Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Корфу
Корфу / Korfu

Корфу (Corfu, на гръцки Kerkyra, Керкира) е вторият по големина гръцки остров в Йонийско море. Централният му град - Корфу, се нарича в модерния гръцки Керкира на името на речната нимфа от митологията. Според легендата бог Посейдон се влюбил в нимфата Керкира и я отвлякъл на необитаем остров, който нарекъл в нейна чест. Корфу е сложен и очарователен град, един от най-красивите в Гърция.

Традициите на Корфу в посрещането на туристи и чуждестранни посетители, цветно разказани от Джералд Даръл в романа му "Моето семейство и други животни", водят началото си от началото на миналия век.

Площта на острова е 641 кв. км, а дължината му - 58 км. На Смарагдовия остров, както е наричан понякога, климатът е типично средиземноморски. Корфу е плътно покрит с маслинови дървета, кипариси и лимони. През 2007 г. старият град на Корфу е включен в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Важна информация

Население: 108 000 души

Валута: евро (EUR)

На острова има множество гръцки банки, в които можете да обмените валута. В курортите ще ви обменят пари и в някои хотели и туристическите офиси срещу малка комисионна. Банките работят от понеделник до петък от 8:00 до 14:00 часа. Широко използвани са международните кредитни и дебитни карти. Много от банките разполагат с АТМ устройства.

Телефонен код: +302661

Работно време: Магазините са отворени от 8:00 до 14:30 и от 17:30 до 20:30 часа. Повечето магазини са затворени в неделя.

Спешни телефони: 112

Полиция: 100

Бърза помощ: 166

Здраве: На острова има достатъчно лекари с всякакви специалности. Основната болница е "Света Ирини". Можете да повикате линейка на тел. 166 или 39403.

Аптеките са отбелязани с червен кръст и по закон поне една трябва да е отворена през нощта и през уикендите. Английският е широко разпространен при общуване в аптеките и е разрешена продажбата на много лекарства без рецепта.

Антики: Изнасянето на антични предмети е строго забранено с изключение на определени предмети, за които е необходимо да разполагате със сертификат от гръцкото министерство на културата и науките. Ако бъдете заловени при опит за изнасяне на антики без сертификат, артефактите ще бъдат конфискувани, а наказанията са изключително строги.

Официални празници: 1 януари, 6 януари, първият ден на Великите пости, 25 март, Разпети петък, Великден, 1 май, 21 май, 15 август, 28 октомври, 12 декември, 25 декември, 26 декември

Йонийските острови са 6 големи и много малки островчета, виж основните: КорфуЛефкадаКефалонияИтакаЗакинтос, Китира.

Забележителности около Корфу
Свързани Пътеписи за Корфу