Езерата на Рила

Вижте още езера в Рила
1 от 5

 

Рила е изключително живописна и красива планина. Всъщност тя е най – високата планина в България и на Балканския полуостров. Разположена е в Югозападна България. Тук се намира националния парк Рила, Рилския манастир и още доста други забележителности. Сгушени в планината са и възхитителни китни градчета и селца, които запленяват със своето гостоприемство и уют.

Името на планината идва от траките, и означава планина с много вода. Има се предвид, че от нея извират доста реки, а има и наистина голямо количество езера. Някой от реките, започнали своя път оттук са едни от най – големите реки в България като Марица, Искър, Места и много не толкова известни реки. Тук обаче ще разгледаме една малка част от бисерите на Рила, а именно нейните езера, които са неразделна част от изумителния пейзаж на планината. Езерата в Рила са около 200, но тук ще обърнем внимание само на няколко групи от тях. 

 


Скалишките езера се намират в Скалишкия циркус. Известни са още под името Реджепски езера. Броят им е две, и са разположени едно под друго. Общата им площ е около 38 декара, като малкото е едва 2 декара. На юг от тях се намира връх Скакалец, а курорта Семково се намира на около 2,5 – 3,5 часа път пеша. 

Дата: 18 февруари 2010 г.
4.5/5, 30516 гласа
Забележителности около Рила