъждовница. Подминавате Дъждовница, подминавате и следващото село Пъдарци и продължавате в посока село Ненково. Стига се до крайпътна отбивка с информационна табела, а оттам се продължава около 1 - 1,5 часа по пътека, която преминава през сенчести и открити места. До началото на пътеката може да се стигне и през Пловдив - Асеновград - Комунига, а оттам отивате до Ненково и малко след селото ще видите табелата за пещерата. Внимавайте за змии. По пътеката има беседки и пейки, където можете да спрете за пикник.

Вижте пещера Утробата на картата тук.

Всички снимки: Мария Ангелова/NasamNatam.com

*

Вижте актуални оферти за почивка или екскурзия в България! 

>
18 април 2024 г.

Тагове

пещери

семеен туризъм

трекинг

идеи за уикенда

летен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти