Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Рио де Жанейро
Рио де Жанейро / Rio_de_Janejro

Рио де Жанейро (Rio de Janeiro) - прелъстителната сила на Рио може да ви остави с усещане за неистов копнеж по него, когато си тръгнете. Разположен между тучни, покрити с гори планини и спиращи дъха плажове, Изумителният град (Cidade maravilhosa) притежава безброй магии, най вече темпераментните жители - "cariocas". Международните тълпи от туристи - декаденти се радват на безбройните възможности на шикозно-снобския Рио. Но, от друга страна, Рио има какво да предложи и на средностатистическия турист с евтините си хотели и ресторанти и плажове като безплатно място за забавление.

Цветната чаровна парти столица на Латинска Америка е едно от най-оживените места на света. Tози исторически град е известен с великолепната заря за Нова година, изстрелвана над плажа Копакабана, експлозивния си карнавал, топлите хора и невероятния пейзаж. Ако обичате танците, пазаруването, голфa изисканата храна или тръпката от водните спортове, няма да се разочаровате от Рио.

Рио де Жанейро, което означава Януарската река, e разположен на атлантическия бряг на Бразилия и е вторият по големина град в страната, след Сао Пауло. В продължение на над два века е бил столица, а днес е един от най-важните търговски и политически центрове на Бразилия. Това е един вълнуващ метрополис, превърнал се в легенда. Градът не само приема хора от цял свят по време на великолепния карнавал - тук хората танцуват при всяка възможност. Има планини, естествени проходи и гори, включително и Флореста да Тижука – най-голямата градска гора.

Плажовете са сред най-добрите в света, а водата е пълна с живот. Всъщност никой посетител не трябва да си тръгва без да се е докоснал до някой от стотиците плажове в Рио. Освен Копакабана, други добри плажове са Прайня, Грумари,  Ангра дос рейс, Пиедаде и Журубайба.

В града има и много забележителности за разглеждане освен Исус Изкупителя, планината и незабравимата гледка на небосвода над селището. В Рио има много музеи – „живият музей” на Петрополис и Парати, където посетителите могат да видят архитектура от времето на основаването на селището. Любителите на спорта пък ще бъдат пленени от стадиона Маракана, един от най-големите в света. Определено може да се заключи, че Рио де Жанейро е един от най-страхотните градове в света.

Важна информация:

Население: 11,8 млн. жители

Валута: Бразилски реал

В Рио де Жанейро има доста различни банкомати, като много от тях не работят с чуждестранни карти. Като за начало се огледайте за стикер с логото на някоя от международните банки или картови компании. Имайте предвид и че повечето банкомати не работят между 22:00 и 6:00 часа, така че планирайте внимателно.

Работно време: Магазините са отворени от 09:00 до около 18:00 часа, въпреки че малките магазини са отворени до по-късно. Банките работят от 09:00 до 16:00 часа.

Интернет страници за Рио де Жанейроwww.rioguiaoficial.com.br

www.braziltravelinformation.comwww.riodejaneiro.com

www.rio-de-janeiro-travel-information.com

Спешен телефон:

Полиция: 190

Пожарна: 193

Бърза помощ: 192

Туристическа информация

Туристическа информация и брошури можете да получите в туристическия офис. Работно време: понеделник – петък 09:00 – 18:00 часа.

Адрес: Av. Princesa Isabel, 183 - Copacabana, Rio de Janeiro - RJ, Brazil.

Тел: +55 21 2541 7522, email: riotur.riotur@pcrj.rj.gov.br

Здраве: В града има доста аптеки, включително и в болницата Samaritano на ул. Rua Bambina 98,  Botafogo в района Южната зона (Zona Sul) (Teл: +55 21 2537 9722). При спешна нужда от медицинска помощ се обадете на  192.

Телефони

Кодът за Бразилия е +55. След това наберете 21 – кодът на Рио, и накрая 8 цифреният частен номер, който търсите.

Електричество

110V или 120V, AC, 60 Hz. Щепселите са като европейските – с два кръгли щифта или като японските – с два перпендикулярни плоски щифта. В някои хотели има и 220-волтови изходи.

Сигурност: Не се разхождайте през нощта в центъра на Рио и избягвайте неосветените улици. Често срещани са и джебчиите в градския транспорт, особено в час пик.

Забележителности около Рио де Жанейро
Свързани Пътеписи за Рио де Жанейро