Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Връх Кайлаш в Тибет - мистичния дом на боговете

Галерия от снимки
1 от 4

Връх Кайлаш - Тибет


Макар със своите 6714 м да не е сред най-високите върхове на Хималаите, Кайлаш е един от най-красивите. По-важното обаче е, че това е най-свещената планина в Азия, почитана от индуисти, будисти и последователи на Бон (местната древна тибетска религия). Те вярват, че Кайлаш е центърът на космоса, където живеят боговете.

Над 1000 години вече тук се стичат поклонници от цял Тибет и околните страни, за да извършат кора, 51-километрова обиколка по часовниковата стрелка около върха за отдаване на почит на боговете. Някои дори изминават този път с пълзене. Според вярванията една обиколка изтрива греховете на един живот, а 108 осигуряват нирвана, върховното духовно просветление.

Безстрашни трекери и пътешественици са възприели обичая, като обикалят върха в компанията на ревностни поклонници и опознават суровата красота и безмълвие на пейзажа, посещавайки далечни манастири, за които китайските власти си затварят очите, и срещайки се понякога с номадско семейство или пастир на якове. Не може да не усетиш светостта на Кайлаш, откъдето извира свещената река Ганг. Самият връх е забранен за посещение от хората; той никога не е бил изкачван, защото това би засегнало боговете.

Връх Кайлаш
Къде: Западен Тибет.
Най-добро време: май-август.

Виж актуалните оферти за пътуване в Тибет!

Виж още:

Екскурзия в Китай

Екскурзия в Япония

Екскурзия в Южна Корея

Дата: 30 юли 2010 г.
4.5/5, 15351 гласа
Забележителности около Лхаса