Начало / Статии / Статии - България

Преславското съкровище - шедьовър на средновековното златарство

Автор

/

През пролетта на 1978 г. в местността Кастана, недалеч от руините на Велики Преслав, земеделци, обработващи лозята, били смаяни, когто сред черната угар намерили изящни златни накити. Всеки отнесъл намереното  у дома си, но мълвата за това се разнесла бързо и археолозите тръгнали по къщите, за да приберат в музея съкровището.

При направените от терена разкопки учените установили че съкровището, пъхнато в дървено ковчеже или кожена торбичка, е било укрито в каменната пещ на бедна землянка. При есенната оран тракторите разрушили жилището и разпилели съкровището, което презимувало в угарта. Подари това някои предмети били силно повредени.

Съкровището съдържа части от диадема и огърлица, цяла огърлица, няколко масивни обеци, пръстени, златни апликации на дрехи, скъпоценни камъни и бисери. Украсата на някои от предметите е изпълнена чрез изключително скъпата и сложна техника на клетъчния емайл. Най-вероятно при нашествието на византийците някой придворен е успял да избяга с набързо събраните накити и ги е заровил в земята с надежда да ги прибере по-късно. Но така и не се върнал за тях.

През Ранното средновековие вещите от злато с клетъчен емайл били оценявани като изключително луксозни, а притежаването им - като много престижно. Те се изработвали в императорския ергастерион (комплекс от работилници и ателиета) в Константинопол и много рядко - в ателиетата към дворовете на другите владетели. Формата и изработката на някои предмети от Преславското съкровище подсказват, че в българското ателие познавали сложната техника на клетъчния емайл.

Огърлицата от Преславското съкровище е ненадминат днес шедьовър на средновековното златарство. Тя представялва низ от 7 двулицеви плочки, свързани на шарнир посредством къси ленти, фино изплетени от златна тел. От плочките на нежни верижки висят 7  капковидни медальона, обрамчени с бисери. Върху плочките и медальоните с разноцветен емайл са изобразени светци, птици, растителни орнаменти и др. На средния медальон е образът на Богородица Оранта (молещата се) с вдигнати нагоре ръце.

Особено впечатляваща е диадемата. Изключителната й художествена стойност я нарежда сред паметниците на българското културно наследство със световно значение. На централната плочка на диадемата е изобразено възнесението на Алексанър Македонски на небето с колесница, теглена от грифони. От останалите четири плочки гледат грифони и сенмурви (кучета-птици), представени в ход наляво и надясно.

Любопитно: Скъпоценните предмети от Преславското съкровище несъмнено са една малка част от т.нар. дворцова ризница - съкровищницата с царските инсигнии. От историческите извори е известно, че тези инсигнии били заграбени от византийците, когато завзели българските земи. Император Йоан Цимисхий подарил трофеите, сред които няколко корони и "великолепната корона на мизите", а Константинополската църква "Света София" през 971 г.

Къде: Археологически музей в гр.Велики Преслав

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

>
28 септември 2012 г.

Тагове

археология

идеи за уикенд

културен туризъм

любопитно

съкровища

Забележителности наоколо

Избрани оферти