Начало / Статии / Статии - Еквадор

Oтавало - най-прочутият пазарен град в Южна Америка

Автор

/

Най-старият, най-известният и най-важният индиански пазар в Южна Америка се провежда всяка събота високо в Андите.

4000 години пазарът в Отавало отмерва социалния и икономическия пулс на северните планински територии; днес той е най-популярната дестинация на Еквадор след островите Галапагос. Иначе сънливият град се пробужда призори за една какофония от пилета, крави и овце и за търговия с коноп, седла, зеленчуци, зърно и текстил – размяната е традиционно средство за препитание на облечените в ярки дрехи отаваленьос, които се стичат тук от близо и далеч.

Има в изобилие туристически сувенири – керамика, тъкани, евтини бижута, дървени фигурки на животни, – но посетителите всъщност идват заради автентичната местна атмосфера, а индианското население е тук, за да разменя добитък, провизии и  новини. Ранобудниците ще пожелаят да дойдат, преди хаосът на пазaра за животни да се развихри около 8 часа и преди да пристигнат към 10 часа автобусите от Кито с екскурзиантите за деня, които да увеличат още повече бъркотията.

Прекарайте петъчната нощ в близката асиенда „Кусин“, колониална плантация от ХVІ в., преродена като първокласна селска странноприемница, или отседнете на петнайсет минути (и на толкова светлинни години) оттук в „Ла Мираж“, пищно зелен оазис, кацнал високо върху склона на едно възвишение от Андите. Само на два часа с кола от Кито и едно от най-небрежно елегантните убежища на континента, тази съвременна странноприемница е изградена така, че да прилича на традиционна, стародавна асиенда.

„Ла Мираж“съчетава най-доброто от местната култура и артистичност с любовта на собствениците към европейската естетика и лукс; резултатът е високопланински, безупречно управляван пристан. Конете от работещата ферма на хотела ще ви превозят през древни индиански градове, незасегнати от цивилизацията високопланински местности и едно вулканично езеро.

Вечерята в „Ла Мираж“ е паметна, колкото заради гледката на заснежените планини Котакачи и Имбабура, толкова и заради превъзходното меню, подсилено от местни еквадорски вина и сервирано от красиви млади индианки отавало в традиционни бродирани носии. След вечерята гостите се разхождат из избуялите градини до своите апартаменти, където камините са предвидливо запалени, за да пропъдят нощния хлад на Андите.


Къде: Отавало, 120 км северно от Кито, Еквадор

Най-добро време: май - септември

>
16 май 2012 г.

Тагове

Анди

пазари

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти