Одрин

За града

Оферти

Статии

Одрин / Odrin

Одрин (Edirne на турски или Αδριανουπολις на гръцки) е град в най-западната част на Турция, близо до границите с Гърция (7 км) и България (20 км).

Когато е основан, градът се е казвал Адрианополис – в чест на римския император Адриан (и до днес на гръцки се казва Адрианополис). Одрин се явява входът на Турция за западния свят, това е първата спирка на новодошлите от Европа. Този красив град е известен с множеството джамии с елегантни куполи и минарета, които разкриват гледки от цялата провинция. 

Не само джамии могат да бъдат част от туристическата обиколка. Историята на града е доста богата. Той е бил втората столица на Османската империя след Бурса и преди Истанбул. Има и атрактивни дворци – най-видният от тях е „Двореца на империята“ или Одринския дворец – построен е при властването на Мурат II. Забележителните странноприемници също са обект на интерес, като например странноприемниците Рустем Паша и Екмекциоглу Ахмет Паша – построени през XVI век. Християнското наследство също е оставило своите следи – там се намират две български православни църкви – Св.Георги (от 1880 г.) и Св.св. Константин и Елена (от 1869 г.).

Важна информация:

Население: 140 000 души

Валута: турска лира (на някои места приемат и български левове като курсът обикновено се изчислява грубо и може да се окаже както по-изгоден, така и по-неизгоден).

Спешен телефон: 112

Виза

За посещение на Турция и Одрин ви е необходим валиден международен паспорт с минимум 6 месеца до датата на изтичането му. За автомобили е необходима зелена карта.

Аптеки

В града има многобройни аптеки (на турски eczane), които обикновено са с яркочервени табели. 

Телефонни кодове

Код на страната: +90
Код на областта: 284

Електричество

220 V, 50 Hz (като в България)

Транспорт

Автобуси

Има по няколко автобуса на час, които се движат между Одрин и Истанбул (Централната автогара) като пътят отнема малко над 3 часа. 

Влак

Международният влак по линията София - Истанбул спира в Одрин. За разписание, цени на билети и повече информация вижте сайта на БДЖ: www.bdz.bg/bg/razpisanie/category-international

В града

Почти всичко е на пешеходно разстояние в града, а разходките са приятни заради равния терен. Ако ви се наложи да вземете такси, цените са разумни. Паркирането в центъра на града често е затруднено, така че може да се наложи да паркирате на платен паркинг. 

Заведения

Не пропускайте да седнете в някое от кафенетата и да си поръчате турско кафе (още при поръчката трябва да уточните дали го искате със захар или без) или чай, сервиран в чашки с форма на лале. 

Навсякъде се сервират местни турски специалитети като кюфтета, пържен черен дроб, искендер, салати (често се оказват подправени с доста люто). 

Безспорно изкушение са и сладкишите - баклави, пишмание, казан диби, кадаиф - всички си заслужават да ги опитате или да се запасите с количества за вкъщи. 

Седнете в някоя от многобройните чаени градини (на турски cay bahçesis). Най-добрите се намират в района на мостовете над Тунджа и Марица, южно от центъра на Одрин. Ако търсите барове, отправете се към улицата, която свързва двата моста. В Одрин на много места се сервира алкохол (предимно бира). 

Шопинг

Одрин е популярна шопинг дестинация за българите заради изгодните цени на много стоки - перилни препарати, козметика, млечни продукти, зеленчуци. Складовете, при които спират автобусите и колите с българи, често продават на различни цени всяка седмица, така че проверете преди да купите. Най-добрият ден за пазаруване в Одрин е в събота.

По пешеходната улица Сарачлар (Saraclar Caddesi) ще откриете много магазини за дрехи и аксесоари, разположени в красиви неокласически сгради. Тук има и много кафенета. 

В града има два класически покрити базара - Араста (който се намира точно срещу джамията Селимие) и по-големият Алипаша, разположен паралелно на улица Сарачлар. 

На булевард Ататюрк има аутлети за дрехи и обувки. 

Синият пазар е друга шопинг дестинация, където можете да се сдобиете с пресни и сушени плодове и зеленчуци, сирене, извара, кори за баница, маслини, ядки, насипни варива. Синият пазар не работи в петък и неделя.

Забележителности

Селимие джамия

Един от най-важните паметници на древността е Селимие джамия (или Селимийе, името идва от османския султан Селим II). Построена през 1575 г. от великия архитект Мимар Синан. Джамията Селимие притежава най-високите минарета в Турция – 70,9 м и грандиозен купол – по-голям от купола на Света София в Истанбул. Намира се на централния площад. Вход свободен. 

Други джамии, които заслужават вниманието ви, са Ески джамия (Старата джамия, намира се точно срещу Селимие джамия), Мурадие джамия, Юч Шерефели джамия (много характерна с четирите си различни минарета, намира се близо до Ески и Селимие джамия) и джамията на Баязид II. 

Адрес: Meydan Mahallesi, Mimar Sinan Cd.

Македонската кула (Makedoniya Kulesi)

Това е последната кула, запазена от крепостните стени на Одрин, а точно до нея ще видите последните останки от самите стени. Намира се от другата страна на улицата срещу джамията Юч Шерефели. До кръглата кула има приятен парк. Можете да влезете в кулата, но не и  да се качите на върха й. Вход свободен.

Адрес: Çavu?bey Mahallesi, Mumcular Sk. No:9

Старият Одрин - квартал Калеичи

Историческият квартал на Одрин, известен като Калеичи (Kaleici) е мястото, където да пристъпите в миналото на града. По улица Маариф и пресечките й ще видите стари къщи с дървени фасади, които са истински произведения на изкуството. Тук се намира и Голямата Синагога - най-голямата синагога на Балканския полуостров, наскоро реставрирана и отворена за богомолци и посетители. 

Медицинският музей (Sagl?k Müzesi)

Този музей разказва за прогресивните медицински практики, които са се използвали тук във време, когато грижата за психично болните е била на средновековно ниво. Вместо да затварят пациентите в килии и да ги оковават, както често се е правело в миналото, тук са използвали терапии с цветя и музика, за да подобрят състоянието на пациентите. 

Църква Св.св. Константин и Елена

Това е една от двете български църкви в Одрин. Построена е през 1867 г., а през 2008 г. е изцяло реставрирана. Намира се в квартал Киришхане. 

Адрес: Mezarlik Sokak 14

Църква Свети Георги

Другата българска църква е от 1880 г. Таванът й е облицован с дърво, а на втория етаж има малка колекция от предмети от този период. 

Адрес: Sv. Georgi Sokak 20

Крайбрежието на реките Тунджа и Марица 

Когато времето е хубаво, в центъра на града има много по-малко хора, отколкото по бреговете на реките Тунджа и Марица (на турски: Мерич), които се превръщат в социално пространство. Крайбрежията имат сянка благодарение на засадените дървета. Ще минете покрай два впечатляващи моста - Моста на Тунджа от 1615 г. и Моста на Марица от 1847 г.

Забележителности около Одрин

Избрани оферти