Начало / Статии / Статии - Португалия

Азорски острови – топ 10 забележителности

Автор

/

Азорските острови са архипелаг от девет вулканични острова – на теория част от Португалия, а на усещане – място накрай света, което не прилича на никое друго.

Запомнете вулканичната част – тя оформя много от това, което след време ще оцените като уникално за островите. Средните температури почти не се променят, така че когато и да дойдете, все ще е подходящо.

Ако времето ви е ограничено (т.е. не сте се преместили да живеете там), ето някои от основните забележителности на Азорските острови, които да включите в пътуването си. А че после ще искате да се върнете – това ви го гарантираме.

Наблюдавайте делфини и китове – можете да се запишете на тур с лодка от всички острови. И китовете, и делфините са тук целогодишно.

Дегустирайте вино от местния сорт вердельо. Казват, че е било любимо на руския цар Николай Втори. На много места се предлагат обиколки на винарни или лозя. Ако искате да научите повече за винената история на региона, в градчето Бишкойтуш (на остров Терсейра) е местният винен музей.

Отпуснете се в горещите минерални извори, които се изливат направо в океана при Понта да Ферария (остров Сан Мигел).

Изкачете се на връх Пико – кратер на вулкан на остров Пико, най-високият връх в Португалия (2351 м). Оттам се разкрива невероятна панорама във всички посоки. Ако обичате планински и полупланински преходи, не забравяйте планинарските си обувки – на островите има повече от 60 чудесни маркирани маршрути и немалко туристи идват тук само заради тях. Всички пътеки са маркирани със съответното ниво на трудност.

Обиколете някой от островите на колелоАзорските острови са популярна дестинация за почитателите на колелото. Можете да наемете колело почти навсякъде и да изследвате екзотичната природа или градчета в свое собствено темпо.

Хапнете от местния рибен специалитет „калдейрада де пейше“ - задушена риба меч с картофи, зеленчуци и бяло вино.

Гмурнете се при древни котви и богат океански живот – бреговете на остров Терсейра са сред най-добрите места за гмуркане на Азорските острови. В района е буквално гробище за древни котви от времената, когато тук е имало оживен корабен трафик, а морският живот е богат и цветен.

Отидете на борба с бикове – на остров Терсейра и до днес през летния сезон почти всеки ден се пускат бикове по улиците на града Ангра де Ероижму, като партито по-късно продължава на арената за борби.

Посетете вулканични забележителности – много от някогашните кратери са се срутили и днес от тях са останали само калдери. В много от тези бивши вулканични кратери днес има кристални езера. Лагоа дас Фурнас е активна калдера, където да очаквате изригване на пара, кални езера и гейзери. Местните хора са направили фурни в земята, където приготвят храна на топлината от вулкана. Лагоа ду Фого е езеро високо в планината, което освен невероятна панорама предлага и бели плажове.

Посетете Ангра де Ероижму – столицата на остров Терсейра е защитена от ЮНЕСКО заради красивата си архитектура от 17-и век. Калдъръмените улички и боядисаните в ярки цветове сгради ще останат в съзнанието ви. 

Вижте оферти за почивка на остров Мадейра 

>
24 януари 2023 г.

Тагове

винен туризъм

вулкани

екзотика

кулинарни изкушения

летен туризъм

минерални извори

приказните острови

делфини

Забележителности наоколо

Избрани оферти