Начало / Статии / Статии - Индия

„Чапсли“ - в бивша лятна столица, спомен от раджата

Автор

/

Британците може и да са управлявали Индия през ХІХ в., но реалният арбитър на всекидневния живот, дори за тях, е била горещината, която Киплинг нарича „най-важното обстоятелство на Индия“.

Чапсли - Индия


За да си вършат работата през летните месеци, британските служители отивали на северните хълмове на Шимла, където топящите се снегове поддържат температурата поносима, а викторианската архитектура, градините и забавленията пресъздават кралския остров, който те са напуснали.

„Чапсли“, една величествена, неоспоримо британска господарска къща с цвят на слонова кост, е построена през 1835 г., в полите на Хималаите на 2100 м н.в.

От самото начало тя предлага типа разкошно живеене и голямо гостоприемство, изискван от сахибите някога и все още откриван и днес, а една украса от гоблени, венециански полилеи, персийски килими и внушителен портрет на прадядото на сегашния собственик, бившия махараджа на Капуртхала.

Днес Шимла е сред най-тачените построени от британци планински гари и осигурява имперска стартова позиция за туристи, опознаващи един от най-красивите щати на на Индия – Химачал Прадеш, селски пейзаж, изпъстрен с индуистки и будистки храмове и общности, чиито церемонии, панаири и празници оживяват летните месеци.

Къде: Шимла: редовни директни полети од и от Ню Делхи, 370 км; всекидневни нощни влакове от Ню Делхи до Калка свързват с „Влакчето“, една теснолинейка (инженерно чудо, построено през 1903 г.), която преминава през красива хълмиста местност и 103 тунела в разстояние на 101 км.
Най-добро време: април-май и октомври-ноември.

>
09 ноември 2010 г.

Тагове

стари градове

хълмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти