Начало / Статии / Статии - България

Езерата на Рила

Автор

/

Рила е изключително живописна и красива планина. Всъщност тя е най – високата планина в България и на Балканския полуостров. Разположена е в Югозападна България. Тук се намира националния парк Рила, Рилския манастир и още доста други забележителности. Сгушени в планината са и възхитителни китни градчета и селца, които запленяват със своето гостоприемство и уют.

Името на планината идва от траките, и означава планина с много вода. Има се предвид, че от нея извират доста реки, а има и наистина голямо количество езера. Някой от реките, започнали своя път оттук са едни от най – големите реки в България като Марица, Искър, Места и много не толкова известни реки. Тук обаче ще разгледаме една малка част от бисерите на Рила, а именно нейните езера, които са неразделна част от изумителния пейзаж на планината. Езерата в Рила са около 200, но тук ще обърнем внимание само на няколко групи от тях. 

Скалишките езера

Скалишките езера се намират в Скалишкия циркус. Известни са още под името Реджепски езера. Броят им е две, и са разположени едно под друго. Общата им площ е около 38 декара, като малкото е едва 2 декара. На юг от тях се намира връх Скакалец, а курорта Семково се намира на около 2,5 – 3,5 часа път пеша.

Седемте Рилски езера

В Северозападна Рила на 2100-2500 м. надморска височина се намират Седемте Рилски езера. Това е най-дългата, живописна и посещавана група  езера с ледников произход в България. Те са разположени  стъпаловидно по склона на  планината, като са свързани с малки поточета. Наоколо през лятото могат да се видят цветни полянки с различни планински цветя. Зимно време това място може да се премине само от планинари. Името на всяко езеро е свързано  с външните му особености и номерацията им ги проследява отгоре-надолу: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Трилистника, Рибното и Долното. Седемте Рилски езера са част от Стоте национални туристически обекта.

Вапски езера

Вапските езера са разположени на 3- 3,5 часа от хижа Семково, и са две на брой. Средната им надморска височина е около 2250м, а общата им площ е около 29 декара.  Близо до тях се намира и връх Вапа. По – голямото има продълговата форма, а малкото е по – скоро кръгло. До тях се стига по туристическа пътека с името „пътя на ледника“.

Маричини езера 

Маричините езера са разположени в Маричин циркус и са общо две. Оттам извира и река Марица. Езерата са изключително живописни. Имат ледников произход. В близост се намират върховете Манчо, Маришки чал и Близнаците.

Урдини езера

Урдините езера се намират в Урдиния циркус и са общо шест на брой. Те са малки като площ. Най – голямото по площ е езерото Паница, което е с площ 25 декара. Езерата се намират на средна надморска височина от около 2340м. Заобиколени са от върховете Мальовица, Додов връх, Мермера и Ушите. Оттук извира и река Урдина, която е приток на р.Черни Искър.

Смрадливи езера 

Смрадливите езера са общо пет на брой. Някой от тях пресъхват през лятото. Тяхното име идва от най – голямото от тях – Смрадливото езеро. То е най – голямото ледниково езеро на Балканския полуостров. Общата му площ е 240 декара, и се намира на надморска височина от 2 293м. Интересна е легендата за Смрадливото езеро, която е свързана с Св. Иван Рилски. Група ловци отиват в гората и виждат кравата и телето на Св. Иван Рилски и решават да ги убият. Взимат месото, но по път месото се вмирисало толкова много, че се наложило да го изхвърлят. Те го изхвърлили в това езеро. Водата се разбушувала, и на брега на езерото се появила умрялата езерна риба. Оттогава досега в това езеро риба няма.
 

Вижте още оферти за почивка в Добринище!

>
18 февруари 2010 г.

Тагове

алтернативен туризъм

езера

зимен туризъм

национални паркове

природни резервати

Забележителности наоколо

Избрани оферти