Начало / Статии / Статии -

Пазарът „Толкучка “ в Туркменистан

Автор

/

Всички цветове сякаш са се оттекли от прашната постсъветска столица на Туркменистан, но неделният пазар в Ашхабад (Градът на любовта), типичен азиатски пазар, какъвто Сесил Б. Демил би го създал, е пълен с хилядна тълпа. Това е връщане към миналото на пазарите, които хилядолетия са изпъстряли тази област, някога кръстосана от древната мрежа на търговски маршрути, познати под сборното име Пътят на коприната.

Пазарът Толкучка - Туркменистан

Повечето чужденци идват днес заради страхотното развлечение – тук може да се купи почти всичко, но примамката от векове са килимите. Марко Поло описва тези красоти, коментирайки тяхната сложност, качество и наситени цветове.  Толкучка“ е все още един от главните източници на килими за сериозните купувачи с набито око. Повечето са ръчно тъкани според стародавната традиция, но фабрични алтернативи със синтетични бои са се появили отскоро.

Макар стилът на килимите, преобладаващи тук, да е взел името си от узбекистанския град Бухара, тези килими са били винаги изработвани в Туркменистан и традиционно са използвани за застилане на подовете и стените на юртите на туркмените номади.

Къде: Ашхабад, Туркменистан, полети от Истанбул, Франкфурт и Москва.
Най-добро време: пролет и есен.

>
16 май 2011 г.

Тагове

любопитно

пазари

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти