Начало / Статии / Статии - Тонга

Фестивалът Хеилала - кралски рожден ден в Тонга

Автор

/


Със своите Тридесет и три благородници на царството цар Тауфахау Тупоу ІV управлява последното чисто полинезийско царство в Тихия океан, и вие сте поканени на отпразнуването на неговия рожден ден, фестивала Хеилала, провеждан на всеки 4 юли от пищната му коронация през 1967 г. насам.

За разлика от южнотихоокеанските народи, Кралство Тонга никога не е било завладявано, нито дори нападано от западна сила, а осемдесетгодишният цар Тауфахау може да проследи своето родословие назад повече от 1000 години.

Привързаността и обичта на народа на Тонга към него и неговата гордост от културното наследство на това миниатюрно островно царство са видни навсякъде по време на продължаващия седмица фестивал, който включва състезания по танци и красота, регати с яхти, спортни събития и увеселения.

Цялата страна се забавлява и дори живеещите в чужбина тонганци често си идват, за да се присъединят към празнуването. Всеки изглежда участва в някакво състезание, независимо дали в улова на риба тон, или в съревнованието за наградата „Барман на годината“ – или поне използвайки дружелюбно съперничество като извинение за надигането на едно друго Височество (местната тонганска бира „Ройъл“) за още години в здраве и щастие на последния оцелял полинезийски монарх.

Къде: повечето събития се провеждат в столицата Нукуалофа, макар празненства да има по всички острови.
Кога: една седмица около 4 юли.

>
03 юли 2012 г.

Тагове

острови

фестивали

Забележителности наоколо

Избрани оферти