Начало / Статии / Статии - Еквадор

Островите Галапагос - еволюцията над и под водата

Автор

/

Практически правила на съвременния пътешественик: първо посети най-крехките и уязвими места; придържай се към маркираните пътеки; не разбърквай, не повреждай нищо. Никъде тези правила не са по-уместни, отколкото на петдесетте и осем запленяващи острова и рифа от архипелага Галапагос, по същество неизвестни до идването на Чарлс Дарвин тук преди 150 години.

Именно на това място, от двете страни на екватора на 960 км от брега на Еквадор, Дарвин развива своята теория за произхода на видовете сред изумително разнообразие от едва ли не опитомени диви животни, които обитават този страховит, подобен на лунния пейзаж. Островите – всеки забележително индивидуален по своя топография, флора и фауна – са все още място с най-високата концентрация на ендемични видове в света: 200-килограмови земни костенурки, морски игуани, синьокраки морски птици и тринайсет вида сипки се срещат само на тези острови.

Галапагос и неговите обитатели продължават да омагьосват запалените почитатели на природата и приключенията, които посещават двайсетте големи (и дузина по-малки) острова; плават край невероятно чистите и великолепни води, отделящи това, което е било наречено жива лаборатория на еволюцията. Животните нямат инстинктивен страх от човека – тяхното любопитство ще надмине вашето.

Островите Галапагос предлагат и преживяване, което е също толкова смайващо под водата, колкото и над нея. Този очароващ архипелаг приютява изумително разнообразен морски живот: гмуркачите с акваланг ще видят пингвини (най-северната в това полукълбо общност живее тук благодарение на охлаждащото Хумболтово течение), морски игуани или делфини – дори странния мигриращ кит. Определени тръгвания на напълно екипирания кораб „Рейна Силвия“ с условия за живеене на борда са към отдалечените и напълно необитаеми острови Улф и Дарвин.

Там очаквайте да бъдете заобиколени от огромни пасажи обитатели на тези води – стотици акули-чук и скатове, с които Галапагос е прочут. Начинаещите моряци могат днес да се въздържат от престой върху някой полюляващ се кораб и да предпочетат първия луксозен курорт на девствено чистите острови, хотел „Ройъл Палм“, разположен върху 1600 декара на остров Санта Крус. Частните корабчета на хотела возят гостите на еднодневни екскурзии за наблюдаване на животните, но ги връщат на твърда земя навреме за някоя СПА-процедура, преди вечерята на свещи.

Острови Галапагос
Най-добро време: ноември-януари.

>
01 юли 2010 г.

Тагове

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти