Начало / Статии / Статии - Иран

Исфахан в Иран - бляскав и космополитен

Автор

/

Прякорът му е Исфахан Несф-е Джахан“, което ще рече „Исфахан е половината свят“. Това е позоваване на славните десетилетия от неговия разцвет около 1600 г., когато той е един от най-големите градове в света, бляскава и космополитна столица на династията на Сефевидите, привличаща като магнит международните търговци и дипломати от Европа и Китай, от османска Турция и моголска Индия.

        Снимки: Dayou_X

Това е град, построен, за да заслепява, от шах Абас Велики (царувал от 1587 до 1629 г.), владетел с легендарна екстравагантност и апетити. Най-голямата забележителност тогава, както и сега, е площад „Имам“ (или „Наяш-е Джахан“, „Образът на света“), просторно и елегантно обществено пространство, оградено с редици от арки и с две от най-красивите джамии в шиитския ислям. От южната страна е джамията „Имам“ (или Шах джамия), с лукообразен купол, минарета и високи арки на входовете (айвани) покрити със сложни мотиви от сини плочки и с неотстъпващ по разкош интериор. Откъм източната страна е джамията „Шейх Лотф Аллах“, с изящен купол в светлобежово и синьо, украсен с деликатна ажурна мозайка от лози и цветя. Срещу нея, от запад, е дворецът „Али Капу“, където шах Абас можел да посреща местните и чуждестранни сановници, или да се наслаждава на концертите в музикалната стая, с нейната серия от сводове, изкусно подсилващи акустиката.

От северната страна е големият, сводест покрит пазар, който се простира на почти километър и половина и все още предлага много от произведенията на изкуствата и занаятите, които шах Абас някога покровителствал, за да подсили икономиката на този стар търговски кръстопът: килими, кована мед, керамика, ръчно щамповани тъкани, рисувани миниатюри, бродерия. Зад него лежи куполът на Джамех (Петъчната) джамия, датираща от първата златна епоха на Исфахан през 11-и век, под властта на селджукските турци – сграда, свързана с великия поет и учен Омар Хаям. Главният местен булевард, „Чахар Бах“, някога е преминавал сред величествени павилиони и градини. Той води до монументалния мост „Си-о-Се“ (Мостът на 33-те арки), построен през 1599-1602 г. над широката река Зайанде, която прорязва южния край на града.

На изток се намира не по-малко впечатляващият мост „Хаджу“ (1650 г.), особено красив, когато неговите 23 арки са осветени през нощта. Днес Исфахан е модерен, бързо разширяващ се индустриален град. Но той все още се придържа към историческите корени и към специалното място, което заема в историята на Иран. Вечерно време под арките на моста „Хаджу“, където акустичният резонанс е особено звучен, се събират групи певци и изпълняват без музикален съпровод древни песни за любов, за война и за славата на своя край. Вторият вход, както и минаретата на Имам джамия са облицовани със сложни орнаменти от плочки, предимно в цвета, наречен „исфаханско синьо“.

Кога да отидете там: Пролетта и есента са за предпочитане. Исфахан се намира на 1500 м над морското равнище, тъй че и лятото е относително прохладно.

На какво да обърнете внимание: „Газ“ е името на местния специалитет – нуга халва с шам фъстък и други ядки.

Полезни съвети: Мъжете и жените обичайно не се ръкуват при запознаване.

>
15 май 2013 г.

Тагове

градове

екзотика

културен туризъм

мечтани туристически дестинации

Забележителности наоколо

Избрани оферти