Хановер

За града

Оферти

Статии

Хановер / Hanover

Хановер е столицата на провинция Долна Саксония, Германия. Известен е с това, че в него се провежда най-големият технически панаир в света. Освен с технологичната си част обаче, Хановер е популярен и с подобните на Версайските ботанически градини, които се намират в замъка Херенхаузен.

Части от стария град може да изглеждат средновековни, но повечето ни най-малко не са такива. Те са добре направени копия, след като оригиналите са унищожени по време на бомбардировките през Втората световна война. Около 40-те стари къщи, които оцеляват след войната, са "преместени" в стария град.

През града тече река Лайне, впечатляващо е и изкуственото езеро Маш и големите зелени площи в Хановер.

В града се провежда Октоберфест Хановер, който е вторият по големина Октоберфест в света.

В Хановер се провежда Експо 2000, като специално за изложението се правят допълнителни разширения на площадката за изложения. Благодарение на това изложбената площадка в града става най-голямата в света.

Важна информация

Население: 520 000 души

Валута: евро (EUR) 

Международни кредитни и дебитни карти се приемат в повечето ресторанти, магазини и хотели. Лесно ще откриете АТМ устройства.

Туристическа информация: Туристическият офис се намира точно срещу централната гара в града. Работно време: 9:00 - 18:00 часа (понеделник - петък), 10:00 - 15:00 часа (уикенд). Тел. +49 511 - 12345111.

Информационен щанд има и в новото кметство. Работно време: 11:00 - 16:30 часа (всеки ден)

Можете да свалите безплатни туристически брошури от сайта на града www.hannover.de. На същия сайт ще намерите и подробна информация за HannoverCard - универсална карта за отстъпки в градски транспорт и забележителностите на града.

Уебсайтове за Хановер: www.hannover.de

Телефонен код за Германия: +49

Телефонен код за Хановер: (0) 511

Спешен телефон: 112

Полиция 110

Бърза помощ: 115

Език: В града се говори немски, но ще се справите и с английски. Английски говорят предимно студентите в града. Много от услугите в града не са преведени на английски, но можете да помолите някого за помощ, тъй като германците са много отзивчиви.

Транспорт

Летище

От летището в Хановер (летищен код HAJ) до града можете да стигнете много лесно. До Терминал С се намират автогарата, както и гарата на влака S-bahn (мотриса). Влакът ще ви отведе до централната гара в Хановер (за разписание вижте сайта на летището). Последният влак е около полунощ, билетът струва 2,80 евро. Трябва да си купите билет и да го валидирате на апаратите преди да се качите във влака.

Можете да вземете и автобус 470, който минава няколко пъти на час през летището и води до спирка Langenhagen Zentrum.

Уебсайт: www.hannover-airport.de

Градски транспорт

Градският транспорт в Хановер се състои от автобуси, трамваи и градски мотриси на фирма USTRA. Можете да избирате между билет за кратки разстояния (до три спирки за трамваите и до пет спирки за автобусите, валиден в рамките на 30 минути след валидирането). Цената му е 1,40 евро. Другият вариант е дневен билет на цена от 4,30 евро или 8,40 евро (за група до петима души без значение от възрастта). Стандартен еднопосочен билет струва 2,30 евро и важи в рамките на 120 минути след валидиране. 

Освен това градът е разделен на три зони, от които зависят цените на билетите. За по-голямата част от града ще ви е достатъчен стандартен билет (тъй като влиза в зона 1), но например за летището ще ви трябва билет за зона 2.

Уебсайт: www.uestra.de

Влак

До редица градове в Германия е най-удобно да използвате влак. Можете да използвате регионалните или високоскоростните влакове.

Уебсайт: www.bahn.de

Такси

Можете да спрете такси на улицата с махване с ръка или да поръчате по телефона.  

Заведения

В града ще откриете огромно разнообразие от ресторанти, кафенета и бирарии. Опитайте местната бира "Herrenhäuser Premium Pilsener", както и коктейла "Lütsche Lage", който се пие със сламки от две различни чаши едновременно.

Много типични за региона на Хановер са аспержите.

В сравнение с други германски градове като Берлин и Хамбург, Хановер може да ви изглежда с беден нощен живот, а улиците късно вечер - твърде празни. Истинското забавление обаче кипи в стария град. Много от заведенията остават отворени до 5:00 часа.

Шопинг

Основната търговска зона в центъра на града е около централния площад Крьопке (Kröpcke). Там ще откриете и многобройни заведения, в Крьопке се намира и централната спирка на мотрисите (всички мотриси освен номер 10 и 17 минават през тази спирка). Тръгнете по улица Bahnhofstraße, която стига до гарата, и ще откриете търговски центрове, големи магазини за дрехи, както и най-голямата книжарница в града.

Срещу сградата на операта се намират лъскавите магазини за висша мода и бижута. 

Една от основните улици, по която хората се разхождат за да видят другите и да бъдат видени, е Georgstraße. По нея има многобройни магазини за дрехи и бижута.

Всяка събота покрай река Лайне се провежда бит-пазар (7:00 - 16:00 часа). Там се предлагат предимно антики и електроника. Внимавайте за джебчии.

Забележителности

Хановер може да бъде разгледан самостоятелно, следвайки някой от "цветните" маршрути.

"Червената нишка" е маршрут, дълъг 4,2 км, който минава през централната част на града покрай 36 основни забележителности. Всичко, което трябва да направите, е да следвате червената линия, боядисана на тротоара. От туристическия офис си вземете книжка, в която има история и описание на забележителностите по пътя. 

"Зеленият кръг" въпреки името си е маркиран със синьо - огради, пейки и знаци ви сочат верния маршрут. Дълъг е 160 км и прави кръг около Хановер, като минава през разнообразни пейзажи.

"Маршрутът на мелниците в Долна Саксония" минава през 75 мелници. Някои от тях са действащи, други са музеи. Ще минете покрай красива природа, селца, работлиници. Официален сайт на маршрута: www.deutsche-muehlen.de

 

Други забележителности

Градините Херенхаузен (Herrenhäuser Gärten)

Световноизвестните барокови градини Херенхаузен са създадени през XVII в. като копие на Версайските. Най-красиви са в края на пролетта и началото на лятото. Можете да стигнете дотам с трамвай до спирка Herrenhäuser Gärten.

Адрес: Herrenhäuser Str 4

Зоопаркът

Вход: 16 евро (зимата) и 22 евро (лятото). Билетът включва редица допълнителни атракции като хранене на животни, подводни забавления, лятно спускане с шейни и приключенски площадки за деца.

Уебсайт: www.zoo-hannover.de

Езерото Маш

Изкуственото езеро е подходящо за водни спортове, плуване, регати, разходка с лодка. Всяко лято там се провежда и фестивал с разнообразни прояви.

Старото кметство

Строено в продължение на 100 години, като най-ранната част е от 1410 г. 

Адрес: Karmarschstraße  42

Новото кметство

Новото кметство е нещо повече от работното място на кмета. Тук се намира уникалният диагонален асансьор, който ще ви изкачи под наклон от 15 градуса до кулата на сградата, където се разкрива панорамна гледка към целия град. В сградата се помещава и ресторант с изглед към изкуственото езеро до кметството.

Адрес: Trammplatz 2

Животинската градина (Тiergarten)

Градината е създадена през 1678 г. и днес в нея живеят около 120 елена.

Адрес: Tiergartenstraße  149

Аквариумът "Sea Life"

Представя тропически морски животни и риби. Работно време: 10:00 - 18:30 часа. Вход: 9,50 евро. Адрес: Herrenhäuser Str. 4a

Уебсайт: www.visitsealife.com/Hannover

Замъкът Маринбург (Schloss Marienburg)

Замъкът се намира около 20 км от Хановер и е една от най-важните неоготически сгради в Германия.

Работно време: 5 март - 6 ноември от 10:00 до 17:00 часа. Вход: 7 евро.

Уебсайт: www.schloss-marienburg.de

Музей Шпренгел (Sprengel Museum)

Музеят Шпренгел е задължителна спирка, ако сте любител на съвременното изкуство. Вход: 7 евро. Работно време: 10:00 - 18:00 часа (сряда-неделя), 10:00 - 20:00 часа (вторник), понеделник - почивен ден.

Адрес: Kurt-Schwitters-Platz

Уебсайт: www.sprengel-museum.de

Къщата на барон Мюнхаузен

Намира се в град Боденвердер, на около 70 км от Хановер. Барон Мюнхаузен е била реална историческа личност, послужила за прототип на литературния герой. Работно време: 9:00 - 12:00 часа и 14:00 - 17:00 часа (от ноември до февруари само сутрин). От март до октомври е отворен и в събота от 10:00 до 12:30 часа.

Уебсайт: www.muenchhausenland.de

Адрес: Münchhausenplatz 3

Музеят на Вилхелм Буш (Wilhelm-Busch Museum)

Има богата колекция от творби на Вилхелм Буш, както и други сатирични творби. Работно време: 10:00 - 17:00 часа (вторник-неделя). Вход: 4,50 евро.

Уебсайт: www.karikatur-museum.de

Събития

Изложението CeBIT

В началото на март се провежда може би най-голямото изложени за информационни технологии. Включва конференции, корпоративни събития и неформални срещи

Уебсайт: www.cebit.de

Хановерското изложение (Hannovermesse)

Обикновено в началото на април се провежда индустриалното изложение в Хановер.

Уебсайт: www.hannovermesse.de

Фестивалът "Масала"

Огнена смесица от традиционна и модерна музика от пет континента. Провежда се през май.

Уебсайт: www.masala-festival.de

Фестивалът на езерото Маш 

Фестивалът продължава в рамките на три седмици през юли и август и включва богата програма от прояви.

Уебсайт: www.hannover.de/maschseefest

Малкият фестивал в голямата градина (Kleines Fest im großen Garten)

Този летен фестивал обикновено включва 30-40 изпълнители, сред които клоуни, акробати, театър и други. Всеки фестивален ден продължава от 18:30 до 22:00 часа. Можете да си купите билет и на място, но имайте предвид, че опашките са дълги. Всяка вечер завършва с пищни фийерверки. Провежда се юли и август.

Уебсайт: www.kleines-fest.de

Октоберфест в Хановер (Oktoberfest)

Това е вторият по големина Октоберфест в света. Обикновено се провежда от края на септември до първите дни на октомври.

Уебсайт: www.oktoberfest-hannover.de

Коледният пазар

Не пропускайте коледния пазар в Хановер. Ще го откриете на централната гара, в района на Крьопке и стария град. Продължава от края на ноевмри до 2-3 дни преди Коледа.

Избрани оферти