Начало / Статии / Статии - Кения

Най-високо разположените столици в света

Автор

/

Знаете ли на каква надморска височина е София? А че най-високо разположената столица в света е по-висока от връх Мусала, най-високият връх на Балканите? Дори и да не обичате да сте на високо, вижте кои са столиците, които се извисяват над всички останали.

Найроби, Кения - 1795 м

Името на града означава “място на прохладните води”, а страната е предпочитана дестинация за любители на дивата природа и сафаритата. През последните години страната започва да приема все повече туристи и в другите си части, включително и в столицата Найроби, която често е само транзитна спирка за посетителите. 

Мексико Сити, Мексико - 2240 м

Мексико Сити е най-големият град в Северна и Южна Америка. Градът е известна туристическа дестинация и може да предложи на гостите си много културни забележителности - тук се намира един от най-добрите музеи в света - Национален музей по антропология, красиви катедрали, а освен на градски гледки, можете да се насладите и на изгледи към близките вулкани.

Сана, Йемен - 2250 м

Макар в столицата на Йемен да има какво да се види - забележителна архитектура, крепост с наблюдателни кули, градини, джамии, пътуванията до там поне в момента не са препоръчителни. Йемен е една от страните с най-висока престъпност и през последните години стана арена за тероризъм.

Повечето външни министерства съветват гражданите си да не пътуват към Йемен, а в случай на инцидент, няма как да им помогнат.

Асмара, Еритрея - 2325 м

Градът е бил част от италианските колонии по времето на Мусолини и е интересна смесица между местна и италианска култура. Асмара е ценена заради мирната си обстановка и е смятана за един от най-чистите градове в Африка.

Тхимпху, Бутан - 2334 м

Бутан е смятана за една от най-бедните страни, но народът й е най-щастливият в света. Интересната бутанска архитектура, спокойствието на будистката култура и девствената природа са комбинация, която със сигурност ще ви омае.

Адис Абеба, Етиопия - 2355 м

Адис Абеба има голямо историческо и политическо значение за континента и често се смята за политическата столица на Африка. Градът е известен с добре запазената си модернистична архитектура от времето на италианската колонизация, а името й в превод означава красиво цвете.

Богота, Колумбия - 2625 м

Ако сте любител на изкуството и културата, в Богота можете да се насладите на множество театри, библиотеки и музеи, можете да посетите националната обсерватория и дори планетариум. Има много възможности за туризъм в околностите на града. А ако се чудите дали е безопасно, не се тревожете. Въпреки че през 1990 г. градът е бил сред най-опасните в света, оттогава досега, мерките за сигурност, които се взимат, са помогнали Богота да излезе от тази класация и в пъти да се намалят инцидентите. Все пак следвайте съветите на местните за това кога и къде да ходите.

Кито, Еквадор - 2850 м

Кито е град на разнообразните възможности и интереси. Тук можете да се насладите на безброй сгради с историческо значение, катедрали и дворци, музеи и галерии. На разположение са зелени градини, в които да си починете. Интересен факт е, че Кито е единствената столица в света, която е застрашена от активен вулкан.

Сукре/Ла Пас, Боливия - 2750 м/3640 м

Боливия може да се похвали с факта, че има не една, а цели две столици. Сукре е официалната столица на страната, която привлича хиляди туристи всяка година с много добре запазените си исторически и културни забележителности от 18-и и 19-и век. Около 60 години след като Сукре става столица, седалището на правителството се мести в Ла Пас. Така градът също става столица и със своите 3640 м надморска височина е най-високата столица в света. Запазени катедрали от колониално време, музеи, президентският дворец, са малка част от нещата, които си заслужава да видите и в двата града.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

>
10 януари 2023 г.

Тагове

градове

Класации

планини

гледка от високо

Забележителности наоколо

Избрани оферти