Начало / Екскурзии / Екскурзии - Родопите

Тракийски светилища на сътворението – познание, зареждане, контакт

Номер на оферта

/

231375

Дати & цени

Цената включва

- транспорт с лицензиран автобус/бус по маршрута

- водач от агенцията

- нощувка със закуска в хотел 2/3* в района на Хасково или Хасковски минерални бани

Цената не включва

лични разходи, планинска застраховка

Програма на пътуването

Маршрут: Мегалит Хисар тепе – скално светилище Орлови скали - Мегалити Асар кая и Небеска, с Женда – двудневна с 1 нощувка, общ преход за 2 дни 7 ч

Този непознат за мнозина маршрут предоставя рядката възможност на туристите и любителите на скалните паметници на тракийската култура не само да ги посетят, но и за добият представа за култовите обреди, извършвани на тези мегалити. Туристическият маршрут, който предлагаме е свързан с култовата практика на нашите далечни прадеди – траките, които са ги превърнали в енергийни центрове преди 8000 г, което е завръщане назад във времето.

1 ден. Отпътуване в 7.00 ч от стадион „Васил Левски“. Пристигане в западната окрайнина на с. Ангел войвода. Слизане от автобуса и плавно изкачване на хълмистия масив Хисар тепе, древна праисторическа тракийска крепост. Върху билото на възвишението разположено югоизток, северозапад има останки от крепостни основи, градени от дялан камък без хоросанова спойка. Стените са широки в основата около 2,20 м и заграждат площ от около 5 дка. Основната част от крепостния вал заграждат югозападното било на възвишението, а този от североизточното било явно е отделено за култови цели. Това се забелязва още отдалеч, преди да започне изкачването на масива, виждат се трите основни скални групи, върху които са издълбани трапецовидни скални ниши. Изкачване върху билото на възвишението, обстойно оглеждане на всички скални формации и форми и всички вдълбавания с култово предназначение. Време за познание, отмора, радост за сетивата и неизменното енергийно зареждане, снимки. След кратко обсъждане на видяното групата слиза внимателно от хълма към автобуса. Качване и отпътуване за близкото село Сърница, където се намира следващото крайно интересно светилище – Доган кая, или Соколов камък. Към светилището води слабо маркирана пътека, която криволичи между рядка дъбова гора към близкото Узундере, вододел между две масивни скални възвишения. Изкачването е бавно, монотонно и продължително, тъй като пътеката често се губи в гъстата дъбова гора. Добрата новина е, че възвишенията в Хасковската хълмиста област са сравнително ниски и по неписан закон търсения обект винаги се намира на билото на възвишението. Излизайки на билото има видимост, а в близост до сакралната част на скалната формация Орлови скали има построена беседка с място за отдих. В билната част на възвишението се виждат отдалеч издълбаните три скални трапецовидни ниши, които според тракийския орфизъм изобразяват „светата троица“ при траките – раждане, смърт, прераждане. Време за снимки, зареждане и контакт. Почивка и фотосесия. След видяното и изживяното е време отново да се слиза към селото, където чака автобуса. Качване и отпътуване към хотела. Пристигане, настаняване, нощувка.

2 ден. Закуска. Отпътуване за землището на с. Женда, разположено в сърцето на Родопите. Слизане от автобуса в махала Соколите. Следва едночасов лек преход по равен коларски път до праисторическата тракийска крепост Асар кая. На турски „асар“ означава крепост. Тук природата сякаш се е раздала докрай – изключително големи и красиви скални венци, почти голи по билата или с бедна растителност обграждат от всички страни кръгозора. Достигането до крепостта е много лесно и не представлява трудност. Изкачване върху равнинното било на възвишението. Тук на най високата му част са останките от праисторическата крепост, чийто руини са разхвърляни по естествената конфигурация на терена. Само от изток-югоизток върху скалното било са изсечени десетки жертвени ямки, в които при дъжд се събира вода, която местните планински жители използват като ефикасно естествено лекарство при кожни и ставни проблеми. Откъм северозапад скалното било е изсечено с множество скални пещери, от изток-югоизток като скрити под огромна скална козирка са изсечени множество трапецовидни скални ниши и изкуствено оформени пещерни дупки. Под всичко това на по- долно ниво се намират още няколко скални формирования, които гледани от различен ъгъл имат различна форма и размери. Време за съзерцание, отмора и снимки. След това по обратния път групата се завръща при автобуса. Отпътуване за близката махала Небеска. Самото наименование на махалата подсказва какво да очаква новодошлия – всички скални формации, които ни заобикалят имат едно и също предназначение, посветени са на вселенските божества. Тук в махала Небеска съществуват три скални светилища. Първите две са в посока изток-югоизток, насочени към изгряващото слънце и са почти на една и съща височина, а третото се намира на билото на възвишението с форма на пресечен конус. И в трите светилища всеки посетител ще съзре съвършенството, майсторската ръка на Първосъздателя, И трите светилища се посещават за около 1,30 часа, но пък в замяна се помнят завинаги. Тук всеки ще намери всичко, което трябва да притежава всяко едно светилище, а усещането и зареждането е уникално. Този, който веднъж е идвал тук непременно ще дойде поне още няколко пъти. Придвижване на групата до автобуса и отпътуване за София.



Пешеходен преход за двата дни- около 7 часа общо.

Цена на турист в двойна/тройна стая- 116 лева

Цена на турист в единична стая- 136 лева
При непредвидени обстоятелства/лошо време, проблеми в групата, пътната настилка и др. водачът има право да промени последователността на маршрута, както и да приложи всички необходими мерки за сигурността на хората. Молим, съобразявайте пешеходните си възможности!!!Задължително изискване към туристите е да се движат като група и да се съобразяват с темпото, което определя водачът. Преходът е достъпен за туристи, които нямат здравословни проблеми.

Непременно носете удобни затворени туристически обувки с добро сцепление /сандали, обувки с токче, цвички и т.н не са вариант за преходи от този тип /, щеки за ходене, топли дрехи, вкл. шапки и ръкавици, дъждобрани Носете суха храна. Желателно е да имате планинска застраховка, която можете да сключите в туристическата агенция, в случай на инцидент агенцията не носи отговорност, ако туристът не е застрахован.

Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!

ЕКСКУРЗИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА ПРИ МИНИМУМ 19 ЗАПИСАНИ ТУРИСТИ, ПОТВЪРЖДЕНИЕ 7 ДНИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕ.

Туроператорът си запазва правото на промяна реда на провежданите мероприятия или замяната им с други в случай на лоши метеорологични условия!

Тагове

Оферти - България |  Оферти - Родопите |  Екскурзии - България |  Екскурзии - Родопите |  Уикенд почивка - България |  Уикенд почивка - Родопите

Избрани оферти