Начало / Екскурзии / Екскурзии - Якутск

Арктическо пътешествие: круиз по река Лена на кораб Михаил Светлов

Номер на оферта

/

229129

Дати & цени

Цената включва

– описаната програма с екскурзовод на руски или английски език.
– Четиринадесетдневен круиз – на пълен пансион, 13 нощи на кораб “Михаил Светлов” в двойни каюти, тройни каюти, единични каюти, джуниър сюит, апартамент;
– входни такси за посещаваните музеи по програмата;
– медицинска застраховка асистънс с опция за корона вирус – застрахователно покритие 30000 евро ;

Цената не включва

-Самолетен билет с летищни такси Варна- Якутск - Варна. 1040 евро към 20.11.2020г.
- Руска виза български граждани със срок за издаване 14 календарни дни-97€
- PCR тестове за влизане в Руска Федерация и за връщане в България.
- Застраховка отмяна на пътуването- по желание на туриста.

– стойността на входните такси за обекти, посещавани по желание, или неупоменати в програмата;
– разходи от личен характер;
– разходи за градски транспорт.

Програма на пътуването

Круиз по река Лена на кораб „Михаил Светлов”

ДАТА: 25.08.- 07.09.2021

маршрут Якутск – Ленски Стълбове – Буотама – Жиганск – Кюсюр - Тикси (залив в Неелово море Лаптеви) – Сиктях – Полярен Кръг – Сотинци - Якутск

маршрут Якутск – Ленски Стълбове – Буотама – Жиганск – Кюсюр - Тикси (залив в Неелово море Лаптеви) – Сиктях – Полярен Кръг – Сотинци - Якутск

ЦЕНА НА ЧОВЕК ПРИ НАСТАНЯВАНЕ В :
1. Двойна каюта –2890 €
2. Тройна каюта - 2840€
3. Единична каюта- 3180€
4. Полулукс- 2985 €
5. Апартамент - 3950€

Ден 1 излитане от България за Якутск
Ден 2 Якутск
Трансфер от летището. Настаняване на борда от 05:30 часа.
Свободно време Отпътуване за круиза в 19:00 часа.
Ден 3 Стълбове на Лена
Коктейл за добре дошли. Катерене. Фото пауза снимки на обекта. Почивка на плажа.
Посещение на Национален парк Стълбовете на Лена, в който се намира уникален природен феномен - стръмни скали под формата на стълбове високи до 200 метра, които се простират по протежение на 40 км. край реката . В тяхната странна форма можете да видите колонади, арки, бойници. В този страхотен "град" Ви очаква чудесна почивка. След церемонията по посрещане с ритуални танци и ритуал "Прочистване с огън" - напред към скалния масив (пътуване за силните и издръжливите!). Усещането там горе е неописуемо. От върха на една от „кулите“ се разкрива грандиозна панорама на великата река, безкрайната тайга, скалите и небето от различни нюанси, което кара зрителя да се почувства като част от първобитна природа и огромната Вселена.
Ден 4. Бутама
Разходка до бизонария. Разказ на сътрудник на бизонария
Буотама е десен приток на река Лена и е с дължина 418 км.. Наименованието на реката произлиза от якутската дума "бетеме" - ливадна власатка (трева, широко разпространена край басейна на реката). Според местното население ливадната власатка е най-ценната храна за добитъка, преди около 40-30 хиляди години тук са живели първобитни ловци на мамути и бизони. Открити са и по-късни поселения. Преди няколко века в басейна на Буотама е били открита рудни залежи , и занаятчитите я използвали, за да получават от нея желязо . И до ден днешен в тайгата има полусрутени примитивни пещи от онова време. През 2006 г. в устието на река Буотама се появява разсадник на горски бизон, донесен от Канада с цел възстановяване на изчезналия вид мамути. Единствения бизонарии в Русия е с площ около 100 хектара
Ден 5. Програма на борда
В тази област Лена навлиза в границите на Централна Якутска низина. Долината се разширява до 20–40 км, широчината на залятата низина е 7–15 км. Там има има много езера и блата. Речното корито е разклонено, движението на кораба е променливо. Дълбочината на реката достига 16-20 м. Маршрута на кораба преминава през устието на един от най-големите притоци на Лена - Алдан. От кораба се открива прекрасна гледка към склоновете на планината Верхоянск. Бреговете на Лена продължават да се отдалечават, най-широката зона на реката е изпълнена с острови и канали. Корабът изминава стотици километри в безкрайната река край пустинни брегове, край които няма нито една населено място.
Ден 6 Жиганск
Пътуване с ферибот до брега . Ритуал по посрещане от евенките. Разходка до центъра на селото. Фолклорен концерт. Закупуване на сувенири су Посещение на малкия селски музей и на православната църква.
Това е първото селище след Полярния кръг. Укрепеното селище Жиганск е основано през 1632 година. Името Жиганск преведено от от тенгески език означава „жител на низината”. Основният поминък на населението тук е лов, риболов и животновъдство. Жиганск е административен център на едноименния улус. Тук живеят повече от 3 хиляди души. Поради липсата на дълбочина корабът ще акостира в средата на реката, а до брега ще стигнете по необичаен начин- на малък ферибот.
Ден 7 Кюсюр
Разходка до Дома на културата. Фолклорен концерт, изложба на сувенири. Свободно време
Кюсюр е малко селище зад полярния кръг. Мъжете тук се занимават с отглеждане на северни елени и лов, докато жените шият красиви национални дрехи, украсени с кожи и мъниста. Кюсюр ще ви удиви с простотата на селския живот, характерен за Далечния север, топлината и искреността на местните жители. Обликът на селото ще ви направи силно впечатление, защото суровият климат и силните ветрове са оставили незаличимия си отпечатък върху външния вид на къщите и улиците. Тези места са известни и с трагичната си история, свързана с тежката съдба на имигрантите от Прибалтика и Централна Якутия.
Ден 8 залив Нейолов (Тикси)
Трансфер с автобуси. Посрещане в стела “TIKSI”, дегустация на национални ястия, кратко представление в Културния център, посещение на музея на резервата Уст-Ленск, заминаване за тундрата
Село Тикси е морската врата към Якутия. На якутски език името означава "място за срещи, акостиране". Тикси се появява на картата към средата на 30-те години. Навигационният период тук е изключително кратък - 2.5 месеца. През 9-10 месеца морето Лаптев е покрито със слой лед дебел от 1.5-2 m и повече от 2 метра. През зимата настъпва полярната нощ и слънцето сякаш забравя за тези места. Тук царува мрак и здрач в продължение на няколко месеца. Понякога в ясна нощ небето свети с ярките вълни на северното сияние. През лятото е време за белите нощи. Полунощното якутско слънце се усмихва и дарява своите лъчи почти денонощно. Тикси е един от най-красивите градове на Якутия в съветско време, но сега изпитва значителни икономически трудности.
Ден 9 Програма на борда
Лена е една от най-големите реки в Сибир и една от най-големите водни артерии в света. Никоя друга река в арктическата Евразия не образува подобно голяма делта с площ повече от 32 хиляди км2. Делтата на Лена е цяла мрежа от големи и малки канали, канали и езера от повече от 1500 острова с различна големина. Тук Лена завършва своя бяг към Северния ледовит океан. Ще проведете този ден на кораба. Пред Вашия взар ще се покаже т.н. ленска „тръба”. Отвесните скалисти брегове са високо почти 400м., и на места почти надвисват над оловно сивата вода . Ширината на речното корита намалява с 2 и повече километра, което само подчертава величината на крайбрежните скали.
Ден 10. Сиктях
Посрещане и приветствие от местните жители край старинната църква и паметника. Пешеходна екскурзия из селото, посещение на семейство на рибари, дегустация на блюда от националната кухня.
Сиктях ( от якутски мокър, влажен). Това малко село се намира на живописния, висок бряг на Лена и съществува вече три века, и , както говорят хората, които живеят тук от много отдавна е основано от пратениците на Екатерина Втора, които събирали натурален данък с кожи, т.н. ясак . Като памет от това време е сградата на местната православна църква.
В устието на река Сиктях през пролетта на 1729г. е смачкан от ледовете платнохода на изследователя Игнатий Козиревски „Еверс”. Козиревски бил планирал да повтори похода на Семьон Дежнев от Якутск към Камчатка.
Сиктях става село през 1934г. Тук живеят около 300 души.
Ден 11. Полярен кръг
Спирка пред надписа Полярен кръг. Свободна програма, риболов.
Полярния кръг е въображаема линия върху повърхността на Земята, паралел в северното полукълба с ширина 66°33" 38". В деня на зимното слънце стоене (21-22 декември) слънцето не изгрява на север от полярния кръг,а в деня на лятното слънцестоене (21-22 юни) то не залязва. Полярният кръг постоянно се измества и неговото географско положение е нестабилно, той се придвижва фактически с два метра в течение на деня, и почти със сто метра през годината. С помощта на съвременните технологии, положението на полярния кръг може да се определи във всеки един момент. По времето на нашия круиз корабът ще пресече Полярния кръг в района на Жиганския улус. Жителите на Жиганск по собствена инициатива са сложили на левия бряг на река Лина символичен знак с надпис „Полярен кръг”
Ден 12. Програма на борда
Ден 13. Зелена спирка
Свободно време на брега. Шишчета, Прощален огън на дружбата.
Ден 14. Сотинци
Трансфер с автобуси и микробуси до музея под открито небе „Дружба”. Пешеходна екскурзия с екскурзовод из музея. Посещение на павилиона за сувенири. Почивка на брега.
Ден 15. Якутск – Трансфер до аерогарата. Излитане за България.

Период на екскурзията Цена на турист при настаняване в
25.08- 07.09.21 1.
1. Двойна каюта – 2890 €
2. Тройна каюта - 2840€
3. Единична каюта- 3180€
4. Полулукс- 2985 €
5. Апартамент - 3950€

Минимален брой за осъществяване на екскурзията : 2 туриста.

Начин на плащане:
– Първоначална вноска – 500 евро в деня на записване и подписване на договора;
- Остатъкът от сумата – до 30 юли 2021г.
– Заплащането в български лева става по курса лев-евро на Пощенска банка!
Необходими документи:
– Ксерокопие на първа страница на валиден задграничен паспорт/най- малко 6 месеца преди изтичането му/;
– Актуална цветна снимка паспортен формат – за визата;
– Попълнена визова анкета;
В случай, че необходимият брой туристи не бъде набран най–късно до 16 дни преди отпътуването, се уведомяват всички потребители и се възстановяват всички внесени от тях депозити.

Цената на самолетния билет към дата 22.11 .2020г. и може да се промени към датата на резервиране и заплащане на самолетните билети.

Внимание! Възможна е промяна в излитането от България и излитането от Якутск, поради смяна на часовете на излитане от страна на авиокомпаниите!

Задължителни PCR тестове за влизане в Руска Федерация и за завръщане в България!

Внимание : Туроператорът си запазва правото на промени в цените и програмата, поради независещи от него причини, и не носи отговорност за туристи, не допуснати от съответните гранични власти.

За неизрядни документи и непридвидими обстоятелства по време на пътуването туроператора не носи отговорнист!

Тагове

Оферти - Русия |  Оферти - Якутск |  Екскурзии - Русия |  Екскурзии - Якутск |  Круизи 2024 - Русия |  Круизи 2024 - Якутск

Избрани оферти