Закинтос

За града

Оферти

Статии

Закинтос / Zakintos

Остров Закинтос (Zakynthos), или както още се нарича Занте, е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море. Главният град и пристанище на острова също се нарича Закинтос. Венецианците го наричали "Цветето на Изтока", а според легендата островът носи името на сина на легендарния аркадийски вожд Аркадиан Закинтос. Островът е една от най-популярните туристически дестинации в Гърция с възхитителен смарагдов цвят на морето, а географското му положение дава възможност за посещение и на други острови в Йонийско море.

Със зелените си хълмове, покрити с цветя през пролетта и началото на лятото, с белите скали, надвиснали над тюркоазената вода, и с някои от най-добрите плажове Закинтос е един от най-пищните и красиви гръцки острови.

Поради земетресение през 1953 г. много от сградите и църквите в Закинтос са разрушени и градът губи много от своята вековна венецианска архитектура, но все пак е запазил малките си улички, с широк централен площад и с куп старинни постройки. Над града стоят останки от разрушен венециански дворец.

Хълмистата вътрешност на острова може да бъде разгледана с кола под наем. За повечето посетители основната атракция на острова са плажовете, които са сред най-добрите в Гърция, както и евтиният и непринуден нощен живот. Както повечето ваканционни гръцки острови, Закинтос се оживява през май, когато пристига първият чартърен полет.

Йонийските острови са 6 големи и много малки островчета, виж основните: КорфуЛефкадаКефалонияИтакаЗакинтос, Китира.

Важна информация

Валута: Евро (EUR)

Работно време: През лятото работното време на повечето магазини е от 08:00 до 12:00 часа и от 16:00 до 20:00 часа.

Спешни телефони

За спешни случаи - 100

Пожарна - 199

Бърза помощ - 166

Аптеки

В град Закинтос има няколко аптеки и поне по една в повечето комплекси. Работят от 08:00 до 14:00 часа от понеделник до петък и от 17:15 до 20:30 часа в понеделник, четвъртък и петък. За местонахождението на най-близката аптека попитайте в хотела си.

Телефонни кодове

Код на страната: +30

Код на областта/острова: 26950

Език

Почти всички жители на острова свободно говорят английски език, много владеят немски, а особено в северната част ще се справите и с италиански.

 

Транспорт

Летище

Летище Закинтос (летищен код ZTH) е по средата между Каламаки и Лаганас. От всеки комплекс е около 4 км разстояние - 10 минути с автобус и 5 минути с такси. Кaто добавка към летните чартърни полети има няколко ежедневни полета до Атина

Уебсайт: www.zakynthos-airport.com

Ферибот

Островът има фериботна връзка от град Закинтос до Килини на континентална Гърция пет пъти дневно (през лятото) и 3-4 пъти дневно (през зимата). Директни фериботи има също за остров Кефалония, до Игуменица и до италианските градове Бриндизи и Бари.

За информация: www.ferries.gr

Обществен транспорт

Редовни автобуси свързват всичките главни комплекси с град Закинтос. Централната автогара е на ул. Одос Филитас 42 (Odos Filitas). Може да си купите билети от самия автобус. Може да си наемете също и скутери и велосипеди, но неопитните водачи трябва много да внимават.

Таксита

Има много таксита, които са евтини. Повечето шофьори говорят английски. Основната стоянка на таксита е на централния площад в град Закинтос. Може да си наемете и такси за дневен тур из острова, както и да си резервирате трансфер до летището с такси.

Заведения

Комплексите на острова имат множество приятни местенца за хранене на доста приемливи цени. Както и нощните заведения, така и ресторантите може да просъществуват за една-две години и на следващата да изчезнат, защото договорът за наем е изтекъл или не са донесли печалба. Затова не се учудвайте, ако любимото ви място за вечеря от миналата година го няма.

Сред специалитетите на острова са skordostoumbi melitzana (патладжан с чеснов сос) и пълнен заек.

Лаганас (Laganas) е най-големият курорт на острова и е най-шумният център на нощния живот в Закинтос. От май до септември забавлението е чак до зори в повече от 50 клуба, барове и кръчми. Но и другите комплекси, особено Аргаси (Argassi), не му отстъпват.

Шопинг

Обикновено туристите идват в Закинтос за плажовете и забавлението. Магазините предлагат на посетителите възможност да си купят евтини и пъстри плажни облекла и интересни сувенири. Главната пазарна улица в град Закинтос е Одос Александрас (Odos Alexandras), на две пресечки от площада на пристанището. Тук може да намерите голямо разнообразие от магазини, които продават кожени облекла, златни и сребърни бижута. Където и да е другаде из острова магазините се концентрират върху сувенирни кърпи и тениски, плажни играчки и други нужни за ваканцията ви принадлежности като масла против изгаряне, маски за гмуркане, шнорхели, текила и вносна английска бира.

На щандове покрай пътя или в селата можете да си купите местна продукция - маслини, мед, стафиди и вино.
 

Забележителности

Църквата Свети Дионисиос

На булевард Страта Марина (Strata Marina) в град Закинтос е разположен впечатляващият храм на Свети Дионисиос - покровителя на острова. Църквата е построена през 1708 г. и обновена през 1764 г. В нея можете да видите много ценни икони, дело на известни гръцки иконописци. Църквата пази и ковчега с останките на светеца, които били пренесени в Закинтос през 1717 г. от манастира Строфадес, където Дионисиос бил погребан.

Византийският музей

В музея можете да видите дърворезбарство, картини от ХІІ, ХІІІ, ХVІІ и ХVІІІ век - предимно от църквите, срутени по време на земетресението от 1953 г. Вход: 3 евро. 

Работно време: От 1 юли до 31 октомври – от 8.30 до 15:00 часа. Oт 30 ноември до 31 май - от 8:00 часа до 14:30. През уикендите и празниците  - 08:30 до 14:30 часа. Понеделник - почивен ден.

Музеят на Дионисиос Соломос (Dionysios Solomos)

Музеят е посветен на един от най-великите поети на Гърция.

Природонаучният музей на Закинтос

Намира се на около 15 км от центъра на Закинтос и представя богатата флора и фауна на местността и Гърция като цяло. 

Ако ви остане време посетете Общинската библиотека и Художествената галерия.

Хълмът Страни

На два километра извън град Закинтос се намира  хълмът Страни - място с невероятна гледка към пристанището. Тук е поставен паметник на гръцкия национален поет Дионисиос Соломонос. Поетът казвал, че гледката от това място го е вдъхновила да напише "Химна на свободата", който по-късно става национален химн на Гърция.

Хълм и крепост Бохали

В близост до хълмa Страни се намира хълмът Бохали - тук има останки от венециански замък, а под него с цветните си хълмове се простира село Зоодохос Пиги (Zoodohos Pigi). Макар от замъка да не е запазено много, останките му са от важно историческо значение, тъй като тук е била разположена столицата на Закинтос по време на венецианското управление. 

Сините пещери 

Те са една от най-големите забележителности на острова. Скалният комплекс е открит през 1897 г. в близост до градчето Волимес. Името им произлиза от бледото отражение върху скалите на цвета на водите. Можете да си направите круиз с корабче под сводестите пещери и арки. Най-доброто време за посещението на сините пещери е рано сутринта, когато светлината отразява морската вода в скалите с разнообразните си нюанси. Най-добри за наблюдение са сините пещери край нос Скинари, Кери и Порто Вроми.

Корабокруширалият кораб на плажа Навагио

Първоначално е бил кораб за контрабанда, впоследствие изоставен и изхвърлен на брега през 1981 г. Най-удобно до корабокрушението Навагио (най-известната снимка от Закинтос!) се стига до него от Порто Вроми. Посетете го или рано сутринта, или след 15:00 часа, тъй като през останалото време мястото е пренаселено, често със стотици туристи. За да направите най-хубави снимки, следвайте знаците за манастира Агиос Гергио Кремнао. Когато стигнете там, по пътя от дясната ви страна ще стигнете до чудесна наблюдателна площадка на около 600 м над кораба.

Манастир Панагия Скопиотиса

Живописно 4-километрово изкачване по екопътека ще ви отведе от село Аргаси до този манастир от 17-и век. Все още можете да видите оригинални стенописи. 

Остров Маратониси

Единственият известен обитател на остров Маратониси е морската костенурка, което го прави чудесно място за еднодневна разходка с лодка. Макар на острова да няма барове и ресторанти, около него обикаля лодка, която предлага храни и напитки, с които посетителите да си направят пикник. 

Плажен живот

Закинтос се слави с едни от най-красивите плажове в Гърция. Прочетете и подробна статия за най-добрите плажове на остров Закинтос. 

Събития

Карнавалът на Закинтос

Едно от най-веселите събития на острова, запазено още от времето, когато островът е бил венецианско владение. Всъщност голяма част от празненствата са заимствани от карнавала във Венеция. Провежда се през последните 15 дни на февруари.

Денят на Света Богородица

Това е един от най-големите религиозни празници в Гърция, който се отбелязва на 15 август. Религиозната церемония в чест на Светата Дева е последвана от танци и веселби до ранни зори. Всички жители на острова се събират в селата Василикос (Vassilikos) и Катастари (Katastari).

Винен фестивал

В последните няколко дни на август до началото на септември се провежда винен фестивал. Тогава можете да опитате едни от най-добрите вина в цяла Гърция.

Ден на Свети Дионисиос 

Отбелязва се на 17 август и 24 декември.

Забележителности около Закинтос

Избрани оферти