Начало / Екскурзии / Екскурзии - Тхимпху

Непал и Бутан - Щастието да си там, 15-23.09.2024

Номер на оферта

/

241006

Дати & цени

15 септември 2024 г. - Цена от 5685 лв.

Цената включва

• Самолетен билет София – Катманду – София с 20 кг. чекиран багаж и 6-7 кг ръчен багаж
• Кетъринг по време на полетите София – Катманду – София
• Летищни такси
• Всички полети по програмата Катманду - Непал - Катманду
• Виза за Непал на стойност 40 щ.д.
• 6 нощувки по програмата със закуски и вечери в Непал и закуска, обяд и вечеря в Бутан
• Всички входове по програмата
• Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 10 000 евро
• Местни гидове по места на английски език
• Водач / преводач от България при събран минимум от 12 записани туристи.

Цената не включва

• Виза за Непал – 30 щ.д. (заплаща се на летището в Катманду, необходимо е да разполагате с 1 снимка паспортен формат)
• Бакшиши – препоръчително
• Напитки
• Разходи от личен характер

Програма на пътуването

Дати: 15-23.09.2024 г.

Маршрут: София - Катманду - Еверест от високо - Патан - Пашупатинат - Похара - Бхактапур - Нагаркот - Тхимпху - Паро - Манастира Тигрово гнездо - Катманду - София

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

ДАТИ и ЦЕНИ:
15.09. - 23.09.2024 г.

Цена на човек в двойна / тройна стая: 5695 лв.
Доплащане за единично настаняване: 590 лв.


ПРОГРАМА:

1 ДЕН –15.09.24, София - Дубай - Катманду
Среща в 12.00 ч. на летище София, Терминал 2 за регистрация за полети до Катманду. Излитане в 14.25 ч за Дубай, пристигане в 21.25 ч. Кратък престой на летище.

2 ДЕН –16.09.24, Катманду - Нагаркот
Отпътуване от Дубай за Катманду в 02.15 ч. Пристигане в Катманду 08.00 ч. Получаване на багажа. Посрещане и отпътуване към Нагаркот. По път се разглежда историческия град Бхактапур – Златната врата, пагодата Nyatpola. Бхактапур е едно от трите средновековни княжества в долината на Катманду и най-добре запазеното, със своя площад Дурбар с красиви дворци и храмове със сложна дърворезба и приказни каменни скулптури и павирани с тухли улици, изглежда като музей на открито! Най-завладяващите структури тук са световноизвестният Дворец с 55 прозореца, Голдън Гейт, Голямата камбана, Храмът Сидхи Лаксми и Храмът на Шива. На площад Таумадхи е разположен храма Ниатапола, който датира от 1702 г. Колосалната пет етажна постройка е най-високият храм - пагода в страната.
Разходка по тесните улички с кацнали къщи от двете им страни. Посещение на грънчарския площад, където ще се запознаете какви са традиционните методи за производство на грънчарство. Посещение на работилница за дърворезба близо до Дутратрая.
Привечер - пристигане в Нагаркот, 30 км източно от Катманду – една от най-популярните панорамни площадки в Непал, разположен на 2 175 метра над морското равнище и близо до Катманду. Нагаркот предлага обширни панорамни гледки към Джаулагири на запад и Канченюга на изток. Може да се видят повече от пет от най-високите върхове – Лхотце (8 516 м), Шо Оу (8 201 м), Макалу (8 463 м) и Манаслу (8 163 м), дори и Еверест (8 848 м). Възможност при хубаво време да се насладите на удивителната гледка по залез.
Вечеря и нощувка в района на Нагаркот.

3 ДЕН – 17.09.2024, Катманду - Бутан
Закуска. Ранен трансфер до летището за полет Катманду - Паро в 09.40 ч. Пристигане в Паро, Бутан в 11.05 ч. Отпътуване към Тхимпху (около 1.20 часа), Пътят води през долината Паро до вливането на реките Паро и Тхимпху при Чузом. Преди да се влезе в град Тхимпху, по пътя се посещава Simtokha Dzong /крепост-манастир/, построен през 1629 г. от Zhabdrung Ngawang Namgyal и моделиран по Gyal Gyad Tshel Institute of Ralung (Тибет). Официално известен като Sangak Zabdhon Phodrang (Дворец на дълбокото значение на тайните мантри), Simtokha често се казва, че е първият дзонг, построен в Бутан.
При пристигане в Тхимпху, настаняване в хотела, последвано от обяд. След обяд - посещение на Буда Дорденма, разположен на върха на хълм в природен парк Kuenselphodrang. Статуята изпълнява древно пророчество, датиращо от 8-ми век след Христа, което е открито от Тертон Пема Лингпа (откривател на религиозни съкровища) и се казва, че излъчва аура на мир и щастие за целия свят. Тази масивна статуя на Шакямуни, изработена от бронз и позлатена в злато, е висока 51,5 метра, което я прави една от най-големите статуи в Бутан. 125 000 по-малки статуи на Буда са поставени в статуята на Буда Дорденма, като всяка от тях също е излята от бронз и позлатена.
Обиколката продължава с National Memorial Chorten, голяма бяла структура, увенчана със златен шпил. Намира се близо до центъра на град Тхимпху и е един от най-емблематичните му паметници. Това е най-идеалното място за взаимодействие с местните жители, които се тълпят в големи количества, за да обиколят хортена, да завъртят големите червени молитвени колела и да се молят в малко светилище вътре в портата. Картините и статуите вътре в паметника предоставят дълбока представа за будистката философия.
По-късно - посещение на Музея на народното наследство, посветен на свързването на хората със селското минало на Бутан чрез експонати, демонстрации, образователни програми и документиране на селския живот. След това се посещава Националната библиотека, която съхранява огромна колекция от древни будистки текстове и ръкописи. За финал - посещение на великолепния манастир Ташичодзонг, Trashichhoedzong, „Крепостта на славната религия“. Това е резиденцията на Върховния лама на Бутан. Дзонгът е специфичен тип укрепен манастир, срещан главно в Бутан и Тибет. Архитектурата е масивна, с извисяващи се външни стени, обграждащи комплекс от дворове, храмове, административни офиси и жилища за монаси. Всъщност това е центърът на правителството и религията, мястото на тронната зала на монарха и седалище на Je Khenpo или главния абат. Построен през 1641 г. от политическия и религиозен обединител на Бутан, Джабдрунг Нгаванг Намгял, той е реконструиран през 1960 г. по традиционен бутански маниер, без пирони или архитектурни планове.
Вечеря и нощувка в Тхимпху (надморска височина 2320 м).

4 ДЕН –18.09.2024, Тхимпху - Паро
Закуска. Сутрешно посещение на пощата на Тхимпху. Бутан е известен с иновативните си пощенски марки и Пощенският музей показва напредъка на пощенските услуги, а също и до известна степен - комуникационната система в Бутан с редките и уникални марки на страната, издадени през годините. В съседния пощенски офис могат да се направят "собствени" персонализирани пощенски марки и да разгледат различни сувенири.
По-късно - посещение на фабриката за ръчно изработена хартия Jungshi. Разположена на около 1 км от центъра на град Тхимпху, тази фабрика използва кора от дървета Daphne и Dhekap за производството на традиционна хартия. Тук посетителите могат да наблюдават целия процес на производство на ръчно изработена хартия по древни традиционни методи, практикувани от поколения. Посетителите могат дори да опитат ръката си в този древен занаят и да си направят собствена хартия като сувенир. След това карайте до Punakha през прохода Dochu-la (3 088 m), като спрете за кратко тук, за да се насладите на гледката и да се полюбувате на хортен, стената на мани и молитвените знамена, които украсяват най-високата точка на пътя. Ако небето е ясно, от този проход могат да се видят следните върхове (отляво надясно): Масаганг (7158 м), Цендаганг (6960 м), Териганг (7060 м), Джеджегангфуганг (7158 м), Кангпхуганг (7170 м), Zongphugang (7060 m), плоска като маса планина, която доминира в изолирания регион на Лунана - накрая Gangkar puensum, най-високият връх в Бутан на 7570 m.
При пристигане в Пунакха - обяд.
Посетете Punakha Dzong или „Двореца на голямото щастие“, построен на кръстовището на реките Phochu и Mochu през 1637 г. от Zhabdrung Ngawang Namgyal. Този величествен дзонг е служил както като религиозен, така и като административен център на Бутан в миналото. Той е с размери около 600 на 240 фута и има шестетажна кула със златен купол. Вътре има дворове и религиозни статуи, които намекват за дълбочината на историята и духовната традиция, въплътени тук. Вашият гид ще освети разбирането ви за тази сложна култура, която дори и "екзотична" за вас, е отдавна установена на място.
След връщане обратно до Паро по живописната магистрала.
Вечеря и нощувка в хотела в Паро. (Надморска височина 2280 м).

5 ДЕН - 19.09.2024, Паро
Закуска. Посещение на известния манастир Taktshang / Tiger Nest (Тигрово гнездо). Манаститър е трагично пострадал от пожар в началото на 1998 г., но в момента е възстановен. Кацнал е на височина 900 м. над долината на Паро и се намира на мястото, където се смята, че легендарният индийски Гуру Rinpoche долетял от Тибет на гърба на тигрица, за да победи 5 демона, които се противопоставили на разпространението на будизма в Бутан. Изкачването е около час и половина до чайна, откъдето можете да изберете или да продължите нагоре до манастира за около 1 час или да си направите снимка на фона на манастира и да се върнете. По желание: обяд в чайната с гледка към манастира Тигрово гнездо и долината на Паро. На връщане пътеката се спуска надолу почти през цялото време и до Паро се стига за около час. След обяд, наблюдение на След обяд ще станете свидетели на Paro Tshechu (фестивал), празнуван в Rinpung Dzong, в превод „крепост върху съкровища”, построена по време на управлението на Шабдрунг през 1646 г. Дзонгът, в който се намират Монашеското училище на Паро и Офисът на гражданската администрация, е с богата архитектура. Всяка пролет, в двора на дзонга се провежда известния фестивал Paro Tsechu - е един от най-популярните фестивали в Бутан, който се провежда ежегодно от 17-ти век, когато Zhabdrung Ngawang Namgyal, основателят на държавата Бутан, и Ponpo Rigzin Nyingpo инициират фестивала заедно с освещаването на Paro Dzong (крепостта) през 1644 г. С участието на танци, изпълнявани от обучени монаси и миряни с невероятни маски и костюми, Paro Tshechu (фестивалът) е един от най-добрите начини да изпитате древната жива култура на Бутан. Фестивалът се наблюдава в три специфични части - пред фестивалните ритуали на първия ден, церемониите се провеждат на втория ден в Paro Dzong и основните празненства на фестивалната територия през останалите три дни.
Посетете и Ta Dzong, първоначално построен като наблюдателница, който сега приютява Националният музей. Обширната колекция включва антични картини на танга, текстил, оръжия и броня, битови предмети и богат асортимент от природни и исторически артефакти.
Вечерта- разглеждане на центъра на град Паро и местния пазар.
Вечеря и нощувка в Паро (надморска височина 2280 м).

6 ДЕН - 20.09.2024, Паро - Катманду - Покхара
Закуска. Полет от Паро в 7.40 ч , пристигане 8.40 ч в Катманду. Полет от Катманду в 9.20 ч. Пристигане в Покхара в 9.45 ч.
Разглеждане на долината Покхара, Devi"s falls Pokhara/водопадите Дейвис/, Gupteswar Cave /пещерата Гуптешвар. Следобед се отправяме към храма Бинде Басини, Mahendra Cave /пещерата Махендра/. Късно следобед разходка с лодка по няколко езера и посещение на храма Барахи /двуетажната пагода се намира на остров в езерото.Той е ориентиран към кардиналните точки, основната му декорация са 4 фигури на Буда, донесени от различни държави - Япония, Виетнам и Китай, а четвъртата фигура е местен непалски Буда.
Вечеря и нощувка в Покхара.

7 ДЕН – 21.09.2024, Покхара - Катманду
Закуска. Сутрешен полет в 07.45 ч. до Катманду 08.10 ч.
Дневна обиколка от храма Пашупатинат – един от най-свещените индуски храмове в цяла Южна Азия, който е посветен на бог Шива. Храмът е разположен на брега на свещената река Багмати, която е приток на свещения Ганг. Достъпът до храма е запазен само за индусите, но можем да видим храма отблизо от другата страна на реката. Храмът и околностите са оживени с обреди и ритуали, изпълнявани от хиндуистките поклонници. На брега на реката се извършват множество кремационни ритуали
Следваща спирка е Boudhanath Stupa, едно от най-големите будистки светилища. Ступата с диаметър 100 м (328 фута) и височина 40 м (130 фута) може да се види от много гледни точки в Катманду. Наоколо има редица будистки манастири и районът е с преобладаващ тибетски характер.
Пътят продължава към Патан. - един от трите кралски града в долината, център на будистката и индуската култура. Шоу програма – магията на пеещата купа на Майстора. Пеещите купички са известни със своите лечебни и релаксиращи качества и са били измислени от древните тибетски и непалски будистки монаси за физическо, умствено и духовно обновление. Пеещи купи също се наричат купици от Хималаите, източник на положителна енергия, под формата на звукови вибрации. Пеещите мелодии са поредица от звукови вълни, произведени от тях. Дълбоки, изтънчени и мощни, тези звукови вълни, се смята, че проникват в съзнанието на слушателя, като така го успокояват. Този древен град е вторият по големина в Непал, в миналото е бил център на будистката наука и култура, известен с къщите с прекрасни дърворезби по вратите и прозорците: площад „Дурбар”, храма Кришна Мандир (17 в.), златния храм Махавихара (12 в.), посветен на Буда и др. При възможност във времето, екскурзия до Банепа/Банепа.
Вечеря и нощувка в Катманду.

8 ДЕН – 22.09.2024, Катманду
Закуска. Следва туристическа обиколка на Катманду. Столицата на Непал е разположена в едноименната долина, високо в прегръдката на величествените Хималаи. През 1979 г. Катманду е обявен за паметник под закрилата на ЮНЕСКО. Според легенди, заселването на града се свързва с будистки монах, който победил злите духове и отрязал върха на хълма, спиращ водите, превърнали долината в езеро. Тогава те се стекли надолу и на тяхно място в освободената долина се заселили хора. Катманду е единственият развит град в Непал. Посещение на Swayambhunath Stupa, 2000-годишното будистко светилище, разположено на хълм на около 260 фута над дъното на долината. Почитан както от индуисти, така и от будисти. Наоколо има множество светилища и манастири. Оттук обиколката продължава със стария централен площад Durbar, с пагодите и старият кралски дворцово-храмов комплекс „Хануман Дхока” (ХV-XVIII в). Храм Таледжу - един от най-старите храмове на площада. ( този храм е с 3 покрива във формата на пирамиди и е пример за характерния Нювари архитектурен стил Кумари Гар - домът на "Кумари" или живата богиня), Храмът Шива Парвати, Кал Бхаираб, будисткия Храм на маймуните от III в. пр. Хр. и др. Следва пешеходна обиколка от Индрачок до Асан и до туристическия център Тамел, известен с криволичещите си улички, с множеството занаятчийски магазинчета, магазини за дрехи и ресторанти.
Късен трансфер до летището.

9 ДЕН –23.09.2024, Катманду - Дубай - София
Полет КатмандуДубай в 00.45 ч. Пристигане в Дубай в 04.25 ч. Полет ДубайСофия в 09.40 ч. Пристигане в София в 13.25
Край на програмата.



Условия за Резервации:
• Депозит при резервация - 2400 лв.
• Доплащане - до 35 дни преди отпътуване


Полетно разписание:
FZ 1758, 15.09.2024, София 14:25 - Дубай 21:25
FZ 1133, 16.09.2024, Дубай 02:15 - Катманду 09:00
FZ 0574, 23.09.2024, Катманду 00:45 - 04:25 Дубай
FZ 1757, 23.09.2024, Дубай 09:40 - 13:25 София

Превозвач FlyDubai.
Разписанието подлежи на препотвърждение до 3 дни преди отпътуване.
Туроператорът не носи отговорност за промяна на разписанието от стана на авиопревозвача.
Смяна на авиопревозвача при запазване на полетните часове със сходни такива, не се счита за съществена промяна на програмата.

Забележки:
• Трансферите по места се осъществяват с климатизиран джип / кола/ бус.
• Възможно е организирането на допълнителни посещения на обекти и програми, по желание на участващите.
• Възможна е промяна на разписанията от страна на авиопревозвачите.
• Забранени са сателитни телефони и дронове.
• Цената е валидна за минимум 10 записани туристи
• Срок за уведомяване при ненабран минимум - 1 месец преди отпътуване.

Паспортен и визов режим, санитарни изисквания:
• Изисква се международен паспорт със срок на валидност 6 месеца от датата на връщането. Паспортът следва да е с мин. 2 празни страници.
• Сканирана 1 стр. на паспорта в PDF формат, до 300 KB.
• Снимка в JPEG , формат от 10 KB до 1 MB с равна височина и ширина, в анфас, на бял или светъл фон.
• Няма изискване за задължително или препоръчително ваксиниране за влизане в страните.

Пътуващите имат право да прекратят едностранно договора по всяко време преди започването на изпълнението на туристическия пакет, след заплащане на следните суми:

• До 30 работни дни от датата на заминаване – депозита
• От 29 работни дни до 1 ден преди заминаване – 100% от стойността на пътуването

В случай, че ПОТРЕБИТЕЛЯТ прекрати доброволно своето пътуване, през времетраенето му, всички допълнителни разходи, включително и транспортните, са за негова сметка.
ПОТРЕБИТЕЛЯТ има право да прехвърли правото си на пътуване на трето лице в срок, съобразно спецификата на дестинацията, издаване на самолетни билети по международни и вътрешни полети и не по-късно от 60 дни преди пътуването, като се задължава да заплати на ТУРОПЕРАТОРА ВСИЧКИ дължими суми, свързани с преиздаване на билетите.

Информация относно здравните изисквания: НЯМА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ медицински и санитарни изисквания при пътуване до Непал и Бутан.

Пътуване на лица с ограничена подвижност: Пътуването като цяло НЕ Е подходящо за лица с ограничена подвижност.

Застраховка „Отмяна от пътуване“: фирмата предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за анулиране на пътуването, за съкращаване и прекъсване на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Повече информация в офиса на фирмата.

Туроператорът не носи отговорност в следните случаи:
• при промяна цената на визите
• при промяна на разписанието и/или закъснение на полетите.
• при кражби на лични вещи, пари и документи на туристите, както по време на пътуването, така и в хотела по време на престоя


=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Допълнителна информация

Цената е актуална за Ранни записвания до 30.04.2024г.

Тагове

Оферти - Бутан |  Оферти - Тхимпху |  Екскурзии - Бутан |  Екскурзии - Тхимпху |  Есен 2023 - Бутан |  Есен 2023 - Тхимпху

Избрани оферти