Начало / Статии / Статии - Етиопия

Адис Абеба: какво да видите в столицата на Етиопия

Автор

/

Адис Абеба е един от африканските градове с най-много чуждестранни посолства и мисии на международни организации, включително на ООН и Африканския съюз. Това придава на града космополитна атмосфера, има и цели квартали с посолства, резиденции и домове на богатите жители на етиопската столица.

В Адис Абеба ще видите всичко - и обикновените етиопци, и богатите, и крехката средна класа - според различни преброявания населението на града е между 3 и 5 милиона души.

Снимка: iStock by Getty Images

Макар да се намирате в Африка, Адис Абеба е разположена на голяма надморска височина (2335 м), затова и температурите са доста умерени, с голяма разлика през деня и нощта (за един ден могат да бъдат в границите между 3 и 27 градуса).

Етиопският национален музей

Снимка: iStock by Getty Images

Етиопският национален музей е на световно ниво и пази невероятни експонати. По земите на днешна Етиопия са бродили едни от най-древните представители на човешката история и в музея ще видите хиляди години история, включително и копие на Люси, най-ранния открит досега австралопитек. Според учените откритата през 1974 г. в Етиопия Люси е на възраст 3,2 милиона години.

Музеят на мъчениците от червения терор

Гладът в Етиопия в началото на 90-те години е резултат от управлението на военната хунта през предишното десетилетие. Този музей е посветен на ужасите на това управление. Екскурзоводи са хора, оцелели от терора, които разказват личните си истории.

Православните църкви

Снимка: iStock by Getty Images

Адис Абеба е културното средище на Етиопия и освен всички музеи и заведения, тук можете да видите и най-важните православни храмове в страната. Етиопия е втората страна след Армения, която провъзгласява православното християнство за своя официална религия (през 333 г.) и е една от малкото страни в Африка, в които християнството е разпространено преди колонизацията. Православната катедрала “Света троица” е построена в чест на освобождението на Етиопия от италианците. Катедралата “Свети Георги” е прочута с осмоъгълната си форма и огромния брой поклонници, които идват тук всяка година.

Ако сте в Адис Абеба на 26 септември, ще станете свидетели на едно от най-впечатляващите християнски тържества в страната. Хиляди хора се стичат на площад Мескел, който е опразнен от обичайния си трафик, и облечени в цветни дрехи и със запалени свещи в ръце отбелязват откриването на Светия кръст (на който Христос е бил разпнат) от света Елена през 4-ти век.

Планината Ентото

Тръгнете от първата църква в Адис Абеба, “Дева Мария”, и се изкачете на планината Ентото за невероятна панорама към етиопската столица от 3000 м надморска височина. Можете да се изкачите пеша или да наемете такси. На върха има красива църква.

Пазарът Меркато

Снимка: iStock by Getty Images

Меркато е най-големият пазар на открито в света. Тук ще намерите всякакви туристически стоки, сувенири, бижута, платове. Пазаренето е задължително, пазете се и от джебчии.

Инджера

Инджера е може би най-типичното етиопско ястие, което трябва да опитате. Представлява вид плосък хляб, направен от тесто, оставено да ферментира няколко дни. Можете да го поръчате в почти всеки етиопски ресторант.

Вижте оферти за екскурзия до Етиопия!

>
19 септември 2022 г.

Тагове

екзотика

любопитно

музеи

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти