Начало / Статии / Статии - България

За нишите в Родопите с любов

Автор

/

Поредната хипотеза за Родопските ниши

(или моите 5 стинки по темата, като един лаик, но с любов, опит за логика и умерен цинизъм)

По една или друга причина, доста съм чел за рисунките на древните индианци в Американския Югозапад.

И колкото по-сериозен е писателят-изследовател, с повече експедиции, толкова по-рано прави уговорката, че днес ние може само да предполагаме за какво са служили тези рисунки.

Та с горната уговорка - далече сме от онова време, може само да предполагаме - моята хипотеза е, че предназначението на нишите е култово. Своеобразен храм. Те са практически лишени от ясно утилитарно приложение, а са старателно изработени на труднодостъпни места. Това е доста характерно за религиозните обекти. Колкото по-безумно и трудно за направа е едно култово съоръжение, толкова по-голям респект дава, във всяко историческо време. Повече почитание и подчинение пред култа, респективно владетелите и жреците.

Храмове, синагоги, църкви, катедрали, джамии, партийни централи, президентства, банкови централи, дворци на нарколордове... всичко е така.

Защо само в Родопите - по онова време връзката между "народите" (не знам коя е точната дума, по-скоро "племена") в забутаните места е била слаба. Както на отделни места по света има хиляди рисунки върху камък - а в България има малко, така нишите пък са някакъв местен култ, само тук се е развил, не е намерил продължение. Не са рисували икони, дълбали са ниши. Също, по онова време придвижването е било трудно, в дивите места не са минавали туристи и антрополози. Имало е и златодобив в района, златото е било особен култов метал, може да са били "затворени" територии. Изолиран район, така или иначе. И е останало като местна традиция, без да стигне Стара планина, да речем. Тук-там по света има подобни обекти, култът към трапецовидната форма и дълбаенето в скала се проявява и другаде.

Вярвам, специално са били правени на места с някаква природна/космическа/не-знам-как-да-я-нарека енергия. Има нещо покрай тези скали, даже аз (инженер) го усещам. И така нещата се връзват логично - на място с естествена енергия се строи безумно култово съоръжение - и носи вечна слава, уважение и привилегии за управляващите, усещащите енергията, жреците. Съвсем вероятно е, разположението на нишите да е било диктувано от небесни тела и древни познания за усилване на енергията, спомената горе. Съвсем реалистично ми изглежда, интуицията и усещанията при древните да са били много по-силно развити, отколкото сега. (Както при някои животни, които усещат земетресения.) Притежаването на супер-специални-свръх-технологии по онова време - не.

Колкото до сложността и необходимия труд - вероятно тогава са имали съвсем други представи за стойността на времето и човешкия живот. Винаги е възможна грешка при тълкуване на древността - доколкото днес не разбираме мотивацията и мисленето на хората/обществото в даденото време, особено ако не са останали писмени свидетелства. Но ако има няколко десетки души годишно, които фанатично вярват, че правенето на ниши ще им донесе връзка с боговете, специално място в обществото и са готови да отделят много време на всяка ниша... ще станат перфектно изгладени.

Как са стигали - стълби, въжета от лико, дървени платформи, всички тези места са възможно достъпни при повече време и желание. Даже до наши дни са достигнали древните умения на събирачите на мед по високи скали в Непал, строителите на овринги в Памир и скачащите от бамбукови кули островни индианци да плетат стълби, въжета, да се спускат по големи отвеси и изграждат висящи пътеки по вертикални скали или 25-метрови дървени кули/скелета. Никакви особени космически изгубени технологии, просто упорит, целенасочен и продължителен труд със съоръжения от природни материали.

Също допускам, че косвено са свързани със златодобива. По онова време не са били много местата, където се добива злато. Но не за маркиране къде е златотодобивен район - това може да се маркира далеч по-просто и пак да е кодирано. Съвсем друго.

Реалистична е идеята, (не моя), че правенето на ниша е било своеобразно зрелостно свидетелство. Но защо ниша? Обществата ценят в младите мъже качествата, нужни за поминъка. Например, индианците от прериите особено са ценели голямата смелост, еднократните прояви на героизъм в лов и битка. Имало е милиони бизони наоколо, племената са ги следвали, храна има винаги, не е нужен упорит труд, само еднократни прояви на геройство. Съответно и "изпитът" е бил свързан с това.

Обаче, защо не допуснем, че тогава в Родопите, в едно затворено общество, са поставяли акцент върху способността на младия мъж не на еднократен героизъм, а месеци наред упорито да прави едно и също нещо, свързано с риск, копане и разбиване на скали, (такъв е трудът при златодобива). И който докаже, че става, да бъде приет в дадена привилигерована каста?

При около 1500 ниши из Родопите, ако всяка година достигналите възраст младежи, борещи се за кастата на златодобивници, правят по една ниша - предполагам че може да се издълбае перфектно за няколко месеца, цифрата изглежда съвсем нормална за населението в онези времена. Нито са единични бройки, нито масово дълбаене - както примерно има десетки хиляди рисунки в дадени неголеми райони.

Ето и второ логично нещо - жреците те насърчават, ти копаеш ниша и хем подсилваш култа и властта на жреците, хем се свързваш с боговете, доказваш, че ставаш за златодобив - и те приемат в своеобразна секта/каста на посветени. Вероятно и "заплатите" на златодобивниците са били прилични.

Може и да са слагали впоследствие в нишите прах на мъртъвци, оставен на волята на вятъра; тоест да са използвани за символично краткотрайно погребване, (също една силно култова дейност) - може оттам да е останала традицията да се пръска пепелта на умрели герои от някое високо место. Предвид сложността, може би само при особени случаи. Владетелите в гробници, обикновените хора в земята в глинени съдове, а героите, или усещащите енергията - в ниши и да се реят над света. Знае ли човек. Но йерархията дори в смъртта е характерна за всяко общество.

Е, стават и да се слагат в тях запалени свещи за красива нощна снимка. Но това вече е друго.

>
07 февруари 2017 г.

Тагове

идеи за уикенд

любопитно

природни забележителности

предизвикателства

Забележителности наоколо

Избрани оферти