Начало / Екскурзии / Екскурзии - Провадия

НЕПОЗНАТА БЪЛГАРИЯ

Номер на оферта

/

231378

Дати & цени

Цената включва

транспорт с лицензиран автобус/бус
екскурзоводско обслужване
беседи на местни екскурзоводи в посещаваните обекти
1 нощувка в хотел **/*** в района на Провадия
1 нощувка в хотел **/*** в района на Айтос
2 закуски
Туристическа програма

Цената не включва

входни такси на посещаваните обекти

Програма на пътуването

МАРШРУТ: Девня-Девненски извори-Музей на мозайките-Побити камъни-Провадия-крепост Овеч-скални манастири-Чудните скали-Айтос-етнографски комплекс Генгер-скален феномен Трите братя



3 дни/2 нощувки

Дати: 1-3 май 2020



1 ден. Отпътуване в 7 часа от стадион Васил Левски. Почивка по подходящи места по пътя. Пристигане в района на Девненските извори. Девненски извори са най-големите карстови извори в България. Те са около 30 на брой. Най-красивият е малкият Хавуз, наричан още Вълшебният. Около него е построена елипсовидна стена, висока около 4-5 м. Водата на Девненските извори не замръзва през зимата. Дебитът и се влияе слабо от сезонните промени на климата. Всяка секунда извират до 3500 литра вода, образуващи по-големи и по-малки поточета, които съединени образуват река Девня. Време за снимки. Посещение на Музея на мозайките в град Девня, изграден върху част от античните основи на сграда с мозайки, построена в края на III - началото на IV век (времето на Константин I Велики). Сградата заема площта на цял квартал с дължина 37,15 м и ширина 37,75 м, като пет от помещенията в сградата са покрити с многоцветни подови мозайки, които представляват едни от най-добрите образци на римското мозаечно изкуство, открити в България, останали от онова време. Свободно време за обяд. Продължаваме към природна забележителност Побити камъни. Природният феномен е популярен още с имената Каменната гора и Дикилиташ. Намира се на около 18-20 км от град Варна и на няколко километра от град Белослав. Разположен е на площ от 7 кв. км. Време за снимки. Отпътуване за град Провадия. Нощувка в хотел в района.

2 ден. Закуска. Отпътуваме за Крепостта Овеч - Провадия - един от най-древните градове на България. Смята се, че тук за пръв път се заселват хора още преди 7000 години, като добиват и търгуват с една от най-ценните суровини – сол.

Над съвременния български град Провадия на планинско плато, оградено от всички страни със скали, в късноантичната епоха е издигната солидна крепост. Тя получила доста прозаичното име Проватон, което на гръцки означава "Овча крепост". Византийците я наричали Проват, българите - Овеч, а турците - Таш Хисар. Крепостта е изградена от византийците и функционира от IV в. до началото на VII в., след това близо век не е активна. Обитаването и? повторно започва от XI в. и завършва в края на XVII в. Въпреки това преди основаването на крепостта е доказано и тракийско присъствие. Най-голям разцвет обаче претърпява по време на Второто българско царство. Разглеждане на Крепост Овеч и свободно време.

СКАЛЕН МАНАСТИР “ШАШКЪНИТЕ” Намира се в непосредствена близост до гр.Провадия. Скалният манастир се състои от 10 килии и носи името на местността , в която се намира. Четири от килиите са свързани помежду си и са достъпни по изграден метален мост. Останалите килии са недостъпни без умения на алпинисти. Две от тях са също свързани помежду си . На външната страна ,върху скалите личат останки от съоръжения за влизане в тях и други окачени предмети или надписи. От килиите на манастира се открива прекрасна панорама. ВНИМАНИЕ-при невъзможност да посетим скалния манастир по независещи от нас причини/затворен мост, лошо състояние на екопътеката дотам и други/ще посетим Историческия музей в Провадия. Отпътуване посока язовир Цонево и фотосесия на Природен феномен Чудните скали.

Природен феномен “Чудните скали” се състои от три основни скални масива, по чиято дължина, са прокопани три тунела. Представляват впечатляваща скална композиция от около десетина варовикови възвишения, достигащи височина до 50-60 метра над брега, всяко от които има собствена форма, изваяна от въздействието на водата и вятъра. Погледнати отдалече – сякаш надиплени като каменна дантела, спускаща се направо над водата, с островърхите си конусовидни форми – Чудните скали неизменно напомнят вида на високите, полуразрушени кули на приказен замък. Величествено извисени над водата, Чудните скали заслужено будят възхищение заради хармонично съчетаното у себе си въздействие на природните сили – вятър, камък, вода... Отпътуване за Айтос. Настаняване в хотел в района.

3 ден. Закуска. Посещение на Етнографски комплекс Генгер. Създаден като Алея на занаятите още през 1988 г., етнографският център пази българските занаяти живи и ви дава възможност да се докоснете до традициите, но не зад музейна витрина, а със собствените си ръце. Етнографският комплекс разполага със занаятчийски работилници, в които може да се наблюдава целия производствен процес, както и да се вземе участие в него. Според легендите местните грънчари били прочути до най-далечните пазари на Средиземно море, а глинените съдове от Айтос били сравнявани по красота и изящество с тези от Троя. Днес в етнографския комплекс "Генгер" работи потомък на един от най-старите майстори грънчари в региона. В комплекса има механа с традиционни български ястия, както и винарна, където можете да дегустирате вина, произведени от грозде от Айтоския край. А какво е "генгер"? Макар че достига само 70 см височина, това удивително растение пуска корени на 4 м дълбочина, благодарение на което спира ерозията и пази почвата. Нарича се генгер и можете да го срещнете на едно-единствено място в Европа - в Айтоската планина, част от Източна Стара планина. Свободно време за разглеждане и снимки. Следва разходка в лесопарк „Славеева река“ с храма „Св. Йоан Кръстител“, езерото и накрая скалния феномен Трите братя – най обичания и посещаван обект в града. Според преданието това са трима вкаменени братя, които през нощта придобиват човешки образ и пазят града от злини и посегатели. Отпътуване за София.

Цена на човек в двойна/тройна стая за записвания до 13 март 2020 – 174 лева
Екскурзията ще се проведе при мининум 25 записани туристи

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 7 дни преди началната дата

Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата

При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.

При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.

Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

Туроператорът препоръчва на своите клиенти сключване на застраховка "Отмяна на пътуване", покриваща загубите в случай, че са възпрепятствани да пътуват. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Провадия |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Провадия |  Майски празници - България |  Майски празници - Провадия

Избрани оферти