Начало / Статии / Статии - Бразилия

Сидаде Алта - един афро-бразилски град

Автор

/

Кварталът Пелоуриню, архитектурният анклав и главна забележителност на Сидаде Алта (Горния град) на Салвадор ди Баия, е бил разработен, възстановен и преобразен в културното сърце на един град, отдавна прочут заради богатството на неговото афро-бразилско културно наследство и колониална история.

Благосъстоянието, основано на непристойното, но доходоносно внасяне на африкански роби, достига своя връх в началото на ХІХ в., когато са завършени повечето от забележителните позлатени барокови църкви на Пелоуриню. Те са едни от най-забележителните в Южна Америка, групирани около това, което днес е площад „Пелоуриню“, чието име означава „позорен стълб“ (едно от хилядите припомняния за историческите и емоционални връзки на града с Африка и робството).

Сидаде Алта - Бразилия

Мястото, в което живеят потомците на богати европейци до началото на ХХ век, Пелоуриню след това изпада в мизерия и физическа разруха. Но едно масирано възстановяване, което започва през 1992 г., осигурява завръщането му като свърталище на поети и художници и витрина на занаятите в Баия.

Боядисаните като великденски яйца забележителни сгради днес приютяват малки, но интересни музеи, художествени галерии и кафенета и ресторанти. Когато „Каза да Гамбоа“, най-известният ресторант в Салвадор, открива свой филиал в Пелоуриню, той още повече укрепва ролята на квартала като културен и кулинарен аванпост. Има няколко големи международни плажни хотела, но те не могат да се сравняват с характера и архитектурната атмосфера на хотел „Катарина Парагуасу“, розова колониална резиденция с гледки от покрива към плажа Рио Вермелю, до който лесно се стига с такси от Пелоуриню.

Къде: Салвадор, на около 1700 км от Рио де Жанейро, Бразилия
Най-добро време: ноември-януари.

Виж актуалните оферти за пътуване в Бразилия!

Виж още:

Екскурзия в Аржентина

Екскурзия в Чили

Екскурзия в Мексико

>
07 октомври 2010 г.

Тагове

културни центрове

църкви

Забележителности наоколо

Избрани оферти