Начало / Статии / Статии - България

Пашови скали край Юндола – маршрут към гледка и половина

Автор

/

Ако ти предстои дълго шофиране, което минава през Юндола, може да си направиш малка почивка с разходка по средата на пътя при Пашови скали. Пробвахме, много е освежаващо насред главозамайващите завои, които предлага този иначе чудесен проход.

Не повече от 20 минути разходка през иглолистна гора, която пълни дробовете ти със свежест, и излизаш на една висооока, висоооока скала, надвиснала над една люта, люта река (така си се казва, Люта река, не че сме ходили да я пробваме), а пред очите ти – селца, Родопите, поляни и иглолистни гори, докъдето погледът ти стига.

Как се стига до Пашови скали

Паркирай в местност Юндола, при Юндолското ханче, там, където се разделят пътищата за Велинград, Якоруда, Белово. Ще познаеш мястото по многобройните сергии, при които зиме и лете клечат забрадени бабки и незабрадени чичовци, които продават мед, домашно прясно сирене (леле, това сирене! Вземи си повече!) и домашен кашкавал (виж за сиренето). Всичко може да се пробва преди да си купиш (може и да звучи като добра идея, но пробването води само до по-пълен багажник!).

Поотклоних се малко. Та от това място тръгва пътека с червена лентова маркировка, която за около 20 минути извежда при Пашови скали.

В началото е малко трудно да отгатнеш откъде започва пътеката, но питай продавачите и те ще те упътят. Прекосява се една голяма поляна зад сергиите и заведенията и когато стигнеш малко параклисче, тръгваш вдясно от него, докато стигнеш телена ограда. Там вече се вижда и маркировката.

Пътят продължава покрай телената ограда, която всъщност маркира заградена зона, в която Лесотехническият университет развъжда муфлони, глигани и елени лопатари. Ако имаш късмет, може да мернеш някое от тези през оградата. Ние нямахме.

Има няколко малки изкачвания и спускания, но не е нищо, с което градски човек да не може да се справи. Удобните обувки все пак са задължителни.

Какво се вижда от Пашови скали

Хубавото е, че няма нужда да го помниш, защото на място всичко си е написано. На самите скали има голяма снимка на всичко, което се вижда + описание кое какво е (село Юндола, Аврамово, където се намира най-високата жп гара на Балканите, Пирин в далечината...).

Ако ти се падне дъждовно време като нашето, има и беседка, където да се скриеш на сухо. А малката полянка и самите камъни са идеални за малък пикник (защото вече имаш сирене и кашкавал от бабите).

КАРТА

>
13 септември 2017 г.

Тагове

екопътеки

Родопи

селски туризъм

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти