Начало / Статии / Статии - Туркменистан

Да застанеш пред портите на Ада в Туркменистан

Автор

/

Дали ще се притесните, ако някой ви предложи екскурзия до портата на Ада? 

Това не е метафора, а истинско място, което се е превърнало в една от топ дестинациите на Туркменистан. Вътре не пускат, но пък и кой би искал да влезе... гледката пред самата порта е достатъчно силна и като горещина, и като миризма, за да си представите ежедневие в пъкъла.

Но какво в действителност представляват адските порти в Туркменистан?

Става дума за кратер с диаметър 60 м и дълбочина 20 м, който гори по цялата си повърхност. Истинското му име е Дарваза (Darvaza). Приличащ на природен феномен, кратерът е далеч от природните чудеса, за които си мислите. Той е създаден от човешка ръка не в търсене на адските порти от религиозни фанатици, а от руски проект за добив на газ през далечната 1971 г.

По време на сондажа сондата пропаднала в подземна пещера, при което освободила подземни залежи на природен газ. За да предотвратят по-голяма екологична катастрофа, от бившия СССР зариват мястото с природно стъкло. Планът им бил "Ще гори, ще гори, пък до 3-4 дни ще спре"... и така до ден днешен.

И все пак, всеки истински любител на приключения трябва да види, усети и помирише това творение на природната стихия и човешката глупост. До кратера има кафене, в което можете спокойно да се насладите на чаша чай с най-изумителната гледка. 

Да застанеш пред портите на Ада е едно от 203-те предизвикателства за пътешественици, събрани в книгата "203 предизвикателства за пътешественици".

>
27 септември 2023 г.

Тагове

природни забележителности

Портите на ада

странни места

Забележителности наоколо

Избрани оферти