Велики Преслав

За града

Оферти

Статии

Велики Преслав / Veliki_Preslav
Град Велики Преслав (Veliki Preslav) се намира в Североизточна България, Област Шумен. Велики Преслав е бил столица на Второто българско царство. Градът е възникнал през IX век по време на управлението на хан Омуртаг като военен лагер с укрепен дворец и гарнизон. Цар Симеон I премества столицата от Плиска във Велики Преслав. Външният град е бил с площ 3,5 кв. км. и е бил укрепен с белокаменни стени, високи 10 м., широки 3,25 м. Конструкцията е подобна на тази в Плиска. Във вътрешния град, укрепен със стена, се намира комплексът на царската резиденция. Градът е забележителен за това време с канализацията си и водоснабдяването. Преслав е известен още с Преславската книжовна школа. Сред археологичните находки се намират керамичната икона на Св. Теодор Стратилат, Преславското златно съкровище и керамичният иконостас от Дворцовия манастир, уникална колекция от оловни печати, ценна сбирка от епиграфски паметници. Разстояние: София - Велики Преслав - 344 км. Пловдив - Велики Преслав - 279 км. Варна - Велики Преслав - 106 км. Плиска - Велики Преслав - 43 км. Шумен - Велики Преслав - 17 км.

Транспорт

Автогара Велики Преслав
Град Велики Пресалв е свързан чре редовни атобусни линии с Шумен, Търговище, Върбица, Смядово, както и с други по-малки селища в околността: Хан Крум, Осмар, Миланово, Мокреш, Драгоево, Суха река, Имренчево, Мостич и други.
Адрес: ул. Борис Спиров 30А
Телефон за връзка: 0538 42525

ЖП гара
Град Велики Преслав се свързва с главната жп линия София-Горна оряховица-Варна, както и с националната жп мрежа.
Адрес: в източната промишлена зона на града
Телефон за връзка: 0538 24 77

С кола
Град Велики Преслав се намира на около 290 километра от София. Разположен е на около 18 километра от Шумен, на 125 километра от Стара Загора, на 205 километра от Пловдив и на около 93 километра от Бургас.
 

Забележителности

Църквата "Св. св. Петър и Павел"
Намира се близо до центъра на град Велики Преслав. изградена е през 1808 година, но е била опожарена. През 1830 година е въстановена изцяло. Тя е паметник на архитектурата. Много красива църква с малки размери.

Народно читалище ”Развитие”

Народното читалище "Развитие" е най-голямото в общината. Основано е през 1874 година. Богато е на материална база, има огромен книжен фонд, художествени колективи и други. Извършва четири дейности: Кована мед и желязо; Тъкачество; Фолклор и Иконопис. Има също и две школи по Акордеон и Китара, както и Клуб на занаятите. Отделно читалището разполага и с библиотека.
Адрес: ул. "Б.Спиров" 61
Телефон за връзка: +359 (0)538 0538/2529

Паметник на загиналите преславци във войните 1912-1918 година.

Скулптурна композиция "Цар Симеон и книжовниците"

Тя е от 1983 година и олицетворява златния век на България.

Етнографската къща
Влизайки в нея, можете да се запознаете с бита на българите в района. Също така може да чуете автентичен фолклор, да опитате традиционната "дърпана" баница и да дегустирате чудесните преславски вина.

Националният историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“

Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 98 място. Разположен е на около 2 километра на юг от днешния град Велики Преслав. Площта му е 5 квадратни километра.  Внушителните останки на втората столица на Дунавска България и днес предизвикват респект и възхищение. За изграждането и обогатяването на столицата Преслав отговаря българският княз, а по-късно и цар Симеон Велики. Изключителен държавник, войн и книжовник, Симеон I успява да превърне Преслав във втори по величие град в Югоизточна Европа след столицата на Византия.Тук работят най-великите и талантливи за времето си български книжовници - Йоан Екзарх, Черноризец Храбър, Константин Преславски, Тудор Доксов, Кирило-Методиевото дело и други. Разкопките на древния град Преслав започват през 1897 година. Намира се на заградена от хълмове местност и е бил защитен от яки крепостни стени. Резерватът включва реставрирани и консервирани части от разкопките на средновековния град Преслав и музей, в който се съхраняват част от откритите предмети.
Телефон за контакти: 0538 43243; 0538 42630
E-mail: aleksandar_gorchev@museum-preslav.com; aleks_gor62@abv.bg
Website: http://www.museum-preslav.com/index.html
 

Забележителности около Велики Преслав

Избрани оферти