Начало / Статии / Статии -

Оцелелите замъци и църкви на една рухнала империя

Автор

/

 

В своята стратегическа позиция в подножието на Симен, една от най-големите планински вериги в Африка, Гондар (Гондер) става столицата на етиопската империя през ХVІІІ в. при управлението на император Фасил и остава такава 250 години. Обградена от високи каменни стени.

Царската крепост е разположена в сърцето на града и тук могат да се видят най-важните имперски сгради. Цели пет замъка могат да бъдат открити между стените, като най-старият е приписван на Фасил, а най-скорошният датира от средата на ХVІІІ в. Освен, че е бил административният и търговският център на империята, Гондар е бил също нейното религиозно средище. От десетките църкви, които някога са функционирали в града, седем са били построени по време на управлението на Фасил. Най-значимата от оцелелите днес е Дебре Бирхан Селасие, прочута с фреските от ХVІІ в. върху нейния таван, изобразяващи осемдесет ангелски лица.

Мистериозните подземни, издялани в монолитни скали църкви на Лалибела са били в непрестанна употреба от православни свещеници от ХІІ и ХІІІ в., когато този затънтен планински град е бил столицата на важната династия Загве. За съвременните историци не е ясно за какво е строена всяка от църквите. Всяка сграда е уникална по своя размер, форма и изпълнение, прецизно и старателно издялана в солидна скала (казват, че от десетки хиляди работници), а някои са богато украсени. Има легенда, че поне една от църквите е изградена от ангели само за един ден; друга легенда твърди, че църквите са се появили в един сън на краля на Загве. Всичките единайсет църкви са изсечени под равнището на земята, като някои достигат до 9 метра височина. Те са обкръжени от дворове и ровове, които са свързани и образуват заплетен лабиринт от тунели и проходи между съседните сгради. Църквите са ценени в Етиопия колкото Големите пирамиди в Египет. Самият град Лалибела, разположен сред стръмни, впечатляващи склонове на над 2400 м н.в., буди възхита.

>
22 февруари 2010 г.

Тагове

замъци

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти