Начало / Статии / Статии - Катар

Катар – волният и дързък дух на ориенталския свят

Автор

/

Катар е като блян, дихание, които искаш да пазиш като безценно съкровище. Вероятно единствено онези, които са пропуснали да усетят вълшебството на този необикновен свят, не биха могли да си представят приключението. 

Снимка: iStock by Getty Images

За мнозина Катар продължава да бъде по-скоро транзитна дестинация, но тази малка страна в Персийския залив предлага много повече. Дори неочаквано. 

Снимка: iStock by Getty Images

Дори и да не сте използвали футболното първенство като повод да посетите Катар, предоставяме ви повече от една причина да не пропускате възможност. Тя е не само една от най-безопасните страни в света, но и предлага истинско арабско гостоприемство, богато разнообразие от храна, приключения, плажове и, разбира се, ослепително слънце през цялата година.

Пазарът Сук Уакиф 

Снимка: iStock by Getty Images

Емблематичният пазар в Доха е сред най-любимите за туристите места, но дори и за емира на Катар, който го предпочита като място за разходка. Сук е завладяващ  лабиринт от магазини, в които се предлагат платове, подправки, сладкиши, стоки за бита, сувенири и произведения на изкуството. Ще видите не само как работят дърворезбари и шивачи, но и как се изработват традиционните агали, които катарските мъже носят.
Пазарът привлича и с ресторантите си, включително сирийски и ливански, както и салони за наргиле (шиша бар).Не пропускайте да опитате кебап с прясно изпечен на пещ хляб.
На територията на Сук Уакиф се намира и пазарът за соколи, на който можете да видите изящни и често невъобразимо скъпи птици. Ако сте още по-любопитни, можете да посетите и болницата за волните и почитани като божества соколи.

Крайбрежната алея Корниш 

Разходката по корниша на Доха е прекрасен начин да прекарате късния следобед. Седемкилометровата крайбрежна алея се простира през Персийския залив в Западния залив от хотел „Шератон“ до Музея на ислямското изкуство. Можете да изпиете кафе, да пуснете хвърчило или да се снимате до емблематичната перлена раковина, символ на традиционното минало на Катар. По протежение на ивицата са инсталирани и фитнес уреди за обществено ползване.
За да се насладите на великолепна гледка към силуета на града, качете се на лодка тип "дау" (няма как да ги пропуснете.) И още един съвет – пазарете се, това е част от приключението.

Музеят на ислямското изкуство

Снимка: iStock by Getty Images

Когато архитектът И.М.Пей проектира Музея на ислямското изкуство, предлага той да бъде построен на самостоятелен остров, така че да не бъде закрит от нови сгради.
Разположен в непосредствена близост до Корниш, музеят изглежда така, сякаш плува по вода.
Калиграфия, ислямски модели, бижута и текстил от три континента съставляват огромната му колекция, като някои от предметите датират от 7 до 19 век. Музеят представя и високопрофилни изложби през цялата година. Откритата тераса на последния етаж на музея пък предлага една от най-впечатляващите гледки към Доха, изискана кухня и превъзходно обслужване. За обяд или незабравима среща непременно посетете Idam, първия ресторант на френския шеф-готвач Ален Дюкас в Близкия изток. Не пропускайте и алеята около музея, която ще ви отведе до открито кафене, от което можете да се насладите на красива и романтична панорама към града. Освен това ще имате възможност да откриете и друга забележителност - скулптурата "7", която се извисява на над  24 м височина.

Перлата на Катар

Снимка: iStock by Getty Images

Изкуственият остров „Перлата“ е създаден в знак на почит към миналото на Катар, към онези дни, в които местните са се препитавали като добивали перли. Островът се простира на почти четири милиона квадратни метра и представлява пищна смесица от жилищни, търговски и развлекателни обекти.
Една от основните му забележителности е живописният квартал Qanat Quartier, вдъхновен от Средиземноморието, в който са разположени цветни апартаменти, канали, мостове и удобни за пешеходците площади с ресторанти и кафенета, както и петзвезден кино комплекс. Ако можем да обобщим, „Перлата“ е луксът в лукса. 

Националният музей на Катар

Снимка: iStock by Getty Images

Проектиран от Жан Нувел, Haциoнaлният мyзeй нa Kaтap е изумително архитектурно творение - вceки oт eлeмeнтитe имитиpa лиcтaтa нa пycтиннa poзa и е обагрен в цвета на пустинния пясък. Сградата на музея и cбиp?aта oтpaзявaт aвтeнтичнaтa иcтopия нa пoлyocтpoвa, живoтa нa нeгoвитe oбитaтeли, но и индycтpиятa c биcepи. Бурното икономическо развитие на Катар превръща страната в един от световните лидери в образованието, кoмyникaциите и eнepгийните тexнoлoгии. Макар и посветен на историята на Катар, музеят носи и духа на модернизма. Умело съчетавайки миналото и бъдещето, музеят обхваща и неотдавна реставрирания дворец на шейх Абдула бин Джасим Ал-Тани, сочен за един от първите владетели на съвременния Катар. Сред впечатляващите експонати е Pearl Carpet от Baroda – килим, за който се смята, че е поръчан да покрие гробницата на пророка Мохамед. Той е ръчно бродиран, а за украсата му са използвани 1,5 милиона перли, сапфири и диаманти. Освен на удоволствието от величествената архитектура и изумителните експонати в музея, можете да се насладите и на великолепен магазин за подаръци, както и на ресторанти с изискано меню. 

Културното селище Катара

Известно е и като Долината на културите. То е притегателен център за всички онези, които се интересуват от театър, опера, култура, изкуство и архитектура. Селището е създадено на източния бряг и става изключително популярно през 2010 г., когато Доха е обявена за културната столица на Арабския свят. Долината на културите е създадена, за да мултиплицира катарската култура в комплекс, предлагащ разнообразни дейности. Проектът се оценява на приблизително 82 милиона долара. На територията на Катара се помещава Драматичен театър, Опера, Амфитеатър, както и зали и галерии, които са домакини на различни шоу спектакли и изложби целогодишно. Ако се интересувате от авангардни, нови имена в изкуството, художници и фотографи, можете да научите повече в Катара Арт Центъра и Галерията на Сдружението на художниците в Катар. Районът дава възможност на посетителите да изпитат несравнимо удоволствие в изисканите ресторанти, както и да опитат вкусни ястия и в по-непретенциозни заведения. За катарците и туристите, Катара е едно от най-предпочитаните места за забавления. 
Крепостта Ал Забура

Някога рибарско пристанище и център за перли, днес град Ал Зубара е в списъците на ЮНЕСКО за световно културно наследство и дом на впечатляващия Форт Ал Забура. 
Артефактите  датират от 1700 г., но крепостта, която е построена през 1938 г., е най-младият елемент, и според някои градски легенди, фортът е служил като полицейски участък, не толкова за брегова охрана.
От него се открива гледка към старото оживено рибарско градче за перли Ал Забура, до което преди около 200 години са плавали търговци от Китай до Великобритания.
Сега той е изоставен и представлява призрачен град, макар да продължава да е все така очарователен.
Останали са само издълбаните врати и непрекъснатите дебели стени, които някога са свързвали тази общност.

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте актуални оферти за екскурзия до Катар! 

>
10 юли 2023 г.

Тагове

екзотика

любопитно

полезно

Забележителности наоколо

Избрани оферти