Начало / Статии / Статии -

Вратата към ада в Туркменистан

Автор

/

Вратата към ада в Туркменистан наистина би приличала на Вратата към ада, ако той въобще съществуваше. Вратата към ада е вряща кал, оранжеви пламъци и въобще огън, който не е спирал да гори от 4 десетилетия. Въпреки това, за този феномен си има рационално обяснение и той, като често се случва, е свързан с човешката глупост.

Снимки: Thinkstock/Gulliver

През 1971 г. руски инженери отиват на това място в пустинята Каракум на 260 километра от Ашхабад, днешен Туркменистан, за да проверят за предполагаемо петролно находище. Те разполагат машините си и своя лагер до тях и започват да копаят земята, за да разберат какъв е капацитетът на находището.

Когато разбрали, че находището е газово, земята под машините им пропаднала и на нейно място зейнал кратер с диаметър от 70 метра. Тогавашните съветски експерти са предположили, че има риск от изпускане на отровни газове към близките градове и са решили, че е най-добре находището да бъде запалено.

Експертите са смятали, че огънят в кратера ще гори няколко седмици, но той гори вече повече от 40 години. Така се прави Врата към ада.


 

24 юни 2015 г.

Тагове

любопитно

Забележителности наоколо

Избрани оферти

1085 лв.

ЛИСАБОН

ЛИСАБОН