Начало / Статии / Статии - Португалия

Сао Мигел, Азорски острови: двуцветно езеро и задушено на гейзер

Автор

/

Азорските острови са девет на брой и всеки от тях има свой начин да ви омагьоса. Повечето хора започват от най-големия - остров Сао Мигел, но за пълна картина вижте поне още два-три от по-малките.

Сао Мигел не е типичният плажен остров като Канарите. Туристите, които идват тук, обикновено знаят поне част от неговите изумителни природни тайни - двуцветни езера, бълбукащи езера с вулканична кал и възможност за среща с величествените китове.

Най-лесният начин да разгледате острова е с кола под наем. Ако искате изцяло да се потопите в атмосферата на Сао Мигел, предвидете си поне 4-5 дни.

Езерото Сете Сидадес

Сете Сидадес

Снимка: iStock by Getty Images

Ако има нещо, което присъства на всяка една картичка и брошура за Сао Мигел, това е езерото с два цвята Сете Сидадес. Заради различния начин, по който отразяват светлината, двете части на езерото имат отделни имена - Синьото езеро и Зеленото езеро. Всъщност езерото е едно, разделено от мост. Най-добрите гледки към Сете Сидадес са от панорамната площадка Виста дей Рей и от панорамната площадка Бока до Инферно. От втората можете да обхванете в поглед вулканичния кратер на езерото, формиран преди повече от 20 000 години.

При самото езеро можете да се насладите на природата по много начини - да карате колело, да плавате с каяк или SUP. Край бреговете му има селце със същото име, което сякаш е застинало във времето.

Огненото езеро Лагоа да Фого

Лагоа да Фого

Снимка: iStock by Getty Images

Лагоа да Фого, чието име се превежда като Огненото езеро, по-често е мъгливо заради голямата надморска височина, на която се намира. Това е едно от най-красивите езера на Азорските острови, запазено непокътнато от строителство и човешка намеса.

Езерото Фурнас

Фурнас

Снимка: iStock by Getty Images

Ако името на това езеро ви напомня за нещо готвено, не сте далеч от истината. Макар да не е толкова живописно като предишните две, то си заслужава пътя, тъй като тук се намират дупки в земята, от които от векове излизат пара и кал с мирис на сяра - доказателство за нестихващата геотермална дейност на Азорите. Местните хора са направили фурни в гейзерите, където приготвят бавно печено задушено, което можете да опитате.

Горещите извори Понта да Ферария

Това място не е просто горещ минерален басейн под небето - това е басейн, чиито води се изливат директно в океана - уникално преживяване! Да се топнете в малкото заливче при Понта да Ферария означава да усетите микса от студена океанска и гореща изворна вода, който се завихря при брега. Важно е да се информирате за приливите и отливите на Понта да Ферария, тъй като при отлив водата може да стане твърде гореща, а при висок прилив - да не се затопли изобщо.

Наблюдение на китове

Снимка: iStock by Getty Images

Азорските острови са перфектна локация за наблюдение на китове, при това с доста по-приятни температури от северни локации като Исландия и Канада. Ако посещавате Сао Мигел от април до юни, шансовете ви са най-големи.

Природен парк Рибейра дос Калдейрос

В този природен парк ще видите най-красивите водопади на остров Сао Мигел. Можете да се разхождате по обозначените пътеки, да си приготвите барбекю, да видите мелниците, част от които все още функционират.

Остров Вила Франка

Край бреговете на островчето Вила Франка ще можете да плувате сред кристално чиста и спокойна океанска вода - не си забравяйте шнорхела и маската, за да видите какво става под водата. Мястото е подходящо за семейства с деца, но бързо се пълни заради малките си размери.

Снимка: iStock by Getty Images

Вижте актуални оферти за пътуване до Португалия!

>
27 ноември 2023 г.

Тагове

езера

екзотика

любопитно

острови

плажове

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти