Начало / Статии / Статии - Никарагуа

12 странни и любопитни факта за Никарагуа

Автор

/

Никарагуа се намира в централната част на Централна Америка и въпреки че все още не е сред най-посещаваните държави в района, си заслужава хилядите километри път. Ето няколко любопитни факта за страната за начало:

1. Никарагуа има брегова линия на два океана, от двете си противоположни страни. Така сутринта можете да се изкъпете в Атлантическия океан, а по залез да плувате в Тихия океан.

2. Най-старият град в Централна Америка се намира в Никарагуа. Нарича се Леон Виехо и е основан преди повече от 1500 години от Ернандес де Кордоба (дал името и на паричната единица - кордоба).

3. Най-голямото естествено езеро в Централна Америка също се намира тук и се казва Никарагуа – площта му е 8 пъти колкото площта на Лондон. В него плуват единствените познати на науката сладководни акули в света и има повече от 400 вулканични острова.

Залез над езерото Никарагуа

4. Името Никарагуа идва от никарао (името на местното индианско племе, което испанците откриват при езерото Никарагуа) и испанската дума „агуа“ - вода (заради големите водни пространства).

5. В Никарагуа повечето улици нямат имена, а хората нямат точни адреси. Къде живее някой се описва спрямо по-големите забележителности наоколо. Дори в столицата Манагуа само главните улици имат име или номер, затова пък има улица, която носи името на Георги Димитров.

6. Официалният език в Никарагуа е испанският, но все още има и местни племена, които говорят форма на езика на маите. Този език, заедно с традиционната култура на племената, за съжаление, бързо изчезва заради влиянието на западната култура.

7. В Никарагуа се намира единстеният в света Двоен вулкан, захранван от два различни магмени канала. Това означава, че може да изригне с два различни магмени потока едновременно.

8. 75% от населението на Никарагуа живее с под 2 долара на ден, а 48% от жителите са под прага на бедността.

9. От общо 88 съзвездия, които могат да се видят в нощното небе, над Никарагуа ще можете да откриете 86.

10. Най-популярният спорт в Никарагуа е бейзболът – има много професионални отбори, а семействата ходят заедно на бейзболни мачове.

11. Страната е била испанска колония, част от Мексиканската империя, а Карибското й крайбрежие е било под британско управление.

12. Никарагуа може да се похвали с едно от най-ниските нива на престъпност в Централна Америка и се смята за безопасно място за туристите.

Ако вече нямате търпение да посетите централноамериканската държава, вижте и актуалните оферти за пътуване до Никарагуа.

>
19 май 2017 г.

Тагове

хотели любопитно

Централна Америка

Забележителности наоколо

Избрани оферти