Оферта номер: 229884

Изкачване на връх Преспа и най-високото село на Балканите - с. Манастир

ВНИМАНИЕ! Офертата не е актуална.
На този линк може да видите всички актуални Екскурзии в Родопите и Екскурзии в България.

Дати и цена
Цената включва
транспорт бус

- водач от агенцията
Цената не включва
планинска застраховка-4 лева
Маршрут: Село Манастир- екопътека към вр. Свобода – вр. Свобода – х. „Свобода” – връх Преспа

Това е един от най-обичаните и посещавани туристически маршрути в Родопите.

Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. С автобуса групата пристига в землището на с. Манастир, едно селище с хилядолетна история и традиции съхранени през вековете. Селото е разположено на надморска височина над 1500 м и е най-високото селище на Балканите. Под ръководството на водача групата разглежда забележителностите на с. Манастир - храм „Св. Петър и Павел”, сградата на първите заселници в селото, читалището. След това с автобуса се стига до началото на пътеката, водеща към вр. Преспа, дотам 1,5 ч. Постепенно изкачване по маркирана пътека водеща към вододелното било на Преспанския дял. След близо 1 часово изкачване групата излиза на билото и травесира билния ръб до достигане каменната кота на вр. Преспа, последният двухилядник в Родопа планина. Почивка, наслада от великолепната панорама, време за обяд и снимки. После по обратния път групата слиза до автобуса и с него продължава до разклона за х. „Свобода”. Почивка и фотосесия. Изкачване по стъпаловидната пътека към вр. Свобода. Този връх, обвеян с множество легенди и предания е посещаван през всички сезони от хиляди туристи и вярващи – християни и мюсюлмани. Върхът е старо праисторическо тракийско скално светилище, за съжаление унищожено след изграждането на неговото теме на текето на покорителят на този родопски край-турският военноначалник Енихан баба. Изслушване историята на този родопски край от водача, а след това разглеждане на местните забележителности – гроба на последния български защитник на Родопите - Момчил юнак, обозначен с мемориална паметна плоча и текето на Енихан баба, почитан от местните мюсюлмани-алиани. От върха се открива великолепна гледка към съседния връх Преспа, а така също и към целия Преспански дял на Родопите. По обратния път групата се спуска до автобуса. Отпътуване за София. -пеш. преход 4,30 часа, терен динамичен,денивелация около 400 метра
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 2 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.
Индивидуални апартаменти в Панорама Бей, Созопол
от 105 лв.
Индивидуални апартаменти в Панорама Бей, Созопол
1 нощувки
Собствен превоз
30% намаление в хотел Лилия 4*, Златни пясъци
от 53 лв.
30% намаление в хотел Лилия 4*, Златни пясъци
1 нощувки
Собствен превоз
Риу Правец 4*: Уикенд пакети - полупансион
от 107 лв.
Риу Правец 4*: Уикенд пакети - полупансион
1 нощувки
Собствен превоз
Родопите
Как да кажеш голямо ДА на живота и приключенията
Пашови скали край Юндола – маршрут към гледка и половина
За нишите в Родопите с любов