Начало / Статии / Статии - Индия

Ладакх - поглед към Тибет от един лунен пейзаж

Автор

/

Известно още като Малкия Тибет и Лунната земя, вдъхващото страхопочитание високопланинско плато Ладакх е притиснато между двете най-високи планински вериги в света – Каракорум и Хималаите.

Ладакх, Джаму и Кашмир, Индия

Политически индийско, но географски тибетско, то има вековни културни и религиозни връзки с Тибет и макар да е било затворено за туризъм до 1974г., днес привлича посетители, които имат интерес към този регион, но са отблъсквани от проблемите в Тибет на север и изток и в долината Кашмир на запад.

Полетът до Лех, столицата на областта, предлага едни от най-смайващите гледки от самолет и графически илюстрира извънземната изолираност на тази зона. По подобен начин 490-километровият преход от Лех на юг към Манали, в щата Химачал Прадеш, е незабравимо пътешествие, което прекосява четири планински прохода във втория по височина автомобилен път в света. Той може да бъде захлупен (буквално) само от новооткритата долина Нубра, ладакхската „Долина на цветята“, която изисква пътуване над прохода Кхардунгла – с неговите 5602м той е най-високият проходим за моторни превозни средства път в света.

Къде: Лех, (75-минутен полет от Ню Делхи до Лех ), Джаму и Кашмир, Индия
Най-добро време: колоритният фестивал на Ладакх с танци, забавления и церемонии се провежда главно в Лех през първите две седмици на септември.

>
01 септември 2011 г.

Тагове

алтернативен туризъм

върхове

долини

Каракорум

Кашмир

любопитно

планини

Хималаите

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти