Начало / Статии / Статии - Русия

Масленица в Русия - празникът на палачинките и огъня

Автор

/

Масленица е един от най-обичаните празници в Русия. Посветен е на палачинките (руските блини), на танците, веселието и огъня. Заслужава си човек да посети страната точно по време на този празник, за да се включи в изпълнените с неподправена еуфория забавления и най-вече за да провери колко вида руски палачинки може да открие - истинско кулинарно предизвикателство.

Кога се отбелязва Масленица в Русия

Датата на Масленица се променя всяка година - кулминацията (неделя) съвпада с датата, на която в България празнуваме Сирни Заговезни - една седмица преди Месни Заговезни, седем седмици преди Великден. В Русия тържествата продължават цяла седмица - от понеделник до неделя, като за всеки ден си има различна традиция.

История на Масленица и съвременно празнуване

Смята се, че Масленица води началото си от времената, когато славяните вярвали в своите многобройни богове - това бил ден, посветен на мъртвите. Оттогава е останала традицията да се изгарят гигантски фигури - символ на смъртта и възраждането. Днес Масленица е обвързана с православния календар и Великден, но традициите са народни и нямат много общо с религията.

Как руснаците празнуват Масленица

На първо място, това е седмица, посветена на палачинките с всевъзможни плънки. Най-често са със сладко, с хайвер или със сметана, но всяко семейство обикновено има своя рецепта - запазена марка за празничните блини. Без да смятат калории, руснаците правят купища палачинки, защото колкото повече са, толкова по-добра ще е годината.

Празникът е и символична раздяла със зимата, затова много хора почистват основно домовете си и изхвърлят всичко счупено или ненужно. В понеделник от седмицата на Масленица се прави голяма фигура на Баба Зима, която се облича като старица и до края на седмицата стои на видно високо място в града или селото.

Смята се, че това е най-доброто време човек да открие любовта - по-точно вторникът на Масленица. В миналото това бил денят, в който младите се събирали и флиртували.

Има специален ден - сряда от седмицата на Масленица, когато руснаците ходят на гости на тъста и тъщата, докато петък е за среща със свекъра и свекървата. Четвъртък е посветен на народни игри, танци, както и за печене на хляб във формата на птица - символична покана към пролетта.

Неделята е ден за прошка, когато малки и големи си искат и дават опрощение за всички обиди и действия от последната година, Рано сутринта руснаците отиват на баня, за да измият символично греховете от телата си. Това е и ден, в който хората отиват на гробовете на близките си като понякога им оставят палачинки. Вечерта се изгарят гигантски фигури, символизиращи Масленица, за да се изгони зимата. Това е зрелищната кулминация на празника, след която вярващите се отдават на пост и смирение до Великден.

>>> ВИЖ АКТУАЛНА ОФЕРТА ЗА MАСЛЕНИЦА В РУСИЯ ПРЕЗ 2020 г.! >>>

Виж още:

Екскурзии в Москва

Майски празници в Русия

Оферти за Великден

 

>
19 ноември 2019 г.

Тагове

зимен туризъм

кулинарен туризъм

любопитно

семеен туризъм

забавления за деца

празници

Забележителности наоколо

Избрани оферти