Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Одрин
Одрин / Odrin

Одрин (Edirne на турски или Αδριανουπολις на гръцки) е град в най-западната част на Турция, близо до границите с Гърция (7 км) и България (20 км).

Когато е основан, градът се е казвал Адрианополис – в чест на римския император Адриан (и до днес на гръцки се казва Адрианополис). Одрин се явява входът на Турция за западния свят, това е първата спирка на новодошлите от Европа. Този красив град е известен с множеството джамии с елегантни куполи и минарета, които разкриват гледки от цялата провинция. 

Не само джамии могат да бъдат част от туристическата обиколка. Историята на града е доста богата. Той е бил втората столица на Османската империя след Бурса и преди Истанбул. Има и атрактивни дворци – най-видният от тях е „Двореца на империята“ или Одринския дворец – построен е при властването на Мурат II. Забележителните странноприемници също са обект на интерес, като например странноприемниците Рустем Паша и Екмекциоглу Ахмет Паша – построени през XVI век. Християнското наследство също е оставило своите следи – там се намират две български православни църкви – Св.Георги (от 1880 г.) и Св.св. Константин и Елена (от 1869 г.).

Важна информация:

Население: 140 000 души

Валута: турска лира (на някои места приемат и български левове като курсът обикновено се изчислява грубо и може да се окаже както по-изгоден, така и по-неизгоден).

Спешен телефон: 112

Виза

За посещение на Турция и Одрин ви е необходим валиден международен паспорт с минимум 6 месеца до датата на изтичането му. За автомобили е необходима зелена карта.

Аптеки

В града има многобройни аптеки (на турски eczane), които обикновено са с яркочервени табели. 

Телефонни кодове

Код на страната: +90
Код на областта: 284

Електричество

220 V, 50 Hz (като в България)

Забележителности около Одрин
Свързани Пътеписи за Одрин
Еднодневен шопинг в Одрин
от 45 лв.
Еднодневен шопинг в Одрин
0 нощувки
Автобус
Еднодневен шопинг в Одрин
от 45 лв.
Еднодневен шопинг в Одрин
0 нощувки
Автобус