Празникът Паро - вихрен спектакъл на традицията и социалните контакти

Вижте галерия
1 от 5Бутан излезе от своята вековна изолация от външния свят и неговите колоритни традиционни празници, наречени шечу, са идеалната възможност да се запознаете с културното му наследство.

Празникът Паро, Паро Дзонг,  Бутан

Тези празници традиционно се провеждат в дворовете на огромните дзонг – укрепени манастири, които остават център на религията, образованието и местното управление във всеки район на кралството. Те не се организират заради туристите, които могат да се смятат за привилегировани наблюдатели на тези събития, останали непроменени от векове.

Пролетното празненство в Паро е най-известният ежегоден танцов фестивал в страната. Тълпи от радостни бутански граждани в традиционни носии се събират от цялата долина, докато танцьори (монаси или обучени миряни) във великолепни маски и костюми приемат вида на мирни или гневни божества, демони и животни, разигравайки легендите на хималайския будизъм в Кралството на дракона.

Танците, известни като чам, са изпълнявани, за да донесат благословия на всички зрители и да ги пазят от злощастия, независимо дали те са дошли от долината, или от всички краища на планетата,.

Къде: Паро Дзонг, 55 км западно от столицата Тхимпху, Бутан
Най-добро време: края на март или началото на април, съобразно будисткия лунен календар

Дата: 19 март 2012 г.
4/5, 2625 гласа
Забележителности около Тхимпху