Рио де Жанейро

За града

Оферти

Статии

Рио де Жанейро / Rio_de_Janejro

Рио де Жанейро (Rio de Janeiro) - прелъстителната сила на Рио може да ви остави с усещане за неистов копнеж по него, когато си тръгнете. Разположен между тучни, покрити с гори планини и спиращи дъха плажове, Изумителният град (Cidade maravilhosa) притежава безброй магии, най вече темпераментните жители - "cariocas". Международните тълпи от туристи - декаденти се радват на безбройните възможности на шикозно-снобския Рио. Но, от друга страна, Рио има какво да предложи и на средностатистическия турист с евтините си хотели и ресторанти и плажове като безплатно място за забавление.

Цветната чаровна парти столица на Латинска Америка е едно от най-оживените места на света. Tози исторически град е известен с великолепната заря за Нова година, изстрелвана над плажа Копакабана, експлозивния си карнавал, топлите хора и невероятния пейзаж. Ако обичате танците, пазаруването, голфa изисканата храна или тръпката от водните спортове, няма да се разочаровате от Рио.

Рио де Жанейро, което означава Януарската река, e разположен на атлантическия бряг на Бразилия и е вторият по големина град в страната, след Сао Пауло. В продължение на над два века е бил столица, а днес е един от най-важните търговски и политически центрове на Бразилия. Това е един вълнуващ метрополис, превърнал се в легенда. Градът не само приема хора от цял свят по време на великолепния карнавал - тук хората танцуват при всяка възможност. Има планини, естествени проходи и гори, включително и Флореста да Тижука – най-голямата градска гора.

Плажовете са сред най-добрите в света, а водата е пълна с живот. Всъщност никой посетител не трябва да си тръгва без да се е докоснал до някой от стотиците плажове в Рио. Освен Копакабана, други добри плажове са Прайня, Грумари,  Ангра дос рейс, Пиедаде и Журубайба.

В града има и много забележителности за разглеждане освен Исус Изкупителя, планината и незабравимата гледка на небосвода над селището. В Рио има много музеи – „живият музей” на Петрополис и Парати, където посетителите могат да видят архитектура от времето на основаването на селището. Любителите на спорта пък ще бъдат пленени от стадиона Маракана, един от най-големите в света. Определено може да се заключи, че Рио де Жанейро е един от най-страхотните градове в света.

Важна информация:

Население: 11,8 млн. жители

Валута: Бразилски реал

В Рио де Жанейро има доста различни банкомати, като много от тях не работят с чуждестранни карти. Като за начало се огледайте за стикер с логото на някоя от международните банки или картови компании. Имайте предвид и че повечето банкомати не работят между 22:00 и 6:00 часа, така че планирайте внимателно.

Работно време: Магазините са отворени от 09:00 до около 18:00 часа, въпреки че малките магазини са отворени до по-късно. Банките работят от 09:00 до 16:00 часа.

Интернет страници за Рио де Жанейроwww.rioguiaoficial.com.br

www.braziltravelinformation.comwww.riodejaneiro.com

www.rio-de-janeiro-travel-information.com

Спешен телефон:

Полиция: 190

Пожарна: 193

Бърза помощ: 192

Туристическа информация

Туристическа информация и брошури можете да получите в туристическия офис. Работно време: понеделник – петък 09:00 – 18:00 часа.

Адрес: Av. Princesa Isabel, 183 - Copacabana, Rio de Janeiro - RJ, Brazil.

Тел: +55 21 2541 7522, email: riotur.riotur@pcrj.rj.gov.br

Здраве: В града има доста аптеки, включително и в болницата Samaritano на ул. Rua Bambina 98,  Botafogo в района Южната зона (Zona Sul) (Teл: +55 21 2537 9722). При спешна нужда от медицинска помощ се обадете на  192.

Телефони

Кодът за Бразилия е +55. След това наберете 21 – кодът на Рио, и накрая 8 цифреният частен номер, който търсите.

Електричество

110V или 120V, AC, 60 Hz. Щепселите са като европейските – с два кръгли щифта или като японските – с два перпендикулярни плоски щифта. В някои хотели има и 220-волтови изходи.

Сигурност: Не се разхождайте през нощта в центъра на Рио и избягвайте неосветените улици. Често срещани са и джебчиите в градския транспорт, особено в час пик.

Транспорт

Летища

Повечето полети в Рио се обслужват на международно летище Galeão - Antônio Carlos Jobim, познато просто като Летище Галеао (Teл: +55 21 3398 5050, www.infraero.gov.br). То се намира на остров Говернадор, най-големия в залива Гуанабара и е на около 20 км от града. В района има добра инфраструктура, която включва и магистрали. Оттук, както и от другото летище в Рио – по-малкото "Santos-Dumont", има минибус услуга, която е на всеки 10 минути. Пътуването от аерогарата зависи от времето на деня, но при всички случаи отнема поне около 40 минути.  Можете да се качите и на някоя от автобусните линии, управлявани от компания "Real" - те потеглят точно пред терминалите на двете летища и се движат на около половин час между 5:30 и 22:00 часа. Автобус 2018 се движи между двете летища, главната автогара и надолу покрай плажната ивица. Билетът е 8 реала.

И на двете летища има добри условия за пътуващите – банкомати, телефони, заведения, офиси за наемане на коли и т.н.

Такси

Може би най-удобният начин да се придвижвате в Рио е с такси. Всички регистрирани такиста са жълти със синя лента отстрани. Цените на километър не са високи, но разстоянията са доста големи. След като се качите, проверете дали таксиметърът е включен. Имайте предвид, че има начална такса.  

Друга възможност са радиотакситата, които са малко по-скъпи от пътуване с обикновено такси, но имат фиксирана цена и с тях може да спестите например при натоварен трафик. Такова радиотакси с уебсайт на английски език е "Rio Airport Transfer" (www.rioairporttransfer.com). 

Обществен транспорт

Автобусите са най-лесният и удобен начин да се придвижвате в южните части - квартал Зона Сул (Zona Sul), заради големия брой и честотата на линиите. Билетът за автобус е 2,20 или 2,35 реала, като билетите за автобусите с климатик са по-скъпи. Имайте предвид, че в Рио де Жанейро, както и в цяла Бразилия, автобусите спират само ако им махнете с ръка. Същото важи ако сте в автобуса и трябва да слезете. Трябва да познавате добре района, защото ако няма хора на спирката и вие не сигнализирате на шофьора, че искате да слезете, той няма да спре. В по-отдалечените от туристическата зона части спирките може да нямат никакъв знак или навес - в такъв случай ще ви се наложи да питате, за да разберете къде точно спира автобусът. 

Като цяло в Рио има над 1000 линии, ръководени от няколко компании, така че, ако не се ориентирате в града, най-добрият вариант си остава таксито.

Метрото е полезно, ако се движите от Ипанема през Копакабана към центъра. Имайте предвид, че не работи след полунощ. Метрото има две линии, които са обединени в централната част на града. Еднопосочен билет струва 2,80 реала.

Уебсайт: www.metrorio.com.br

Пеша

Спокойно можете да разгледате центъра на Рио пеша, а ходейки, ще добиете най-богата представа за жителите и темперамента на града.

Заведения

Рио де Жанейро е мултикултурен град и това, разбира се, се отразява на голямото разнообразие от ресторанти. Независимо дали искате да пробвате традиционното бразилско ястие и питие – фежуада (feijoada - боб, наденички и ориз) и респективно кайпириня (Caiperinha), или предпочитате мексиканска, ориенталска, френска или италианска кухня, със сигурност ще намерите заведение, което да допада на вашия вкус и бюджет. Чураскариас (churrascarias)  са специализирани заведения, в които се сервира скара. За вегетарианците има салатени барове, в които цената е на килограм, а заведенията, предлагащи морска храна, са из целия град.

Повечето ресторанти са отворени от 11:00 до 16:00 часа и след това от 19:00 до полунощ, въпреки че има и такива, които работят цял ден или до 1-2:00 часа след полунощ.

Напълно в стила на града, кафенетата тук са оживени заведения, които предлагат голям избор на напитки, сладки и леки закуски.

По отношение на нощния живот - Рио винаги е във вихъра на забавлението - независимо дали ще посетите репетиция за карнавала в някоя от залите за танци или ще посрещнете изгрева с бира в ръка в нощен клуб или на плажа - във всеки случай няма да останете разочаровани. 

 

Шопинг

Да пазарувате в Рио де Жанейро си е цяло приключение. За скъпи дрехи и аксесоари трябва да отидете на ул.  Rua Visconde de Pirajá, която върви успоредно на плажа в Ипанема. Друга добра улица за пазаруване, особено за занаятчийски изделия и сувенири, е Feira de São Cristóvão, в северната част на града. В мола São Conrado, в квартал Estrada da Gàvea (www.scfashionmall.com.br), пък има над 150 висококласни магазина, плюс ресторанти и кино.

Друг мол е Търговски комплекс Бара (Barra da Tijuca, www.barrashopping.com.br). Той е един от най-големите в града.

Тези, които искат да посетят някой пазар, особено любителите на антики, трябва да отидат на ул. Rua do Lavradio, близо до Praça Tiradentes. Всяка първа събота от месеца тук се състои Панаир на стария Рио (Feira do Rio Antigo) - огромен антикварен пазар, където може да намерите всичко – от книги до лампи. Тук може да си прекарате доста добре. Наоколо има ресторанти и групи, които свирят самба, ако искате да потанцувате. Панаирът стои от 10:00 до 18:00 часа.

Друг пазар, който привлича вниманието е Feira Hippie в Praça General Osório, Ипанема. Тук ще намерите занаятчийски изделия, необикновени дрехи и кожени продукти. Точно до града е Бузиос (Búzios), бивше рибарско селце, известно със специализираните си магазини по ул. Rua das Pedras. Тук може да си купите изискани дизайнерски стоки, бижута, както и сладки.

Забележителности

Исус Изкупителят (Cristo Redentor)

Извисявайки се на върха на планината Корковадо и обърната към града с разперените си ръце, статуята на Исус бе включена към новите Седем чудеса на Света през 2007 година. Едната му ръка сочи към северните квартали на града, докато другата е простряна на юг. Ако се решите да прекосите тропическата гора, за да отидете до горе, ще бъдете възнаградени с невероятна гледка към града и заобикалящата го природа. Mожете да сед качите догоре и с въжената железница (двупосочен билет струва 36 реала).

Уебсайт: www.corcovado.com.br

Захарната бучка (Pão de Açúcar)

Малката гранитна планина Захарната бучка се издига от земята като яйце и е един от символите на Рио. Абсолютно задължително е да отидете до върха й и да се насладите на гледката на 360 градуса. Има въжен лифт на две нива, който между 08:00 и 22:00 часа потегля на всеки половин час, така че няма да е нужно да полагате усилия да се изкачвате. Намира се близо до плажа Копакабана

Уебсайт: www.boninho.com.br

Стадионът Маракана

Това е най-големият футболен стадион в Южна Америка (някога и най-големият в света). В него се намира Музеят на футбола, който е отворен 365 дни в годината от 9:00 до 22:00 часа. Входът е 20 реала, като студентите плащат половината.

Уебсайт: www.suderj.rj.gov.br/maracana.asp

Плажовете на Рио Де Жанейро

Градът е известен с невероятните си плажове. Може би Копакабана е най-прочутият, тъй като там се състоят новогодишните празненства, които се излъчват по целия свят. Други плажове близо до центъра са Ипанема (Ipanema) и Леблон (Leblon), където има изобилие от ресторанти, както и Бара да Тижука (Barra da Tijuca), Прайня (Prainha) и Грумари (Grumari), които са супер за любителите на сърфа и уиндсърфинга. Близо до Бузиос (Búzios), бивше рибарско селище, има много плажове, където сърфингът, волейболът, гмуркането и другите подобни спортове са особено популярни. Не пропускайте и плажа Араял до кабо (Arraial do Cabo), известен с отличните си възможности за гмуркане. Водите на Дос Анжус (Dos Anjos) са мястото, където първо са се заселили хора в началото на XVI век. Тук морето е кристално, а около скалите е пълно с риба. Ако застанете на брега, ще можете да видите езерото Араруама (Araruama).

Районът е известен с горите си и за това му казват Атлантическата гора. Тук има много естествени пътеки през растителността. В залива има над 360 острова. Най-големият е Иля гранде (Ilha Grande) с плажовете Лопес Мендес (Lopes Mendes) и Качадасо (Cachadaço).

Ботаническата градина (Jardim Botanico)

В Ботаническата градина, засадена още около 1800 г., ще откриете не само тропически растения, но и такива от целия свят. Билетът е 7 реала.

Уебсайт: www.jbrj.gov.br

Морски парк Авентурейро (Aventureiro)

Заедно с парка Иля гранде (Ilha Grande) и Биологическия резерват на Южния плаж, морският парк Авентурейро е една от най-важните инициативи, свързвана с околната среда в Бразилия. Тези комплекси са базирани на Иля Гранде – най големият остров в залива Ангра дос рейс. Тук на площ от 200 квадратни километра са разположени естествени гори и потоци, еко пътеки, плажове, съоръжения за водни спортове и още много.

Уебсайт: www.caisdooriente.com.br

Национален исторически музей (Museu Histórico Nacional)

Музеят разглежда историята на Бразилия още от колониални времена. Вход: 6 реала.

Уебсайт: www.museuhistoriconacional.com.br

Музей на музиката и звука (Museu da Imagem e do Som)

Този музей представлява интерес за проучващите бразилската телевизия, радио и кино.

Уебсайт: www.mis.rj.gov.br

Музей на модерното изкуство (Museu de Arte Moderna)

За почитателите на модерното изкуство - представя творби на бразилски и световни съвременни творци. Вход: 8 реала.

Уебсайт: www.mamrio.com.br

Музей на карнавала (Museu do Carnaval)

Малкият музей на карнавала е безплатен и показва костюми (които можете и да пробвате), но извън това няма много, което може да се види, докато в Рио няма карнавал. Намира се в центъра, близо до Sanbodromo.

Събития

Карнавалът в Рио де Жанейро

Фантастично петдневно празненство на музика и цветове, което се състои седем седмици преди Великден. Ако престоят ви съвпадне с фестивала, не се колебайте да вземете участие. Всеки танцува по улиците, като има хора със специални костюми и прически. Всички се движат под звуците на самбата, които в продължение на пет дни не спират и за миг. Вижте парадите и демонстрациите и чуйте музикалните групи на живо. Туристическите офиси винаги могат да ви предложат програма на събитията.

Джаз фестивалът на Рио

Тук октомври е месец на джаза. Страстната музика може да бъде чута в почти всички барове, тъй като се организират специални събития, за да се отпразнува великолепния Джаз фестивал на Рио. Всяка година от целия свят идват джаз банди, за да вземат участие. Туристическите офиси винаги могат да ви предложат програма на събитията.

Нова година в Рио 

Нова година се посреща изключително пищно в Рио де Жанейро. Ежегодно над два милиона души посрещат новата година на пясъка на плажа Копакабана и наблюдават зрелищните фойерверки.

Забележителности около Рио де Жанейро

Избрани оферти