Рила

За града

Оферти

Статии

Рила / Rila
Рила планина се намира в Южна България, част е от Рило-Родопския масив и заема неговия северозападен край. Най-старото име на планината е Доункас, смята се, че то е дадено от траките. Роула е друго има на планината, дадено от траките, което по-късно е било видоизменено от славяните на Рила - означава водна планина. Най-високият връх на Рила е най-високият връх на Балканския полуостров - Мусала - 2925 м. От планината извират реките Искър, Марица и Места. Общата площ на планината е 2629 км2. Средната надморска височина е 1487 м. Рила има типичен планински климат. Най-ниските температури за планината - минус 31,2°, със средна месечна температура - минус 11,6° С, максимална температура - 18,7° С. В Рила се намират хижите: Белмекен, Бодрост, Вада, Венетица, Гергиница, Грънчар, Гургулица, Добърско, Заврачица, Иван Вазов, Ловна, Македония, Мальовица, Марица, Мечит, Мусала, Отовица, Пионерска, Рибни езера, Рилски езера, 7-те езера, Семково, Скакавица, Трещеник, Христо Смирненски, Чакалица, Чакър войвода, Шумнатица, Ястребец. Зебележителности: Седемте рилски езера, връх Мусала, Скакавица, Рилският манастир, Стобските пирамиди, Девически манастир “Покров Богородичен”, Боровец, Говедарцим Самоков.

Транспорт

Автобусни линии
До град Рила може да се стигне с автобусните линии, които обслужват местността. Те спират на автогарата в града.  Някои от редовните автобуси са: София - Рила,  Дупница - Рила, Благоевград - Рила, Рилски манастир - Рила, Падала - Рила, Смочево - Рила и обратно. До Риския манастир има по няколко автобуса на ден. 

С кола

Друг начин да се стигне до град Рила е с кола по Европейския път Е-79 (Румъния-България-Гърция). От Бургас до град Рила разстоянието е около 345 километра, от Пловдив до град Рила е около 135 километра, от Кюстендил до град Рила разстоянието е около 15 километра. От столицата разстоянието е 63 километра.

 

Забележителности

Женският метох "Орлица"
Намира се на около 18 километра от Рилския манастир и на 3 километра от град Рила. Той е един от най-старите метоси на Рилския манастир. Сградата се реставрирана няколко пъти и в момента видът й е от 1863 година. Смята се , че е построена през 15 век.  В нея има интересни стенописи от 1478 година. "Орлица" е представлявал затворен от всички страни с каменни оградни зидове, комплекс с трапецовидна форма. В метоха се намира и средновековната църква "Св. Петър и Павел". Представлява малка на размери еднокорабна постройка.

Метохът "Пчелино"

Намира се близо до Рилския манастир, около 4 километра. Представлява малка жилищна сграда близо до църквата "Успение Богордично". Църквата на "Пчелино" много прилича на тази на метоха "Орлица". В нея се пазят икони от 1784 година. Стенописите са от 1834 година.

Рилският манастир

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта на 28 място. Той е най-величественият манастирски комплекс у нас. Архитектурното и художественото великолепие му отреждат това достойно място в Списъка на световното културно и природно наследство под закрилата на ЮНЕСКО , в който е включен през 1983 година. Манастирът е разположен на около 19 километра от град Рила, на около 40 километра от Благоевград, на 44 километра от Дупница и на около 120 километра от София. Основан е през десети век. За негов основател се смята видният български отшелник и лечител, покровителят на българския народ св. Иван Рилски. Той заедно със своите ученици и сподвижници създава монашеско общежитие, което е ядрото на Рилския манастир. Този комплекс е преживял какво ли не. Реставриран е няколко пъти тъй като е опожаряван и изоставян. Изграден е от гладки каменни зидове. Отвън изглежда непристъпен, но отвътре е приветлив, раздвижен и оживен от множество стълбища, аркади, чардаци. 

Хрельовата кула (на източната част на двора на Рилския манастир)

Тя е своеобразен художествен акцент в архитектурния ансамбъл на манастира. Единствената запазена сграда от старите постройки. Изградена е през 1335 година от севастократор Хрельо, за да служи като отбранителна кула. Има изработена с тухли украса. Надписът с името на създателя й както и годината на построяването също е направен с тухли. Кулата е с височина 23 метра и е квадратна. Зидовете са дебели 1,80 метра и са направени предимно от ломен камък и вар. Към всяка от четирите й страни са вградени по три мощни пиластра, които се свързват с арки. Помещенията от първи до четвърти етаж са предназначени за временно обитаване. Те имат подове от дъски и оскъдно осветление през бойниците. На петия етаж се намира параклисът "Преображение Христово". Има необичайна иконография. В източната му част се намира запазеното най-старо изображение на Иван Рилски. Изкачването на етажите става по каменни стълби, които са вградени в стените. По-късно монасите построяват малка постройка към кулата, която изпълнява ролята на камбанария.

Магерницата на Рилския манастир (Севрно крило)

Предсатвлява голяма манастирска кухня. Намира се в приземието на Севрното крило. Тя е масивно изградена пирамидална кула, която преминава през всички етажи и завършва над покрива с кубе. Висока е 22  метра. Магерницата е рядко архитектурно постижение.

Манастирската църква "Св. Богородица" (Рилски манастир)
Построена е през 1834 година от майстор Павел Иванович от с.Кримин. Изградена е на мястото на старата църква от времето на севастократор Хрельо (1335 - 1342 година), която била съборена от монасите след големия пожар през 1833 година. Тогава пострадали манастирските крила. Те са възстановени и доизградени във вида , в който ги виждаме и днес. Според Неофит Рилски, Хрельовата църква била "прекрасна" и наподобявала църквите от Атонските манастири.От тази църква са оцелели богато орнаментираните двери и владишкият трон на Хрельо.

Постницата "Св. Лука"

Намира се на около 2 километра източно от Рилския манастир. В нея е работил възрожденецът Неофит Рилски като учител в килийно училище.

Стобските пирамиди

Намират се в околностите на село Стоб, което е разположено на около 5 километра източно от град Рила и на около 15 километра северно от Благоевград (по пътя за град Рила и Рилския манастир). Интересните скални образувания, които приличат на пирамиди, са оформени в ръждивочервеникави седиментни и повечвто от тях са покрити със скални блокове.

 

Забележителности около Рила

Избрани оферти