Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Дубай
Дубай / Dubaj

Дубай (Dubai) днес е ярък и забавен град. Известен с пясъците, слънцето и отличните си търговски центрове, някога той е бил спокойно градче със селски къщурки от корал и гипс, построени от персийските търговци и палмови хижи, подслонявали бедуинските рибари и търсачите на перли. Днес джамиите и кулите на Стария Дубай се оглеждат в новите блестящи небостъргачи. Дързостта на градските управници е смайваща. Да построят хотели, не на брега, а точно във водата?! Строят се изкуствени острови със 120 км плажна ивица.

Процъфтяващ като основния търговски център на средния изток, оживеният Дубай се превърна в най-желаната туристическа дестинация през последното десетилетие. Горещият, но сух климат, смекчен от бризовете от Арабския залив, чарът на мистичната пустиня, страхотните плажове и шансът да се докоснете до арабската култура, докато се наслаждавате на западните удоволствия, са само част от неустоимото изкушение.

Нищо в Дубай не е наистина старо (освен стария квартал Бастакия), но ако обичате авангардна и модерна архитектура никъде по света не може да не бъдете впечатлени така, както в най-големият метрополис в Обединените арабски емирства. Дубай се разраства и то бързо. Тук може да видите 700-метровата кула на Дубай, първият подводен хотел – Хидрополис и и т.нар. атракция "Светът" – удивителен архипелаг от 250 сътворени от човека острови, подредени, така че да представляват карта на земното кълбо. 

Тук вече са издигнати оформения във вид на платноходка Burj Al Arab Hotel – най-високият в света хотел, закритият център за зимни спортове Ски Дубай, в мола Mall of the Emirates, където може да карате ски само на хвърлей разстояние от пустинните дюни. Градът е голям, а и климатът е такъв, че ще ви се наложи да ползвате много таксита и автобуси. Въпреки това има и удобни места за разходка, особено около Залива (Creek) – привлекателна ивица вода, която пресича града. Около 80% от обитателите са чужденци – не само от Европа и Северна Америка, но и от целия Среден и Далечен изток. Това превръща Дубай в един от най-космополитните градове в света.

Важна информация:

Население: 2,1 млн. жители

Валута: Дирхам (AED), 1 дирхам = 0, 20 eвро

Работно време: Много магазини (особено тези в моловете) работят по 24 часа на ден, но има и такива, които затварят в 21:00 или 22:00 часа. В петък част от тях са затворени между 11:30 и 12:30 часа за молитви. На Рамадан работното време се променя като е добре да попитате в хотела си. 

Интернет страници за Дубай: www.visitdubai.com

Спешен телефон:

Полиция: 999
Пожарна: 997
Бърза помощ: 999

Поща
Пощенски марки се продават в пощите, моловете и в много от сувенирните магазини.

Аптеки

Аптеките осигуряват денонощно обслужване, базирано на ротационен принцип. Списък с работещите през нощта аптеки в момента може да видите в местните вестници.

Телефонни кодове

Код за страната: +971

Код за областта: 04

Из града има много обществени телефони, които оперират предимно с кредитни карти. Обажданията от там обаче са доста скъпи. Такива са и разговорите от хотелските стаи.

Електричество
220/240 AC

Полезни съвети

По време на Рамадан не се хранете, не пушете и не пийте на обществени места през светлите часове на деня.

Не снимайте военни обекти или мюсюлманки.

Никога не пийте алкохол на обществени места.

Леките летни дрехи са подходящи за по-голямата част от годината, а пуловерите и якетата са необходими за зимните месеци, и особено вечери. В сравнение с други части на Близкия Изток, Дубай е доста либерален що се отнася до облеклото. Все пак трябва да се внимава с дрехи, които разкриват прекалено много от тялото и може да се сметнат за провокативни. В басейна или на плажа няма да има никакъв проблем относно банския ви. Препоръчително е да се носят слънчеви очила и шапка при излагане на пряка слънчева светлина.

Алкохол

Алкохолът е позволен в ресторантите и баровете на хотелите. На ресторантите извън хотелите е забранено да сервират алкохолни питиета.

Бакшиши

В някои ресторанти бакшишът е включен в сметката, ако не, е приемлиево да оставите като бакшиш 10% от сметката.

Забележителности около Дубай
Свързани Пътеписи за Дубай
Нова Година в Дубай от Варна
от 1995 лв.
Нова Година в Дубай от Варна
6 нощувки
Самолет
Нова Година в Дубай от Варна
от 1995 лв.
Нова Година в Дубай от Варна
6 нощувки
Самолет