Асеновград

За града

Оферти

Статии

Асеновград / Asenovgrad

Град Асеновград (Asenovgrad) се намира в Южна България, Област. През 17 век е носил името Станимака Асеновград често е наричан Малкия Йерусалим, заради единадесетте църкви и петдесет и три параклиса на неговата територия. Градът се слави още и като Град на булчинските рокли, поради големия брой булчински салони и магазини за булченски рокли и аксесоари. Прекрасната природа, многобройните църкви, манастирите и културните забележителности правят Асеновград и околностите му интересен туристически център. Само на километър от града можете да видите Асеновата крепост. В близост до града се намират интересни забелжителности - Бачковския манастир, Чудните мостове, Беленташ. Разстояние: София - Асеновград - 168 км. Пловдив - Асеновград - 19 км. Смолян - Асеновград - 71 км.

Транспорт

Автогара Асеновград
Автогара Асеновград е единствена за града. Намира се близо до центъра. С нея са свързани много маршрутни линии. Някои от тях са: Пловдив - Асеновград; София - Асеновград; Бургас - Асеновград; Стара Загора - Асеновград; Сливен - Асеновград. Автогарата обслужва и други направления: Ямбол; Кърджали; Казанлък; Хасково; Пампорово; Чепеларе и други.
Адрес: ул. Иван Вазов 36
Телефон за връзка: 0331/ 64071
Website: http://www.avtogara-asenovgrad.info/2010/06/blog-post.html

ЖП гара Асеновград
Гарата ев еднопосочна, влаковете се придвижват само от една посока (от Пловдив). Спират на Маврудово, Крумово, ВР депо Пловдив и Пловдив.
Адрес: на кръстовището на бул. Васил Левски и ул. Борислав (идваща от бул. България)
Телефон за връзка: 0331/ 22970

Градски основни автобусни линии
Маршрут на линия 1 - завод “Химик”/ЗШМ/ - кв.”Запад”
Маршрут на линия 2 -  кв.”Долни Воден”,кв.”Запад”, ЖПГара, Автогара, ул.”Ал.Стамболийски”,ул.”Княз Борис 1”, ул.”Иван Асен 2”, АПК, Козановско шосе, ЗШМ, “Възраждане”
Маршрут на линия 3 - кв.”Запад” - нов гробищен пар
Маршрут на линия 4 -  кв.”Изток” - кв.Долни Воден


Междуселищни автобусни линии
- Линия Асеновград - с. Бачково
- Линия Асеновград - с.Боянци
- Линия Асеновград - с. Конуш
- Линия Асеновград - с. Мулдава
- Линия Асеновград - с.Стоево през с.Мулдава
- Линия Асеновград - с.Новаково
- Линия Асеновград - с.Тополово
- Линия Асеновград - с.Леново
- Линия Асеновград - с. Нови извор
- Линия Асеновград - с.Стоево - с.Нови извор
- Линия Асеновград-с.Добростан
- Линия Асеновград - с. Добростан - с.Мостово
- Линия Асеновград - с. Три могили
- Линия Асеновград - с. Яврово
- Градска автобусна линия Асеновград - кв.Горни Воден
- Линия Асеновград - с. Жълт камък – с.Узуново
- Допълнителна вътрешноградска линия кв.”Изток” - нов гробищен парк
- Допълнителна вътрешноградска линия кв.”Запад” - нов гробищен парк
За повече информация: http://www.assenovgrad.com/objects.php?cid=135

Таксиметрови услуги
Хит Такси
- телефон за връзка: 0331 / 6161
АС-ТАКСИ ООД - телефон за връзка: 0331/  6162

С кола
Община Асеновград има естествена връзка между Централна България, Беломорието и Централните Родопи. През нея минава важният трнаспортен коридор към Гърция, който е Пловдив-Смолян-Ксанти. Разстоянието от София до Асеновград е около 148 километра, от Пловдив до града е около 18 километра, от Стара Загора разстоянието е 78 километра, от Бургас - 223 километра и от Русе е около 225 километра.


 

Забележителности

Исторически музей
Музеят е построен през 1895 година и е основан през 1971 година. Има три отдела ( Археология, Етнография и История на България XV-XIX век), в които са експонирани 1000 музейни единици.
Адрес: пл. Тракия № 1
Телефон за контакт: 0331/ 6-22-50
E-mail: asmuseum@abv.bg
Website: http://www.asmuseum.hit.bg/nas_bg.htm

Палеонтологичен музей
Музеят е филиал на Националния природонаучен музей, София, който пиртежава най-голямата у нас научна колекция (повече от 20 000 експоната). Впечатление прави 4-5 метровият скелет на древния динотериум (гигантско хоботно животно, което е подобно на слона), неизвестен на науката вид мечка, останки от трипръсти коне, находките от Хаджидимово, които датират отпреди 8 милиона години и др.
Адрес: кв. „Баделема”
Телефон за връзка: 0331 / 6 37 36
Работно време: 10:00-17:00 без прекъсване; събота: 10:00-16:00;
Почивен ден: неделя

Средновековната църква "Св. Йоан Предтеча"
Църквата е от XII-XIV век и е издигната върху висока скала. Известна е с името "Св. Ян". Двустъпалните слепи ниши, които служат за украса на фасадите, са характерни за средновековнара българска архитектура. Църквата е разположена в западните покрайнини на Асеновград. Размерите й са големи. Дълга е 8 метра, широка 5,5 метра и висока 5 метра.

Църквата "Св. Георги (Амбелински)"
Изградена е наново през 1848 година. Не се знае как точно е изглеждал първоначалния храм, който е бил разрушен от кърджалиите в края на 18 век.  Църквата "Св. Георги (Амбелински)" е една от най-представителните жъркви от епохата на Възраждането. Тя е с каменни колони и 3 купола. Единият от куполите е с 12-стенна форма и висока камбанария.
Адрес: ул. “Георги Бенковски” в кв. Амбелино

Църквата "Св. Георги (Метошки)
Тя е изградена през XVIII век върху основи на жърква от XII век. Стенописите в църквата са рисувани от зограф Йоан от Воден, а тези от външната северна стена за направени от Захарий Зограф. Метошкият комплекс е включвал основна жилищна сграда, магерница и други помощни помещения.

Други параклиси и църкви, които могат да се посетят в Асеновград са:
Църквата "Св. Богородица-Благовещение (Рибната)" от 1836 година; църквата "Св. Богородица (Дълбоката) от 1765 година, която е построена върху основи на по-стара разрушена от турците църква и "Св. Димитър", която е изградена през 1866 година по време на жестоки сблъсъци с фанариотите. Още от самото откриване на църквата богослуженията в нея са се водели само на български език.

Асеновата крепост
Включена е към Списъка на 100-те национални туристически обекта и е на 47 място. Намира се на около 2.5 километра от Асеновград. Представлява Средновековна крепост, която е разположена на висока скала на левия бряг на Чепеларска река (над пътя за Смолян). През 1189 година от там минават кръстоносците на Фридрих Барбароса, които завладели тези краища и описват издигащата се силна и прочута крепост. С времето тя става притежания ту на византийците, ту на българите.

Чудните мостове - едно от най-красивите природни творения в България

По източния склон на мощния родопски рид Чернатица се намира едно от най-красивите природни творения в България - Чудните мостове, наречени така съвсем заслужено заради чудната си красота...

Забележителности около Асеновград

Избрани оферти