Лефкада

За града

Оферти

Статии

Лефкада / Lefkada

Остров Лефкада (на гръцки Λευκαδα, на англ. Lefkada) или наричан още Лефкас, се намира в Гърция и е четвъртият по големина остров в Йонийско море. Разположен е над островите Итака и Кефалония, много близо до северозападния бряг на Аитолоакарания, от който е разделен от лагуна. Град Лефкада е столица на острова. До острова може да се стигне с автомобил и ферибот. Островът се характеризира с планински терен и вечнозелена богата растителност, което го прави различен от повечето гръцки острови.

Според легенда островът е бил сватбен подарък от бащата на Орфей за бащата на Пенелопа.

Името на Лефкада (означава "бяло") идва от забележителните стръмни бели скали на нос Лефката, който се намира на южния бряг на острова. Островът е културен център на Йонийския регион с много исторически забележителности. Плажът на Василики се счита за един от най-добрите в света за почитателите на водните спортове. Плажовете са покрити с пясък и ситни камъчета.

Важна информация

Население: 25 000 души

Валута: Евро

В повечето селца на острова има поне едно АТМ устройство.

Интернет страници за Лефкадаwww.greeka.com/ionian/lefkadawww.travel-to-lefkada.com 

Аптеки: Аптеките са маркирани със зелен кръст.

Спешен телефон: 112

Йонийските острови са 6 големи и много малки островчета, виж основните: КорфуЛефкадаКефалонияИтакаЗакинтос, Китира.

Транспорт

Летище

На остров Лефкада няма летище, но Летище Превеза (или Актион) се намира на континенталната част на Гърция на около 20 минути (20 км) път с автомобил от главния град Лефкада. През лятото там кацат чартърни полети, а целогодишно има вътрешни полети от Атина и Солун. Летището се използва от НАТО, както и от гръцките военни, поради което е забранено на територията му да се правят снимки. Оттам Има директен автобус до Лефкада на компания KTEL (www.ktel-lefkadas.gr), можете да вземете и такси.

Уебсайт: www.pvk-airport.gr

Автобус

Можете да стигнете до Лефакада с директен автобус от Атина или Солун на компанията KTEL (www.ktel-lefkadas.gr). Пътят трае около 5 часа. Централната автогара на Лефкада се намира точно над пристанището. Всеки ден се движат автобуси от град Лефкада до почти всички села и плажове на острова. 

Пристанище

Пристанището на Лефкада е сред най-модерните в Гърция. Има място за 600 лодки и парк за ремонт, който побира до 250 яхти. Уебсайт: www.medmarinas.com

Ежедневно се движат фериботи до съседния остров Кефалония и до остров Итака (от пристанище Василики), както и до остров Меганиси от пристанището в Нидри (в източната част на острова). Разписанията се променят ежегодно.

Автомобил

Островът е свързан със сушата с подвижен мост, така че спокойно можете да стигнете с автомобил от Атина до Лефкада.

Такси

На острова има таксита денонощно. 

Заведения

Заведенията на острова предлагат традиционна гръцка кухня, както и избор от интернационални ястия. Не пропускайте морските дарове и рибата, както и свежите салати. Местният салам с петънца сланинка и зрънца черен пипер е много вкусен. Обезателно опитайте и сладкишите на острова - нуга халва, сусамки, захаросани бадеми. Има много изби, които правят вино от сорта верцами.

Забележителности

Заливът на Лефкас е на 35 км от град Лефкада. Той е атрактивно място за плажуване. В западната част са още Катизма, Гира и заливите Милос и Аяс. Няма да сбъркате, където и да попаднете! Катизма е идеален за скокове с парапланер, а във Василики и Янис са едни от най-добрите плажове за уиндсърфинг в света.

Нидри

Нидри е най-оживеното място в Лефкада с десетки хиляди посетители. Пясъкът е бял, а водите са кристални. В покрайнините на Нидри се намира прочутият водопад Димосари. В древността в този район е имало множество воденици, а целият остров е богат на подпочвени води, благодарение на което е и толкова зелен.

Порто Кацики

Това е най-посещаваният от туристите плаж. Заобиколен е от стръмни скали (откъдето идва и името му - Заливът на козите), а до него се стига след спускане по 80 стъпала, издълбани в тях. Порто Кацики се намира на около 40 км югозападно от град Лефкада. 

Василики

Василики е очарователно рибарско селище, което се намира на 38 км южно от столицата на острова. През последните години доби популярност като курорт. Има дълъг плаж с малки камъчета. От пристанището на Василики ежедневно отплават фериботи за островите Итака и Кефалония. Тук е едно от най-добрите места за уиндсърфинг в Лефкада.

Сивота

Сивота е малко рибарско селище на 32 км от град Лефкада, сравнително спокойно през деня и малко по-оживено вечер.

Катисма

Намира се на около 14 км от Лефкада и разполага с дълги, бели пясъчни плажове. Намира се недалеч от село Агиос Никитас и е смятан за един от най-красивите плажове на Лефкада. Предпочитан е от млади хора. 

Агиос Йоанис

Това е най-близкият до столицата Лефкада курорт. Пясъкът е златист, а водата е тюркоазена. Популярна дестинация за уиндсърфисти. Има и няколко стари вятърни мелници, които са част от невероятната атмосфера на градчето.

Агиос Никитас

Агиос Никитас е рибарско селце на около 10 км от град Лефкада. Има около 100 постоянни жители, чиито традиционни къщи са разположени амфитеатрално по крайбрежието. Селото има и плаж, който е подходящ за семейства.

Лефкада

Лефкада е столицата на острова, разположена в североизточната му част. Градът е построен около естествено пристанище. След разрушително земетресение новите къщи са изградени от дървени основи и цветни метални листове, за да са по-устойчиви на трусове. В Лефкада се намират Музеят на грамофоните, Фолклорният музей и Археологическият музей. Основната автобусна спирка се намира на улица "Големи", срещу яхтеното пристанище.

Крепостта Агиа Мавра

Изградена е от сицилианците през XIV век, след като основите й са поставени век по-рано от френския граф на Орсини, Жан. Намира се на няколко километра североизточно от град Лефкада.

Лагуните Дивари и Ивариа

Тези две лагуни се намират край град Лефкада и през зимата и пролетта гъмжат от всякакви видове прелетни птици. Есенно време можете да видите корморани, лебеди и много други дори ако само минавате край пътя. В защитените зони на лагуните живеят също зайци, лисици, невестулки, бухали - така че се оглеждайте внимателно.

Събития

Ако сте в Лефкада през лятото, включете се в някой от традиционните религиозни и културни празници, които се отбелязват тогава. 

Денят на Агиа Кириаки

Този религиозен празник се отбелязва най-пищно в Нидри и Влихо. 

Празник на манастира Фанеромени 

Манастирът отбеляза Света Богородица на 15 август. Намира се във Фрини, над Лефкада.

Международен фолклорен фестивал 

През последната седмица на август в Лефкада, като включва парад и представления на фолклорни групи от цял свят. 

Забележителности около Лефкада

Избрани оферти