Начало / Статии / Статии - Русия

Град Казан - магическо пътешествие в Русия

Автор

/

Руският град Казан е невероятна смесица от татарска и славянска култура. На едно място ще видите едни от най-красивите православни църкви – с ярки цветове и куполи-луковици, заедно с едни от най-впечатляващите джамии в Русия. Добавете към това и няколко езера със съвършено прозрачни води, както и една легендарна котка - и ето ви готово пътешествие!

Ето и някои от основните забележителности в Казан, които да посетите:

Казанския Кремъл – намира се на площад Хилядолетие. В рамките на Казанския Кремъл можете да разгледате много забележителности като наклонената кула Сююмбике, легендарната джамия Кол Шариф, Губернаторския дворец, Храм „Благовещение”, Музей на исляма, Природонаучен музей, Мавзолея на казанските ханове.

Наклонената кула Сююмбике - често е наричана символът на Казан и е една от наклонените кули, подобни на тази в Пиза. Намира се в Казанския Кремъл, висока е 58 м и има силен наклон на североизток (с отклонение близо 2 м от вертикалната ос). Кулата е на няколкостотин години и се е използвала за наблюдение и охрана. Според някои легенди е издигната по заповед на Иван Грозни, а по други – е построена от легендарната царица Сююмбике в памет на починалия й съпруг Сафа Гирей.

Каскадата от фонтани на река Булак – това водно представление е направено по повод 1000 години от основаването на града и се намира на река Булак, недалеч от езерото Нижний Кабан. В летните вечери тук е пълно с хиляди хора, които се наслаждават на музикалното шоу и светлинните ефекти на фонтаните.

Джамията Кул Шариф – построената през 2005 г. джамия е главният мюсюлмански храм не само за Казан, но и за цял Татарстан. Кръстена е на името на татарския национален герой Кул Шариф.

Петропавловски събор - един от най-красивите и необичайни храмове в Русия, паметник на руския барок.
Благовещенски събор – това е най-старата сграда в Казанския Кремъл. Построена през 16-и век, дълги години тази църква е била главният храм на града.

Богоявленски събор – една от най-красивите църкви в Казан – в стил руски барок, в светлосиньо и златно. Разбира се, с вездесъщите куполи във формата на луковици. Наблизо се намира паметник на прочутия оперен певец Фьодор Шаляпин, който е кръстен в тази църква и като дете е пял в хора й.

Улица Бауман – прочута търговска улица, подобно на Арбат в Москва. Докато се разхождате по нея, гледайте не само витрините на магазините, ами и няколкото причудливи скулптури в пешеходната зона. Една от тях е...

Паметник на Казанската котка – охранена котка с ленива усмивка, която наблюдава безучастно мишка на тавана на беседката. Това е скулптурата, посветена на прочутата казанска котка. Според легендата руската императрица дошла на посещение в Казан и видяла, че в града няма мишки. Впечатлена от уменията на казанските котки, тя заповядала 30 от тях да бъдат пренесени в Зимния дворец в Санкт Петербург, където да се борят с гризачите, които тероризирали царското семейство. Потомци на тези котки и до днес са на слжба в Ермитажа, където пазят ценните платна от повреди. Имат си и специален ден – 1 април, на който се чества вярната служба на котките от Ермитажа.

Карстовите езера край Казан – край Казан има три карстови езера (голубое озеро – на руски) – Малое, Проточное и Балшое. Езерата са известни със своята лечебна кал, която е със светлосин цвят. Водата е кристалночиста и целогодишно с температура от 4 градуса.

Историко-архитектурният резерват Великий Болгар - На около 200 км от Казан се намира историко-архитектурният резерват Великий Болгар, на брега на р. Волга, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Намира се в земите, където са живяли Волжките българи и откъдето е тръгнал хан Аспарух, за да основе Дунавска България.

Ако вече нямате търпение да откривате сами магията на Казан, вижте най-добрите оферти за екскурзии до Казан.

>
26 януари 2017 г.

Тагове

храмове

Забележителности наоколо

Избрани оферти