Начало / Статии / Статии - Бахрейн

Бахрейн - пътуване до арабската екзотика

Автор

/

Кралство Бахрейн е малка островна държава, разположена в Персийския залив. Състои се от над 30 острова, почти еднакво отдалечени от Катар и Саудитска Арабия, като най-големият е едноименният остров Бахрейн. Кралството е все още в графа “екзотика” за туристите - една чудесна причина да го посетите и може би да откриете следващата си любима арабска дестинация. Ето някои от най-интересните забележителности в Бахрейн, които си струват да бъдат посетени:

Джамията Ахмед Ал Фатех

Най-грандиозната джамия в Бахрейн и една от най-големите в света е посветена на основателя на съвременен Бахрейн - шейх Ахмед ибн Мохамед ал Халифа, известен като Ал Фатех - Завоевателя. Първият камък на джамията е положен през 1983 г., точно 200 години след като Бахрейн става независим от персийците. Страната не е пестила за изграждането на храма - всичко е пищно, когато строиш джамия за 20 милиона долара. Вътре могат да се поберат 7000 богомолци, а от 2006 г. в сградата се помещава и Националната библиотека на Бахрейн.

Националният музей на Бахрейн

Националният музей на Бахрейн е перфектното място за въведение в миналото и настоящето, традициите и историята на кралството. Експонатите имат надписи на арабски и английски, има и възстановка на традиционен пазар сук. Музеят се намира на крайбрежието в столицата Манама и работи от 8 до 20 часа, така че може да си направите вечерна разходка край брега след като сте попили достатъчно история.

Дворецът Ал Кудайбия

Дворецът Ал Кудайбия е мястото, където се провеждат всички важни срещи и конференции в страната. Тук се намират също кабинетът на премиера и залата за срещи на съвета на краля. Намира се недалеч от джамията Ал Фатех.

Пазарът в столицата Манама

Столицата Манама нямаше да носи толкова арабски дух, ако го нямаше и традиционният пазар, наричан сук. Тук старинни занаяти, наргилета, евтини тениски и електроника съжителстват рамо до рамо, а съвсем близо е и бизнес кварталът - такива са контрастите на държавите от Персийския залив. Пазарът е разделен на стара и нова част, като новата е изцяло пешеходна, а в старата коли и пешеходци си поделят улиците.

Кралската ферма за камили

С навлизането на автомобилите в Бахрейн, камилите малко по малко губят своята роля на транспортно животно и броят им започва да намалява. Създадена от крал Мохамед, за да запази популацията на това традиционно за Бахрейн животно, Кралската ферма за камили се намира в столицата Манама. В тази ферма живеят повече от 600 камили от всякакви видове и размери, като посетителите имат достъп до всички, включително и до бебетата камили. Достъпът е свободен, а гледачите могат да ви разкажат подробности от живота на камилите.

Парк за диви животни Ал Арийн

Това е единствената защитена зона на сушата в Бахрейн, където живеят стотици редки видове. Част от парка е забранена за посещение с цел запазване на дивия живот, а друга част е достъпна за организирани групи. В рамките на парка има и зоопарк.

Пътеката на крал Фахд

Поредица от мостове и пътища, дълга 25 км, свързва Саудитска Арабия и Бахрейн над водата. Изградена е само за пет години между 1981 и 1985 г., за да се улеснят връзките между двете държави.

Дървото на живота

Дървото на живота е 400-годишен представител на вида Prosopis Cineraria на около 40 км от столицата Манама. Столетникът се намира на 2 км от най-високата точка на Бахрейн, сякаш за да надзирава отвисоко къде какво се случва на острова. Наоколо няма друга съществена растителност, а и възрастта на растението е внушителна, което го е превърнало в местна забележителност, посещавана от над 60 000 души годишно.

ВИЖТЕ АКТУАЛНИТЕ ОФЕРТИ ЗА ПЪТУВАНЕ ДО БАХРЕЙН!

>
11 юли 2023 г.

Тагове

екзотика

Забележителности наоколо

Избрани оферти