Начало / Статии / Статии - Гърция

Йонийски острови, Гърция - кой да изберете

Автор

/

вКои са Йонийските острови и кой от Йонийските острови да изберете за почивка на море?

Йонийските острови са шест по-големи и много на брой по-малки острови в Йонийско море. Големите са Кефалония, Корфу (Керкира), Лефкада, Итака, Закинтос и Китира.

През вековете различните Йонийски острови са били притежание на различни държави като може би най-осезаемо е влиянието на Венецианската република и на Великобритания. Днес всеки от тях е различен, със свои запазени марки и специални местенца. Ако това лято сте решили да почивате на запад от Гърция, ето какво трябва да знаете за всеки от Йонийските острови.

Корфу

Корфу е вторият по големина от Йонийските острови и един от най-зелените в Гърция. Островът е туристическа дестинация от повече от век и има защо да е така. Плажове, десетки възможности за екскурзии, купища интересни занимания - дори и да останете цяло лято на Корфу, няма да намерите време да скучаете.

Плажовете са от всякакъв тип - и малки, и големи, и пясъчни, и с камъчета. По западното крайбрежие ивицата е предимно пясъчна, със ситен златист пясък, а на североизток повечето са със ситни камъчета, по-малко посещавани, по-скрити, по-специални.

Прочетете още за това какво да очаквате на почивка на Корфу.

Знаете ли, че... Корфу заедно със съседните му два острова Паксос и Антипаксос са всъщност върховете на подводна планина, които се подават над вълните?

Вижте актуалните оферти за пътуване до остров Корфу!

 

Закинтос

Oстров Закинтос е третият по големина от Йонийските острови и е дом на световноизвестните костенурки Caretta Caretta, които снасят яйцата си в залива Лаганас. Може би най-популярен плаж и визитна картичка на Закинтос е Навагио. Там ще видите останките на кораб, претърпял корабокрушение, а навсякъде около него блести прекрасен бял вулканичен пясък.

Гмурнете се в сините води на Йонийско море и освен костенурки можете да зърнете и други красиви водни обитатели. Това, от което ще останете смаяни, са сводестите пещери и арки, изваяни от морската вода, под които можете да направите круиз с корабче.

Прочетете повече за остров Закинтос.

Вижте актуалните оферти за пътуване до остров Закинтос!

 

Лефкада

Лефкада е четвъртият по големина от Йонийските острови, намира се между Корфу и Кефалония. Името на острова означава "бяло" и се отнася до белите скали в южната част на острова, които са характерни за него.

Островът е покрит със зеленина, релефът е планински. Удобно е, че можете да дойдете с кола, тъй като Лефкада е свързан със сушата чрез мост. Плажовете са с пясък и ситни камъчета, а във вътрешността на острова и много извори и водопади като 17-метровия Димосари край Нидри.

Прочетете повече за остров Лефкада.

Знаете ли, че… според легендите, от скалите по крайбрежието на Лефкада са се хвърляли хора с разбити сърца. Дори се смята, че поетесата Сафо не е сложила край на живота си на остров Лесбос, а именно тук, заради несподелените си чувства към един моряк.

Вижте актуалните оферти за пътуване до остров Лефкада!

 

Кефалония

Формата на остров Кефалония напомня на плуваща жаба, чиито два крака са два полуострова. Плажовете и природните пейзажи са основното, което ще ви привлече на Кефалония. При Дрогарати има пещери със сталактити, а в езерото Мелисани край Сами туристите плават с лодки до пещера, чиито води имат странен син оттенък. Вземете кола под наем - целият остров си заслужава да бъде разгледан.

Прочетете повече за остров Кефалония.

Знаете ли, че… Кефалония е най-големият от Йонийските острови с площ от над 1000 кв. км. Тук се намира и най-високият точка на Йонийските острови - планината Енос (1628 м).

Виж актуалните оферти за пътуване до остров Кефалония!

 

Итака

Итака от хилядолетия е известен като острова на Одисей и макар да не сте срещали много оферти за почивка там, не бързайте да го отписвате. В наши дни Итака е място за спокойна, семейна почивка, за плаване и за шнорхелинг.

Островът остава почти незасегнат от бурното развитие на туризма в Гърция и тук ще попаднете на едни от най-гостоприемните и приятелски настроени гърци. Дори в разгара на лятото на Итака можете да намерите самотен плаж.

 

Китира

Остров Китира е истински скъпоценен камък за тези, които искат сами да откриват света, а не да ходят по стъпките, очертани от туристически агенции, круизи и оферти. Китира е много далеч от лудницата на пренаселените гръцки острови. Хората живеят като едно време.

Главният град на острова, Хора, се е сгушил в подножието на разрушена крепост, а варосаните му къщички със сини врати и прозорци са като от картичка.

Плажовете на Китира са рехаво населени с туристи дори в пика на сезона. Ако сте избрали тъкмо тези плажове, сте късметлии, защото  водите са тюркоазеносини и освен това се смята, че това е една от най-чистите части на Средиземноморското крайбрежие.

Виж актуалните оферти за пътуване в Гърция!

Виж още:

Почивка на остров Санторини

Почивка на остров Родос

Почивка на остров Миконос

>
26 юли 2021 г.

Тагове

плажове

забавления за деца

идеи за уикенда

острови

летен туризъм

романтично

пикник

винен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти