Начало / Статии / Статии - Дания

Ето защо да спреш фейсбук за седмица те прави по-щастлив

Автор

/

Открито е чисто ново лечение, което може да ти помогне да повишиш концентрацията си, да подобри социалния ти живот и да те направи по-щастлив.

Напълно безплатно е.

Достъпно е, където и да си.

Можеш да започнеш веднага. Нарича се „Прекарай една седмица без фейсбук“.

Това не е шега, а резултатите от проучване на датския Институт за изследване на щастието (а на датчаните няма как да не им вярваме като все се класират в челните места на класациите за най-щастливи нации по света).

Експериментът

Повече от 1000 участници в проучването, които по принцип ползват фейсбук всеки ден, били разделени на две групи. Едните продължили нормалния си онлайн социален живот през следващата седмица, а останалите минали на фейсбук диета. Всички, на възраст между 16 и 76 години, попълнили въпросници, в които оценили живота си по различни критерии. След края на експеримента отговорили на същите въпроси.

Ползите

Участниците, лишени от фейсбук, посочили следните ползи, които забелязали в собствения си живот през изминалата седмица:

- по-добър социален живот

- по-лесна концентрация

- по-добро настроение

- по-малко загубено време

- повече спокойствие като цяло

Защо така?

Една от възможните причини според учените от института е това, че фейсбук ни кара постоянно да се сравняваме с другите.

„Следим доста данни за щастието и едно от нещата, които често излизат, е че сравняването с хората около нас увеличава чувството на неудовлетвореност“, разказва Мейк Уикинг, изпълнителен директор на института.

Следващата цел на учените е да установят колко дълго може да трае положителният ефект от фейсбук въздържанието.

„Бих искал да пробвам за една година, но трябва да видим колко доброволци ще намерим за това“, разказва още Уикинг.

Колкото и човек да иска да се откъсне от фейсбук, с все по-достъпния (и тук-там напълно чезнещ) роуминг това се доближава все повече до научната фантастика, защото дори и в чужбина сме постоянно на линия. Но сега знаеш, че си заслужава да опиташ!

Единственият проблем е, че няма как да постваш всеки ден "Ден 1 от 7-дневното предизвикателство без фейсбук", "Ден 2 от 7-дневното предизвикателство без фейсбук"... 

***

"Излез от обхват за 24 часа" е едно от предизвикателствата в книгата "203 предизвикателства за пътешественици". Виж с какво още те предизвиква тя тук. 

>
04 януари 2023 г.

Тагове

проучване

фейсбук

социални медии

експерименти

Забележителности наоколо

Избрани оферти