Начало / Статии / Статии - Еквадор

10 причини Галапагоските острови да са наистина уникално място

Автор

/

1000-километрово плаване от бреговете на Еквадор ви дели от едно от най-невероятните места на планетата – място, което заслужава позиция в топ 10 на списъка ви с дестинации. Тук еволюцията не е просто дума от учебниците, а реалност навсякъде около вас.

1. Дарвин развива своята теория за еволюцията след околосветското си пътешествие, където важно място заема посещението му на Галапагоските острови. Описаните от него чинки са класически пример за еволюция, повлияна от различния начин на живот (например тези, които намират храната си в морето, имат по-дебели човки).

2. Галапагоските острови са толкова отдалечени от сушата и съседни острови (почти 1000 км), че животните и растенията не могат да мигрират и се образува „малък отделен свят“ по думите на Дарвин. Включете се на природен тур, за да научите какво прави флората и фауната на острова уникални (и под уникални, имаме предвид наистина уникални – 50% от сухоземните и 20% от морските обитатели се срещат тук и само тук).

3. Първата пощенска станция на Галапагос се появява на остров Флореана. Тя не била обикновена станция, а буре, в което всеки оставял писмата си и взимал тези, които може да достави. Днес тази традиция се пази от туристите, които могат да пуснат писмо от Post Office Bay без да им е нужна марка. Единственото, което трябва да направят, е да вземат писмо, което е изпратено там, където те живеят.

4. На островите почти няма вода, което е причина те да са останали ненаселени векове наред и природата им да остане непокътната. Днес обитаеми са само 4 от островите, на които в малки селца и няколко града живеят 25 000 души.

5. На Галапагоските острови целогодишно има по 12 часа ден и 12 часа нощ.

6. Слагайте плавниците и се гмурнете сред морските костенурки, морските игуани и делфините, докато в далечината се мяркат плаващи акули. При Галапагоските острови се срещат четири океански течения – Панамското, Кромуел, Екваториалното и Хумболд, предпоставка за богат воден живот.

7. На островите има лабиринт от подземни тунели от лава с неравни стени и покрити с чакъл подове. Здрави обувки и фенерче са достатъчни, за да се отправите на приключение в неизвестното, но ако не сте по чак толкова силните усещания, може да се включите и в организирани турове.

8. На Галапагос аномалиите са нещо нормално. Например, галапагоският пингвин е единственият от вида си, който живее в Северното полукълбо. Галапагоската морска игуана е единственият гущер в света, който се е научил да плува. Не толкова добре се е справил местният вид корморан, който пък е единственият на света, който е забравил как се лети.

9. Галапагоската гигантска костенурка е най-едрата костенурка, позната на науката, и живее по над 100 години. Ако се загледате в начина й на живот, ще установите, че дългите часове припичане на слънце може и да имат общо с щастливото дълголетие.

Синьокрако буби

10. Тъй като на Галапагос почти няма едри хищници, животните тук нямат страх, включително и от човека. Всъщност, докато се разхождате из островите, е добре да си гледате в краката, за да не настъпите семейство припичащи се на слънцето игуани или да настъпите гнездото на птицата синьокрако буби.

За да видите всички тези чудеса с очите си, посетете Галапагоските острови.

Вижте актуални оферти за екзотична почивка!

 

>
12 януари 2024 г.

Тагове

диви животни

екзотика

животни

острови

приказните острови

природни забележителности

Галапагос

Забележителности наоколо

Избрани оферти