Начало / Статии / Статии - Венецуела

Водопадите Анхел - най-високите водопади на планетата

Автор

/

Американският пилот на малък самолет, с който може да се каца в иначе недостъпни области, Джими Ейнджъл търсел една легендарна планина от злато, когато „открил“ тези чудесни водопади – най-високите в света – през 1935 г. На 979 м н.в. и с непрекъснато падане на водата от над 780 м, те са петнайсет пъти по-високи от Ниагарския водопад и един и половина пъти по-високи от „Емпайър Стейт Билдинг“.

Водопадите Ейнджъл - Венецуела
 

Водопадите Анхел извират от връх Ауян Тепуй, един от най-мистериозните тепуи (на езика на индианците пемон думата означава „планина“) в областта, който разделя джунглата и саваната.

В Гран Сабана има над 100 масивни високи пясъчникови плата. Те са едни от най-старите и – с височина, достигаща 3000 м – най-впечатляващите скални образувания на планетата, разположени в националния парк „Канайма“.

Сър Артър Конан Дойл получил тук вдъхновение да пише за динозаври и други създания от юрския период в своя класически роман Изгубеният свят. Откъм страната на лагуната в парка, „Кампаменто Канайма“ е семпъл, но удобен хотел в джунглата, състоящ се от кабанас с покриви от палмови листа, който предлага екскурзии по въздуха и до основата на водопадите с джип, пеша и моторизирано кану от дънер.

Къде: Водопади Анхел: от Каракас с лек самолет 1,5 часа до Пуерто Ордас, Венецуела.
Най-добро време: октомври-май за пешеходен туризъм; средата на май до средата на декември за плаване по реките в основата на водопадите. Януари-май е сух сезон – водопадите са тънка лента; юни-декември водопадите са огромни, но често забулени от облаци.

>
01 април 2011 г.

Тагове

водопади

любопитно

скални образувания

Забележителности наоколо

Избрани оферти