Начало / Статии / Статии -

Вратата към ада в Туркменистан

Автор

/

Вратата към ада в Туркменистан наистина би приличала на Вратата към ада, ако той въобще съществуваше. Вратата към ада е вряща кал, оранжеви пламъци и въобще огън, който не е спирал да гори от 4 десетилетия. Въпреки това, за този феномен си има рационално обяснение и той, като често се случва, е свързан с човешката глупост.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

През 1971 г. руски инженери отиват на това място в пустинята Каракум на 260 километра от Ашхабад, днешен Туркменистан, за да проверят за предполагаемо петролно находище. Те разполагат машините си и своя лагер до тях и започват да копаят земята, за да разберат какъв е капацитетът на находището.

Когато разбрали, че находището е газово, земята под машините им пропаднала и на нейно място зейнал кратер с диаметър от 70 метра. Тогавашните съветски експерти са предположили, че има риск от изпускане на отровни газове към близките градове и са решили, че е най-добре находището да бъде запалено.

Експертите са смятали, че огънят в кратера ще гори няколко седмици, но той гори вече повече от 40 години. Така се прави Врата към ада.


 

>
24 юни 2015 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти