Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Закинтос
Закинтос / Zakintos

Остров Закинтос (Zakynthos), или както още се нарича Занте, е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Главният град и пристанище на острова също се нарича Закинтос. Венецианците го наричали "Цветето на Изтока", а според легендата островът носи името на сина на легендарния аркадийски вожд Аркадиан Закинтос. Островът е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция с възхитителен смарагдов цвят на морето, а географското му положение дава възможност за посещение и на други острови в Йонийско море.

Със зелените си хълмове, покрити с цветя през пролетта и началото на лятото, с белите скали, надвиснали над тюркоазената вода, и с някои от най-добрите плажове Закинтос е един от най-пищните и красиви гръцки острови.

Поради земетресение през 1953 г. много от сградите и църквите в Закинтос са разрушени и градът губи много от своята вековна венецианска архитектура, но все пак е запазил малките си улички, с широк централен площад и с куп старинни постройки. Над града стоят останки от разрушен венециански дворец.

Хълмистата вътрешност на острова може да бъде разгледана с кола под наем. За повечето посетители основната атракция на острова са плажовете, които са сред най-добрите в Гърция, както и евтиният и непринуден нощен живот. Както повечето ваканционни гръцки острови, Закинтос се оживява през май, когато пристига първият чартърен полет.

Йонийските острови са 6 големи и много малки островчета, виж основните: КорфуЛефкадаКефалонияИтакаЗакинтос, Китира.

Важна информация

Валута: Евро (EUR)

Работно време: През лятото работното време на повечето магазини е от 08:00 до 12:00 часа и от 16:00 до 20:00 часа.

Спешни телефони

За спешни случаи - 100

Пожарна - 199

Бърза помощ - 166

Аптеки

В град Закинтос има няколко аптеки и поне по една в повечето комплекси. Работят от 08:00 до 14:00 часа от понеделник до петък и от 17:15 до 20:30 часа в понеделник, четвъртък и петък. За местонахождението на най-близката аптека попитайте в хотела си.

Телефонни кодове

Код на страната: +30

Код на областта/острова: 26950

Език

Почти всички жители на острова свободно говорят английски език, много владеят немски, а особено в северната част ще се справите и с италиански.

 

Забележителности около Закинтос