Хасково

За града

Оферти

Статии

Хасково / Haskovo

Хасково (Haskovo) е град в Южна България и административен център на едноименните община и област. Населението на града е 80 772 жители (по данни от 2009г.), а надморската му височина е 196м. Община Хасково е разположена на стратегическо място, тъй като през нея минава най – бързия и пряк път, свърващ Европа с Азия и Близкия Изток. Тук определено има какво да се види. Ако имате желание да обикаляте по музеи ще избирате между Паскалевата къща, в която има етнографско изложение или Шишмановата къща – съдържа експонати от местни занаятчийници. Музея на тракийското изкуство – музей, в който е изложено копие на Александровската гробница, намираща се в село Александрово. Тя е изключително важна за тракийската култура и е представлявала мавзолей и храм. По стените й има изрисувани сцени от тракийския бит. В Хасково се намира и първата джамия на Балканския полуостров – построена е през 1395. Интересна архитектура има и драматично – кукления театър „Иван Димов“, в който и до днес се изнасят представления. Паметниците в града са „Св.Богородица“ (влязъл в рекордите на Гинес като най – високия паметник на Света Богородица и Младенеца), паметника на Незнайния войн, на Капитан Петко Войвода и на хасковските възрожденци. Ако обичате спокойствието и тишината посетете четирите парка в Хасково. Побратими градове на Хасково са Велико Търново (Царевец) – България, Новара – Италия, Лестър – Великобритания, Тащкент – Узбекистан, Александруполис – Гърция, Абингтън – САЩ, Енгера – Испания и ОдринТурция.

Транспорт

Автогара Хасково
Автогара Хасково обслужва много градове в България. Основни автобусни линии са: Хасково - София, Хасково - Пловдив, Хасково - Кърджали, Хасково - Стара Загора, Хасково - Сливен, Хасково - Бургас. Дурги дестинации са: Свиленград, Капитана Андреево, Любимец, Ивайловград, Ямбол, Крумовград, Велико Търново, както и други населени места в околността.
Адрес: бул. Съединение 45
Телефон за връзка: 038/ 661331; 038/ 66 46 02; 038/ 22393; 038/ 42452
Адрес: автогара Хасково-билетен център: Чучулига 20А (телефон за връзка: 038/ 662175)

ЖП гара Хасково
Град Хасково е спирка от железопътната линия Русе - Тулово - Подкова. С влак от Хасково може да се стигне до: Момчилград, Димитровград, Подкова и други.
Адрес: бул. “Съединение” № 27
Телефон за връзка: 038/ 24125, 038/ 29787
В град Хасково има и още няколко жп спирки освен тази на Централната гара.

С кола
Град Хасково има важно географско местооложение тъй като се намира близо до границите на България с Турция и Гърция. През областта минава главен пряк път, който свръзва Европа с Азия и Близкия изток. Също така през града преминават европейските трнаспортни коридори 9 и 10. Градът се намира на около 205 километра от столицата на България, на около 72 километра от Пловдив, на 169 километра от Бургас и на около 215 километра от Русе.

Градски транспорт

В град Хасково има както автобусен градски транспорт, така и тролейбусен, които обслужват всички квартали и околностите.

Таксиметрови услуги
Такси Флирт (Стефан Чакалов ЕТ) - адрес: бул. България 150; телефон за връзка: 038/ 666446
Радио Такси Златни Ръце ООД ; телефон за връзка: 038/ 66 63 33
КЛАСИК ТАКСИ - адрес: ул. Искър 2; телефон за връзка: 089 91 999 45
 

Забележителности

Регионален исторически музей - Хасково
Музеят съхранява материали, които показват историческото развитие на Хасковският окръг от древността до наши дни. Провеждат се археологически разкопки на различни места от различни епохи. Във времето музеят извършва събирателска, проучвателска и методическа дейност на територията на 11 общини в Хасковска област. В него се намират едни от най-добрите етнографски сбирки. Отделите на музея са: Археология, История на България XV-XIX век; Нова история, Най-нова история, Етнография, Връзки с обществеността, реставрационно ателие. Историческият музей - Хасково осъществява съдействие на специализираното звено в Министерство на културата при провеждане на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело. Също така си сътрудничи с други музеи, с културни, научни и образователни институции, извършва проекти и т.н.
Адрес: Пл. “Свобода” 19
Телефон за връзка: 038/62 42 37
Работно време: 9.00ч. -12.00ч.; 13.00ч.– 16.00ч. ( от 12:00 до 13:00ч.- почивка)
E-mail: im_h@abv.bg

Художествена Галерия
Създадена е в средата на XX век. Тя е била част от "Художествения" отдел на Историческия музей. През 1989 година е отделена като самостоятелен културен център. В нея се съхраняват над 1500 произведения на изкуството. Показани за творби на известни български хора на изкуството като: Стоян Венев; Златю Бояджиев; Никола Маринов; Дечко Узунов,  Теофан Сотиров, Димитър Иванов и други. 
Адрес: ул. Епископ Софроний 1
Телефон за връзка: Директор - 038 624 777; +359 885 249 463; Уредник - 038 624 777; +359 886 443 001


Къща-музей "Асен Златаров"
Тя работи в сътрудничество с Музея на литературата.

Паскалевата къща
Възрожденска къща, която е била собтсвеност на чорбаджи Паскал. Изградена е в средата на XIX век. Обявена е за паметник на културата от национално начение. Тя е двуетажна къща, която притежава красиви резбования тавани, врати и долапи, както и необикновен полукръгъл кьошк, който се намира на горния етаж. В нея е представена етнографска екзпозиция под името "Градски бит - XIX век", която отразява живота на хората, живеели в Хасково по онова време.

Шишмановата къща

Тази къща е също от средата на XIX век. В нея е представена експозицията "Домашни занаяти до края на XIX век". Била е собственост на богатия търговец Христодул Вълчев Шишманов. В експозицията е отразени тъкачеството, сученето на коприна от онова време, както обработката на вълна и преденето на памук. Шишмановата къща е бяла и е на два етажа.
Адрес: ул. “Братя Минчеви” № 7.
Работно време: всеки ден от вторник до петък ( от 9ч. до 17ч. - почивка от 12:00 до 13:00ч.)

Храмът "Св. Архангел Михаил"  
Църквата е изградена през 1860 година. В нея могат да се забележат прекрасни стенописи и резби.

Храмът "Св. Богородица"
Изграден е през 1837 година. Представлява трикорабна базилика със седемстенна отвън и полукръгла отвътре абсида.

Паметникът на капитан Петко Войвода

Създаден е от известният български архитект Стою Тодоров. Височината му е два медтра. Паметникът е една от най-прекрасните  забележителности на град Хасково. Открит е през 1963 година. Намира се в центъра на града. Петко Киряков Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода, е български хайдутин и революционер,  който непрестанно се е борил за освождението на България. В страната са построени над 22 паметника в чест на Петко Войвода.

Монументът "Св. Богородица с младенеца"

Открит е на 8 септемрви 2003 година. Майсторите, изработили статуята са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Тя е направена от полимер-бетон и тежи 80 тона.

Забележителности в околностите на Хасково

Тракийски мегалитен паметник Кромлех

Скътано в гъстите гори в източната част на планината,  в периферията на  Маджарово  се намира село Долни Главанак, където  през 1998 г. е открит  единственият Кромлех в България. Той представлява съоражение изградено от вертикално побити големи каменни блокове-известни под наименованието мегалити.

Забележителности около Хасково

Избрани оферти